Ο Γκαμπριέλε Φαλόπιο (Gabriele Falloppio, 1523 – 9 Οκτωβρίου 1562), γνωστός και με το λατινικό του όνομα Φαλόπιους, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ανατόμους και ιατρούς του 16ου αιώνα.
Γεννήθηκε στη Μόντενα και πέθανε στην Πάντοβα. Το 1542 έγινε κληρικός και σπούδασε Ιατρική στη Φερράρα.
Το έργο του ασχολήθηκε κυρίως με την ανατομία του κεφαλιού. Πρόσθεσε πολλά σε ότι ήταν γνωστό προηγουμένως για το εσωτερικό αυτί και περιέγραψε λεπτομερώς το τύμπανο και τις σχέσεις του με τον οστικό δακτύλιο στον οποίο βρίσκεται. Περιέγραψε επίσης τα λεπτά κυκλικά και οβάλ παράθυρα (fenestræ) και την επικοινωνία τους με τον προθάλαμο και τον κοχλία.
Ήταν ο πρώτος που σημείωνε τη σύνδεση μεταξύ των μαστοειδών κυττάρων και του μέσου ωτός. Η περιγραφή των δακρυϊκών αγωγών στο μάτι ήταν μια αξιοσημείωτη πρόοδος σε σχέση με τους προκατόχους του και επίσης έδωσε μια λεπτομερή περιγραφή του ηθμοειδούς οστού και των κυττάρων του στη μύτη.
Οι συνεισφορές του στην ανατομία των οστών και των μυών ήταν πολύτιμες. Μελέτησε τα αναπαραγωγικά όργανα και στα δύο φύλα και περιέγραψε το φαλλοπιανό σωλήνα που οδηγεί από την ωοθήκη στην μήτρα και φέρει τώρα το όνομά του.
Οι συνεισφορές του στην πρακτική ιατρική ήταν επίσης σημαντικές. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε έναν ακουστικό διαστολέα για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών του αυτιού και τα κείμενά του για χειρουργικά θέματα εξακολουθούν να ενδιαφέρουν. Δημοσίευσε δύο πραγματείες για τα έλκη και τους όγκους, μια πραγματεία για τη χειρουργική επέμβαση και ένα σχόλιο για το βιβλίο του Ιπποκράτη για τις πληγές του κεφαλιού. Στην εποχή του επίσης, του θεωρήθηκε κάπως ως αυθεντία στον τομέα της σεξουαλικότητας.
Ο Φαλλόπιο επίσης ήταν ο πρώτος που περιέγραψε ένα προφυλακτικό (στα γραπτά του, ένα λινάρι περιτυλιγμένο γύρω από το πέος) και υποστήριζε τη χρήση τέτοιων θηκών για την πρόληψη της σύφιλης. Σε ένα πρώιμο παράδειγμα μιας κλινικής δοκιμής, ο Fallopio ανέφερε ότι εξέτασε αυτά τα προφυλακτικά σε 1.100 άνδρες, κανένας από τους οποίους δεν κόλλησε σύφιλη.
Πέθανε στις 9 Οκτωβρίου 1562.
wikipedia