Νίκος Εγγονόπουλος -Ο μυστικός ποιητής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νίκος Εγγονόπουλος του Παναγιώτου (21 Οκτωβρίου 1907 – 31 Οκτωβρίου 1985) ήταν Έλληνας καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, ζωγράφος, σκηνογράφος και ποιητής.

Φωτογραφία από: sansimera.gr
Θεωρείται ένας από τους μείζονες εκπροσώπους της γενιάς του ’30, ενώ αποτέλεσε και έναν από τους κύριους εκφραστές του υπερρεαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις, κριτικές μελέτες και δοκίμια.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το αληθινό πρόσωπο του υπερρεαλιστή ποιητή και ζωγράφου ΝΙΚΟΥ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ (γενν. 1907 – πέθ. 1985), εστιάζοντας στο ποιητικό του έργο.
Παρατίθενται πληροφορίες, που βασίζονται σε αυτοβιογραφικές του σημειώσεις, σχετικά με την καταγωγή του από την Κωνσταντινούπολη, τις σπουδές του και τις επιρροές που δέχθηκε από το ρεύμα του υπερρεαλισμού.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο γεγονός ότι οι δύο πρώτες ποιητικές συλλογές, που εξέδωσε πριν από τον πόλεμο, αντιμετωπίστηκαν αρχικά με χλευαστική διάθεση από το λογοτεχνικό κατεστημένο της εποχής. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι τόσο το ποίημα «Μπολίβαρ» (1944), το οποίο αποτελεί ύμνο στην ελευθερία και στο οποίο ο ποιητής διαλέγεται με την τρέχουσα ιστορία, όσο και οι επόμενες ποιητικές του συλλογές θα τύχουν θερμής υποδοχής από κοινό και κριτική.
«Γεννημένος υπερρεαλιστής», όπως λέει οι ίδιος, θα βραβευτεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το 1958 και το 1979. Στη διάρκεια της εκπομπής για τον Ν. ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ μιλούν μελετητές του έργου του, οι οποίοι αναφέρονται στην αδιαχώριστη ενασχόλησή του με την ποίηση και τη ζωγραφική, καθώς και στον συγκερασμό της ελληνικής παράδοσης με τα υλικά του γαλλικού υπερρεαλισμού που παρατηρείται στο έργο του. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πλάνα αρχείου ζωντανεύουν τα ιστορικά γεγονότα της μεταξικής δικτατορίας, της γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου.
Περιλαμβάνεται επίσης ηχητικό ντοκουμέντο από τηλεφωνική συνέντευξη στην οποία ο Ν. ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ μιλά για τις επιρροές που δέχθηκε, τη σχέση του με το υπερρεαλιστικό κίνημα, τη στράτευσή του το 1941 στο Αλβανικό Μέτωπο και την ιδιαίτερη φιλία του με τον ποιητή ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8gTDuRGJ6T8&w=711&h=400]
.
Βίντεο από: μηπως ειμαι καποια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ