Στο Πάρκο της Φώκιας Monachus Monachus στην Αλόννησο έκρυβαν ναρκωτικά στα βράχια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κινηματογραφική καταδίωξη Αλβανών ναρκεμπόρων στο Αιγαίο τα τελευταία 24ωρα, αποκάλυψε φορτίο κάνναβης 1,1 τόνου κρυμμένο σε σπηλιά βραχονησίδας έξω από την Αλόννησο, εντός του προστατευόμενου θαλάσσιου πάρκου της φώκιας monachus-monachus.

Συνελήφθησαν τέσσερις Αλβανοί και κατασχέθηκαν δύο ταχύπλοα σκάφη. Η Αστυνομία και το Λιμενικό που χειρίστηκαν την υπόθεση λένε ότι τα μέλη του δικτύου μετέφεραν ποσότητες κάνναβης από την Αυλώνα της Αλβανίας στην Τουρκία και επέστρεφαν με τα ταχύπλοα γεμάτα ηρωίνη.

Στη μεγάλη επιχείρηση, στην οποία πήραν μέρος εναέρια μέσα των ελληνικών Αρχών και της Frontex, συνελήφθησαν αρχικά στην περιοχή δυτικά των Ψαρών, τρεις Αλβανοί. Ο χειριστής του σκάφους, που θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος και φέρεται να βρισκόταν στο στόχαστρο τους τελευταίους μήνες, φορούσε ολόσωμη φόρμα οδηγού της Formula 1 και κράνος. Η ακινητοποίηση του ταχύπλοου έγινε μετά από βολές στη μηχανή, από ελεύθερο σκοπευτή του Λιμενικού, που επέβαινε σε ελικόπτερο.

Στο σκάφος δεν βρέθηκαν ναρκωτικά, ωστόσο οι διωκτικές Αρχές υποστηρίζουν ότι οι ναρκέμποροι πρόλαβαν να τα ρίξουν στη θάλασσα. Στη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης στη ΓΑΔΑ, αρμόδιοι αξιωματικοί είπαν ότι το ταχύπλοο ήταν φορτωμένο με περίπου 150 κιλά ηρωίνης, τα οποία σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκονται στον πάτο της θάλασσας, σε βάθος 300 μέτρων. Δεν διευκρινίζεται αν αυτό καταγράφηκε από τις κάμερες του ελικοπτέρου ή αν στηρίζεται μόνο σε καταθέσεις και ενδείξεις.

Η υπόθεση θα κατέληγε σε φιάσκο, αν δεν εξώκειλε ένα ταχύπλοο στο Αγκίστρι, τέσσερις μέρες αργότερα. Σε αυτό επέβαινε ένας άνδρας που αρχικά φέρεται να δήλωσε ότι ήταν μετανάστης και ότι είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια. Ωστόσο, κατά την προανάκριση συνδέθηκε και ο ίδιος με το αλβανικό δίκτυο.

Την επόμενη μέρα, έχοντας στα χέρια τους τέσσερις υπόπτους, οι αστυνομικοί της Δίωξης και το Λιμενικό έφθασαν ως τις Σποράδες. Σε σπήλαιο της βραχονησίδας Πιπέρι, βορειοανατολικά της Αλοννήσου, βρέθηκαν 106 νάιλον συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 1 τόνου και 172 κιλών. Το Πιπέρι είναι ένας ακατοίκητος βράχος, προστατευόμενο μέρος για τη μεσογειακή φώκια, όπου δεν επιτρέπεται να προσεγγίσουν ντόπιοι ή τουρίστες. Σε αυτήν την περίπτωση, λειτούργησε ως καβάτζα, καθώς μόλις περνούσε η «μπόρα», τα μέλη του δικτύου πιστεύεται ότι επέστρεφαν στον τόπο του εγκλήματος.

Ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να περιέγραψε λεπτομερώς το μεγάλο κόλπο: τη μεταφορά κάνναβης από την Αυλώνα στην Τουρκία, σε σημείο απέναντι από τη Μυτιλήνη, και την επιστροφή στην Αλβανία με την ηρωίνη, μια ιδιότυπη ναρκω-ανταλλαγή. Στη μαύρη αγορά, δέκα κιλά χασίς ανταλλάσσονται συνήθως με ένα κιλό ηρωίνης, όπως ισχυρίστηκε. Οι άλλοι τρεις συλληφθέντες κρατούν σκληρή στάση και δεν λένε το παραμικρό.

Η Δίωξη και το Λιμενικό περιγράφουν ότι οι Αλβανοί χρησιμοποιούσαν γρήγορα ταχύπλοα και χειριστές-πιλότους. Οι ίδιοι επέλεγαν μέρες με κακοκαιρία, άνω των 5-6 μποφόρ, ώστε να είναι δύσκολη η καταδίωξή τους κι επίσης ήταν αυτόνομοι σε καύσιμα. Το ταξίδι μπορεί να διαρκούσε έως και δύο μέρες – μάλιστα όταν κρινόταν σκόπιμο, τα σκάφη άραζαν μεσοπέλαγα. Ακόμη, οι χειριστές παρακολουθούσαν το μετεωρολογικό δελτίο και ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Η Δίωξη και το Λιμενικό μιλούν για άριστη μεταξύ τους συνεργασία, όμως από την αφήγηση των γεγονότων προκύπτουν ορισμένα θολά σημεία. Υπήρξε καταδίωξη των ταχύπλοων από το Τουρκικό Λιμενικό όταν προσέγγισαν τα παράλια απέναντι από τη Μυτιλήνη; Γιατί χάθηκε χρόνος και η ηρωίνη δεν βρέθηκε ποτέ, αντίθετα φέρεται να κατέληξε στον βυθό της θάλασσας; Θα ανακάλυπταν οι Αρχές την καβάτζα στη βραχονησίδα της Αλοννήσου αν δεν έμενε από βλάβη στο Αγκίστρι το δεύτερο φουσκωτό; Και το κυριότερο, η διαρροή φωτογραφιών και βίντεο από την ακινητοποίηση του πρώτου σκάφους, τέσσερις μέρες πριν ολοκληρωθεί η επιχείρηση, έδωσε χρόνο στο δίκτυο να ξεφορτωθεί και άλλα ναρκωτικά;

Οι τρεις Αλβανοί που συνελήφθησαν έξω από τα Ψαρά, προφυλακίστηκαν. Ο τέταρτος οδηγείται σήμερα στον Εισαγγελέα Βόλου. Έχουν ταυτοποιηθεί άλλοι δύο που καταζητούνται. Επίσημα δεν έχουν απασχολήσει τις ελληνικές Αρχές. Εξετάζεται αν το ίδιο δίκτυο συνδέεται με την κατάσχεση 1,6 τόνου κάνναβης στην Τζιά, τον Δεκέμβριο του 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ