Τουρκική εισβολή στη Συρία: Έφτασε σε σημείο-κλειδί ο συριακός στρατός… "Εμπάργκο όπλων" στην Τουρκία στη θεωρία, ή στην πράξη από την ΕΕ;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν σε πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας – Βεβαιότητα Χαν και ΥΠΕΞ Αυστρίας για απόφαση επί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσαν σήμερα τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά την συμφωνία που σύναψε η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή αυτή και προβλέπει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε αυτήν για να αποκρούσουν επίθεση της Τουρκίας.
Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό.
Οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.
Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε σήμερα ότι η “προκαταρκτική στρατιωτική” συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.
Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ.
Βεβαιότητα Χαν και ΥΠΕΞ Αυστρίας για απόφαση επί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
Για ενδεχόμενη απόφαση για εμπάργκο όπλων από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, έκαναν λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και Υπουργοί Εξωτερικών προσερχόμενοι στη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο.
«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν κάποιες αποφάσεις σε σχέση με πιθανές κυρώσεις», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
Την ίδια εκτίμηση μετέφερε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος σημείωσε κατά την άφιξή του ότι «θα αποφασίσουμε ένα εμπάργκο όπλων, τουλάχιστον η Αυστρία θα το υποστηρίξει και αν όχι όλοι οι 28, τότε τα περισσότερα κράτη μέλη ξεχωριστά θα αποφασίσουν να τερματίσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία».
Παρομοίως και η Φεντερίκα Μογκερίνι εισερχόμενη στο Συμβούλιο επεσήμανε ότι το σώμα θα εξετάσει αποφάσεις, αλλά θα προετοιμάσει και τις συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, σημειώνοντας και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει για το θέμα των ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ελπίζουμε ως Φιλανδική Προεδρία το φραστικό να είναι πολύ ισχυρό στο Συμβούλιο Εξωτερικών, δήλωσε ο Φιλανδός Υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάαβιστο, προσθέτοντας ότι ελπίζει να ληφθεί απόφαση για εμπάργκο όπλων, ενώ δήλωσε πως ο ίδιος θα ενημερώσει για την απόφαση της χώρας του να το εφαρμόσει ήδη. Σε απόφαση για εμπάργκο αναφέρθηκε και ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Ντίντιερ Ρέιντερς.
sigmalive

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ