Η μπύρα περιέχει βιταμίνη Β9 (φολικό ή φυλλικό οξύ), που πιθανόν να προστατεύει την καρδιά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μπύρα περιέχει φυλλικό ή φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), το οποίο ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β.

Το φυλλικό οξύ, οι βιταμίνες Β6 και Β12 πιστεύεται ότι έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν από καρδιακά προβλήματα λόγω του ότι μειώνουν στο αίμα τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης.
Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ του οποίου οι συγκεντρώσεις στο αίμα αυξάνονται με την ηλικία. Διάφορες έρευνες έχουν συσχετίσει τα ψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα, για εγκεφαλικά επεισόδια όπως επίσης και την νόσο του Αλτσχάιμερ.
Το φυλλικό οξύ μπορεί από μόνο του να μειώσει το νοσηρό αυτό παράγοντα, αλλά η δράση του είναι ακόμη πιο ισχυρή όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα με τις βιταμίνες Β6 και Β12.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο της πόλης Pilsen της Τσεχίας, όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες καλής μπύρας, μελέτησαν σε 543 κατοίκους τα επίπεδα φυλλικού οξέως και των βιταμινών Β6 και Β12 στο αίμα τους.
Τα αποτελέσματά έδειξαν, ότι άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 65 ετών, που είχαν μια μέτρια κατανάλωση μπύρας είχαν τα ψηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέως στο αίμα τους και τα χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης.
Άλλες προγενέστερες μελέτες έδειξαν επίσης, ότι όταν κάποιος πίνει μπύρα συστηματικά για 3 εβδομάδες τότε αυξάνεται κατά 30% το επίπεδο της βιταμίνης Β6 στο αίμα του. Το κόκκινο κρασί και το τζιν αυξάνουν μόνο κατά 15% τη βιταμίνη αυτή, που ας σημειωθεί έχει σημαντική ιδιότητα μείωσης της ομοκυστεΐνης στο αίμα.
Το φυλλικό οξύ, όπως και άλλες βιταμίνες Β, περιέχονται στα σιτηρά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Πιθανόν και άλλοι παράγοντες στη διατροφή, εκτός από την μπύρα να μπορούν ν’ αυξάνουν τη συγκέντρωση αίματος των παραγόντων αυτών.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα προκαλώντας τη μείωση των νοσηρών ψηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης αίματος, τα οποία συσχετίζονται με καρδιακά και εγκεφαλικά προβλήματα. Βέβαια, τονίζεται ότι η κατανάλωση μπύρας και γενικά όλων των αλκοολούχων ποτών πρέπει να γίνεται με μέτρο.
medlook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ