24/09/2021

Πως θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κατατέθηκε και επισήμως στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος η διορθωμένη πρόταση της ΝΔ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς συζητήθηκε η αναθεώρηση του άρθρου 32.

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην πλειοψηφία των 151 βουλευτών προκειμένου έτσι να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από την διάλυση της βουλής.

Έτσι, με βάση την τελική πρόταση, έχουμε τρεις αρχικές ψηφοφορίες που ως διάταξη υπάρχουν και στο παρόν Σύνταγμα και δεν αλλάζουν αφού η παράγραφος 3 του άρθρου 32 δεν είναι αναθεωρητέα, η πρώτη και η δεύτερη με 200 βουλευτές και η τρίτη με 180.

Αν στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί πρόεδρος μετά από πέντε μέρες γίνεται τέταρτη ψηφοφορία και ο πρόεδρος εκλέγεται με 151 ψήφους δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η παρεξήγηση έγινε γιατί η αρχική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που μοιράστηκε το πρωί δεν έγραφε για απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών αλλά για σχετική πλειοψηφία.

Όσον αφορά την πιθανότητα να είναι δύο οι υποψήφιοι πρόεδροι πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή 151.

Αν δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία μετά από πέντε μέρες επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας θεωρείται ότι έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία.

Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ψηφοφορία εκείνη εκλέγεται ο πρεσβύτερος στην ηλικία μεταξύ των δύο υποψηφίων. Με βάση την τελευταία φράση αναθεωρείται και η προηγούμενη διάταξη του Συντάγματος που προέβλεπε κλήρωση σε περίπτωση ισοψηφίας.

Πηγή: epiruspost.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ