«Μαύρη λίστα» με επισκοπές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας από το Πατριαρχείο Μόσχας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η είδηση έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, που είχε κάνει γνωστό ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σταματάει την κοινωνία της Ευχαριστίας με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Το κέντρο προσκυνημάτων του Πατριαρχείου της Μόσχας συνέταξε λίστα επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που δεν συστήνονται από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για επίσκεψη.
Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε δηλώσει προ ημερών ότι δεν θα ευλογήσει προσκυνηματικά ταξίδια σε εκείνες τις επισκοπές της Εκκλησίας της Ελλάδας, των οποίων οι επίσκοποι θα εισέλθουν σε λειτουργική κοινωνία με τους εκπροσώπους της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας.
Το Κέντρο Προσκυνημάτων του Πατριαρχείου της Μόσχας εξήγησε ότι για την ώρα υπάρχουν έξι τέτοιες επισκοπές, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, η Ιερά Μητρόπολη Άρτας, η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, με κέντρο τα Τρίκαλα και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος με κέντρο τον Βόλο.
Την ίδια ώρα οι προσκυνητές μπορούν να επισκέπτονται τον Άρειο Πάγο, μέρος από απηύθυνε το κήρυγμά του ο Απόστολος Παύλος, καθώς δεν βρίσκεται σε εκκλησιαστική κατοχή, αλλά ανήκει στην Ακρόπολη και θεωρείται μουσειακή περιοχή.
Τέλος στην ευχαριστηριακή κοινωνία με τον Ιερώνυμο
Η είδηση έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, που είχε κάνει γνωστό ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σταματάει την κοινωνία της Ευχαριστίας με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ο ίδιος είχε τονίζει ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα διατηρούσε την κοινωνία με εκείνους που δεν αναγνωρίζουν το ουκρανικό σχίσμα.
Οι σχέσεις των δύο εκκλησιών επιδεινώθηκαν μετά την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου να αναγνωρίσει επίσημα τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας, κάτι που προκάλεσε την «απογοήτευση» της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Το Πατριαρχείο Μόσχας είχε κάνει λόγο για «νομιμοποίηση του σχίσματος», προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια χριστιανών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 6 Ιανουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε τον τόμο της αυτοκεφαλίας στη νεοσυσταθείσα Εκκλησία της Ουκρανίας. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, αρνήθηκαν να την αναγνωρίσουν.
Πηγή: philenews/sputniknews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ