Γιατί το moringa είναι το νέο superfood που πρέπει να ξέρετε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Kale και το matcha έχουν από καιρό κυριαρχήσει στο βασίλειο των supergreens. Αλλά πρόσφατα, ένα ισχυρό νέο φυτό έχει έρθει στο προσκήνιο ως μια ακόμα πιο υγιεινή εναλλακτική λύση.

Το Moringa oleifera έχει επίσης κερδίσει το όνομα «δένδρο θαύμα» λόγω των αξιοσημείωτων πλεονεκτημάτων του για την υγεία.
Τα δέντρα Moringa που προέρχονται από την Ινδία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και το Νεπάλ αναπτύσσονται εύκολα όπως τα αγριόχορτα, φθάνοντας μερικές φορές τα 6 μέτρα ύψος σε ένα χρόνο και ανθίζοντας μέσα σε έξι μήνες. Όλα τα μέρη του δέντρου είναι βρώσιμα, από τις ρίζες, τα λουλούδια, τα φύλλα, τους σπόρους, τα φρούτα και το φλοιό.
Συνήθως μαγειρεύουν τα φύλλα του ή τους άγουρους καρπούς του και πιο πρόσφατα η σκόνη από τα ξερά φύλλα του χρησιμοποιείται ως τσάι ή πασπαλίζεται πάνω σε τρόφιμα. Παρόλο που υπάρχουν 13 είδη στην οικογένεια Moringa, το πιο συνηθισμένο είναι το δέντρο oleifera. Mεγαλώνει γρήγορα, είναι ανεκτικό σε ξηρασία και ευδοκιμεί σε φτωχά αμμώδη εδάφη. Το Moringa μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν οπουδήποτε, εφόσον η θερμοκρασία παραμένει πάνω από τους 4 ° C.
H θρεπτική αξία των φύλλων του είναι μεγάλη: αποτελούνται από 27% πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και έχουν επτά φορές την ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με τα πορτοκάλια, τέσσερις φορές τη βιταμίνη Α των καρότων, τέσσερις φορές το ασβέστιο του γάλακτος και τρεις φορές το κάλιο των μπανανών.
Το πλούσιο σε αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα προφίλ τους τα καθιστούν ένα εξαιρετικό φυσικό τονωτικό παρά το γεγονός ότι δεν περιέχουν καφεΐνη. Το φυτό περιέχει επίσης ουσίες που ονομάζονται ισοθειοκυανικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ανθρώπινη αντοχή στον καρκίνο ενώ βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το σταθεροποιημένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της μεταβολής της διάθεσης, να ελέγξει την όρεξη και να μειώσει τις φλεγμονές.
Τα ισοθειοκυανικά που μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τελικά τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.Η σκόνη των φύλλων μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης και ρυθμίζει το οξειδωτικό στρες σε διαβητικούς ασθενείς, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνει το σάκχαρο και χοληστερόλη στο αίμα και βελτιώνει την προστασία από τη βλάβη των κυττάρων.
Ξέρουμε όλοι ότι μια υγιεινή διατροφή βοηθά το ήπαρ να λειτουργεί σωστά ενώ, αντίθετα, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία λίπους στον ιστό του, οδηγώντας σε πολλαπλά προβλήματα υγείας. Το Moringa μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή της ηπατικής βλάβης που προκαλείται από την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, μάλλον εξαιτίας του φλαβονοειδούς κερσετίνη που περιέχει, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επιπλέον, τα εκχυλίσματα των φύλλων και των σπόρων του περιέχουν ενώσεις που εμφανίζουν αντιβακτηριακές ιδιότητες που αναστέλλουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα.
Τα φύλλα, οι ρίζες και οι σπόροι του έχουν ιδιότητες πήξης του αίματος που ωφελούν την επούλωση πληγών, μειώνοντας το χρόνο που χρειάζεται η αιμορραγία να σταματήσει από γρατζουνιές, κοψίματα ή πληγές. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Ε και C καταπολεμά την οξείδωση που οδηγεί σε εκφυλισμό των νευρώνων, βελτιώνοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ομαλοποιεί επίσης τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνης, ντοπαμίνης και νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο, οι οποίοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη μνήμη, τη διάθεση, τη λειτουργία των οργάνων, τις αντιδράσεις σε ερέθισμα όπως το άγχος και την ευχαρίστηση και την ψυχική υγεία.
Το Moringa είναι ιδανικό για το δέρμα λόγω των φυσικών αντιβακτηριακών, αντι-ιικών και αντιμυκητιακών ενώσεων που το προστατεύουν και το θεραπεύουν από μια σειρά λοιμώξεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κοινών προβλημάτων όπως η ακμή και τα σπυράκια, αλλά είναι επίσης εξαιρετικό για καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί από μύκητες όπως το πόδι του αθλητή. Οι διάφορες θρεπτικές και φαρμακευτικές ενώσεις του φροντίζουν και τα μαλλιά σας. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της πιτυρίδας αλλά μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή, ενυδατωμένα και δυνατά λόγω της βιταμίνης Α και του ψευδάργυρου που περιέχει. Ενισχύει επίσης την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής βοηθώντας στην ενδυνάμωση των θυλάκων των τριχών και την τόνωση της ανάπτυξης των τριχών.
Αυτά είναι πολλά επιτεύγματα για ένα μικρό και αξιοσημείωτα εύθραυστο φύλλο, δεν συμφωνείτε; Aλλά τα οφέλη του moringa δεν σταματούν εδώ.
Τα δέντρα έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικά στην ξηρασία, καθιστώντας τα ένα κρίσιμο διατροφικό πόρο σε περιοχές επιρρεπείς στην ξηρασία που επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές. Με τόσο μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού που αντιμετωπίζει πρωτεϊνικό υποσιτισμό, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες που αναπτύσσεται τόσο εύκολα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο υποσιτισμός σε πολλές χώρες της Νότιας Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής επηρεάζει περισσότερα από ένα στα τρία παιδιά. Ακριβώς για αυτό το λόγο τα οφέλη του moringa αρχίζουν να αντισταθμίζουν το kale και το matcha. Το γεγονός δηλαδή ότι παρουσιάζει όλες τις απαιτούμενες για τους ανθρώπους φαρμακοδιατροφικές ιδιότητες και μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές του πλανήτη όπου είναι πραγματικά αναγκαίες. Αλλά, θα μπορούσε παράλληλα να χρησιμοποιηθεί και στην εντελώς αντίθετη πλευρά του διατροφικού φάσματος, καθώς σήμερα πολλοί δυτικοί πληθυσμοί θεωρείται ότι ενώ υπερτρέφονται, συχνά πάσχουν από έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Moringa θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα ευεργετικό συμπλήρωμα διατροφής.
Φωτεινή Πουρνάρα
itrofi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ