Οι παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ΧΑΝΘ και το μουσείο φυσικής ιστορίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 1971ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΣ Χ.Α.Ν.Θ.

 

Θεσσαλονίκη, 27.10.2019

 

Σας ευχαριστώ θερμώς, διότι μου δώσατε την διπλή ευκαιρία, αφενός να θέσω υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας τις επετειακές εκδηλώσεις της Χ.Α.Ν.Θ. για τα 100 χρόνια του Μπάσκετ στην Ελλάδα (1919-2019).  Και, αφετέρου, να τελέσω σήμερα μαζί σας τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου Μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ.

I. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχω χρέος να υπενθυμίσω, ιδίως σήμερα που το Ελληνικό Μπάσκετ -ύστερα από την εμβληματική διαδρομή κυρίως των τελευταίων 30 χρόνων- χαίρει ευρύτατης διεθνούς αναγνώρισης, το πώς ξεκίνησε εδώ, στην Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Χ.Α.Ν.Θ. Εντελώς συνοπτικά επισημαίνω ότι το Μπάσκετ έγινε γνωστό στην Ελλάδα μέσω Θεσσαλονίκης, όταν το 1918 η Στρατιωτική Αποστολή ΧΑΝ Αμερικής ίδρυσε τα «Σπίτια του Στρατιώτη», για την τόνωση των νεαρών ενόπλων που συνέχιζαν να πολεμούν.  Ήταν τότε, και συγκεκριμένα το 1919, που εισήχθη στην Ελλάδα και το άγνωστο, ως εκείνη την περίοδο, άθλημα του Μπάσκετ. To 1921 ιδρύθηκε η Χ.Α.Ν.Θ., η οποία και αποτέλεσε το λίκνο και την κοιτίδα του Ελληνικού Μπάσκετ.
II. Η συνεισφορά της Χ.Α.Ν.Θ. στο Ελληνικό Μπάσκετ συνεχίσθηκε αδιαλείπτως, στα επόμενα χρόνια.  Οφείλω όμως να τονίσω ότι η συνεισφορά αυτή εξακολουθεί να είναι πολύτιμη και σήμερα, όταν πια το Ελληνικό Μπάσκετ είναι κατ’ εξοχήν επαγγελματικό, διότι η Χ.Α.Ν.Θ. μπορεί πάντα να εμπνέει τις βασικές αρχές, οι οποίες πρέπει να ισχύουν στο πεδίο του Μπάσκετ, πέρα κι έξω από τον τρόπο οργάνωσής του στην πράξη.  Και μεταξύ των ως άνω βασικών αρχών σπουδαιότερη είναι εκείνη, η οποία αναδεικνύει ότι το Μπάσκετ πρέπει, στον πυρήνα του, να είναι πρωτίστως άθλημα, προορισμένο να συμβάλλει στην σωματική και πνευματική εξύψωση όσων ασχολούνται, υφ’ οιαδήποτε ιδιότητα, με αυτό.  Προς την κατεύθυνση διατήρησης των κατά τ’ ανωτέρω χαρακτηριστικών του Ελληνικού Μπάσκετ εμβληματικό είναι το παράδειγμα -δεν χρειάζεται ν’ αναφέρω ονόματα, είναι άλλωστε πολύ γνωστά σε όλους μας- των αθλητών εκείνων, που στο απώτερο αλλά και στο εντελώς πρόσφατο παρελθόν το δόξασαν, είτε μέσω των Ομάδων τους είτε, κυρίως, μέσω της Εθνικής Ομάδας, δίχως η επαγγελματική τους ιδιότητα να μειώνει, έστω και στο ελάχιστο, το αθλητικό τους ήθος.  Ένα ήθος, το οποίο αποτελεί αειθαλές παράδειγμα για τους νέους αθλητές που θέλουν ν’ ασχοληθούν με το Μπάσκετ.

Με τις σκέψεις αυτές εγκαινιάζω τη νέα πτέρυγα του Μουσείου Μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ., ευχόμενος κάθε επιτυχία στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Μπάσκετ στην Ελλάδα.  Και εύχομαι, με υπόδειγμα την παράδοση της Χ.Α.Ν.Θ., το Ελληνικό Μπάσκετ να γνωρίσει στο μέλλον ακόμη πιο λαμπρές μέρες και επιτυχίες.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ Ιωάννης Σωσσίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την παρουσία του στην εκδήλωση και στο Μουσείο, ένα από τα τέσσερα ανάλογα μουσεία στον κόσμο, όπως είπε.
Ο κ. Σωσσίδης ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι το Μουσείο το “αγκάλιασαν”, από την ίδρυσή του κιόλας το 2011, όλοι οι φορείς του αθλήματος και η μεγάλη αυτή ανταπόκριση κατέστησε αδήριτη την ανάγκη επέκτασης του Μουσείου με τη νέα αυτή πτέρυγα που εγκαινιάστηκε σήμερα. 
Ο κ. Σωσσίδης πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το φωτογραφικό λεύκωμα της ΧΑΝΘ για τα 100 χρόνια μπάσκετ στην Ελλάδα και το χρυσό σήμα της Αδελφότητας, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στο Μουσείο.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, χαρακτηρίζοντας “μητρόπολη της ελληνικής καλαθοσφαίρισης” και “μπασκετομάνα” τη Θεσσαλονίκη, όπου δικαιωματικά, όπως είπε, βρίσκεται το συγκεκριμένο μουσείο.
“Από εδώ εκπέμπεται το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι πηγή ισορροπίας, έμπνευσης και ευγενούς άμιλλας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η ΠΚΜ κατάφερε να εξασφαλίσει, μέσω ΕΣΠΑ, τα κονδύλια για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό “του κτιρίου- συμβόλου της ΧΑΝΘ”.
Αναφέρθηκε ακόμα στη συμβολή της ΧΑΝΘ στην προώθηση και διάδοση του αθλητισμού και του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα και συνεχάρη τους ανθρώπους της Αδελφότητας για το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που ετοίμασαν για τα 100 χρόνια μπάσκετ στην Ελλάδα.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία του μπάσκετ, μέσα από την πορεία της ΧΑΝΘ, εξαίροντας τη συμβολή του σωματείου στη διάδοση του αθλήματος.
Ο κ. Ζέρβας συνεχάρη τους διοικούντες της ΧΑΝΘ για τη δράση τους και υπογράμμισε ότι η συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΧΑΝΘ παραμένει σταθερή και πολυεπίπεδη σε μια σειρά από δράσεις, όπως στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον και πρωτίστως τον εθελοντισμό.
Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν -μεταξύ άλλων- βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, εκπρόσωποι φορέων και ομοσπονδιών του μπάσκετ, παλιές “δόξες” του αθλήματος κ.ά.
Σ. Παπ. – ΑΠΕ

ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ

«ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

 

Θεσσαλονίκη, 27.10.2019

 

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην τελετή εγκαινίων της Έκθεσης του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με θέμα «Τα ορυκτά και ο Άνθρωπος», την οποία συνδιοργανώνουν εδώ, στην Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

I. Η πολυπρισματική αυτή Έκθεση, μέσ’ από την μοναδική της πρωτοτυπία, μας εισάγει στον κόσμο των ορυκτών αφενός ως στοιχείων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Φυσικού Περιβάλλοντος, δοθέντος ότι είναι μέρος της ιδιοσυστασίας αλλά και της ισορροπίας του Πλανήτη μας.  Και, αφετέρου, ως στοιχείων, τα οποία θέτει ο Άνθρωπος στην υπηρεσία τόσο της καθημερινής του επιβίωσης και δημιουργίας όσο και της πολιτισμικής του έκφρασης, μέσω της Τέχνης.  Αυτό, άλλωστε, σηματοδοτεί εμβληματικώς και το δίπτυχο της Έκθεσης «Τα ορυκτά και ο Άνθρωπος» και «τα ορυκτά και η Τέχνη».
II. Όμως, αυτό ακριβώς το εκθεσιακό δίπτυχο μας διδάσκει, με υποδειγματικό τρόπο, και το πώς ο Άνθρωπος πρέπει να συμπεριφέρεται όταν χρησιμοποιεί τα ορυκτά είτε για την επιβίωσή του και την δημιουργία του είτε για την πολιτισμική του έμπνευση και παραγωγή.  Το δίδαγμα αυτό μπορεί, όπως πιστεύω, να συμπυκνωθεί στην ακόλουθη πρόταση:  Μόνον όταν ο Άνθρωπος χρησιμοποιεί τα ορυκτά υπό όρους σεβασμού και προστασίας του Περιβάλλοντος, ώστε να διασφαλίζεται η, υπαρξιακής σημασίας γι’ αυτόν, οικολογική ισορροπία, είναι δυνατόν, υπό όρους βιωσιμότητας, τα ορυκτά να του χρησιμεύσουν στο πεδίο της επιβίωσής τους και της πολιτισμικής του δημιουργίας.

Με τις σκέψεις αυτές συγχαίρω το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων για την συνδιοργάνωση της Έκθεσης, την οποία εγκαινιάζουμε, ευχόμενος η πρωτοβουλία τους ν’ αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άλλους μιμητές, σε ό,τι αφορά την ανάδειξη της σχέσης ανάμεσα στον Άνθρωπο, τα ορυκτά και την Τέχνη. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ