Γιατί τα περισσότερα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους όταν τους μιλάμε;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήπως ο σκύλος σας γέρνει λίγο το κεφάλι του στο πλάι, όταν του μιλάτε;
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε, ότι αυτό είναι απλά ένα χαριτομένο και γλυκό κόλπο για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Mental Floss, αυτός είναι ο τρόπος των σκυλιών για να μας δείξουν, ότι συμπάσχουν μαζί μας.
Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά έχουν την ικανότητα της συμπόνιας.
1
Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν σε ανθρώπινα φωνητικά συνθήματα, στις εκφράσεις του προσώπου και την γλώσσα του σώματος. Οι τετράποδοι φίλοι μας τείνουν να σηκώνουν το κεφάλι τους, όταν τους μιλάμε για να καταλάβουν τον τόνο της φωνής μας και να ακούσουν συγκεκριμένες λέξεις.
Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι η κλίση του κεφαλιού τους έχει σχέση με το πως είναι κατασκευασμένα τα αυτιά τους. Παρά το γεγονός, ότι τα σκυλιά μπορούν να πιάνουν συχνότητες, που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν, η ικανότητά τους να εντοπίσουν την πηγή προέλευσης του ήχου δεν είναι τόσο ακριβής όσο των ανθρώπων.
Η κλίση του κεφαλιού μπορεί να βοηθάει τα σκυλιά να εντοπίζουν ευκολότερα την πηγή προέλευσης του ήχου.
2
Ο Στάνλεϊ Κόρεν στο Psychology Today υποστηρίζει, ότι τα σκυλιά φέρονται με αυτόν τον τρόπο λόγω της κακής τους όρασης. Τα σκυλιά δυσκολεύονται να διακρίνουν τις εκφράσεις του προσώπου, ειδικά αυτές που βρίσκονται από μισό του προσώπου και κάτω. Γέρνοντας το κεφάλι, τα σκυλιά μπορούν να πάρουν μερικές βασικές ενδείξεις για το πως αισθάνονται οι άνθρωποι, όταν μιλάνε.
“Είναι πιθανό ένας από τους λόγους που τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους, όταν τους μιλάμε, να είναι, επειδή θέλουν να μας βλέπουν καλύτερα και να διακρίνουν τις εκφράσεις του προσώπου μας”, έγραψε στο Psychology Today.
Κατά μια περίεργη σύμπτωση, τα σκυλιά που τείνουν να γέρνουν το κεφάλι τους πιο συχνά είναι πιο συμπονετικά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει, ότι τα σκυλιά που είναι κοινωνικά ανήσυχα δεν γέρνουν το κεφάλι τους, όταν τους μιλάμε.
Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες των σκύλων να ανταποκρίνονται σε αυτή την κίνηση για να υπάρχει θετική ενίσχυση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ