Τα μέτρα για την εξυγίανση της ΔΕΗ απαρίθμησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Η θέση που πήρε για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Για «τεράστιο ζήτημα που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας και της δυνατότητες της Ευρώπης», έκανε λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης ερωτηθείς σχετικά με το προσφυγικό –μεταναστευτικό ζήτημα σε δηλώσεις που έκανε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι σα χώρα «πρέπει να αποφύγουμε δύο άκρα. Το ένα θα ήταν να λειτουργήσουμε ως οι ρεσεψιονίστ της Ευρώπης, το άλλο θα ήταν να γίνουμε ρατσιστές, δεν είναι η παράδοση των Ελλήνων».
Σχετικά με την κυβερνητική πολιτική τόνισε ότι, «είμαστε σε επαφή με τους αρμόδιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνεται κάθε προσπάθεια για αυστηρότητα και ανθρωπιά» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο «Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει τη διαχειριστική επάρκεια να χειριστεί το θέμα και ο Γιώργος Κουμουτσάκος μπορεί να το χειριστεί εξωτερικά».
«Δεν είμαστε υπερδύναμη, δείτε τι γίνεται στις ΗΠΑ. Δε θα είμαστε εμείς που θα σηκώσουμε τα βάρη που πρέπει να σηκώσουν άλλοι», κατέληξε σχετικά με το θύμα.
Για τη ΔΕΗ
Στα των αρμοδιοτήτων του και αναφερόμενος στην άρση της μονιμότητας που προτάθηκε για τους νέους υπαλλήλους της ΔΕΗ, σημείωσε ότι η ενέργεια γίνεται προς την κατεύθυνση, για «δίκαιη πολιτική, ώστε να μη σηκώσουν οι πολίτες άλλα βάρη».
Αναφερόμενος στα μέτρα που παίρνει το υπουργείο για τη διάσωση της ΔΕΗ ο Υπουργός Περιβάλλοντας αναφέρθηκε στη μείωση του κόστους για το προσωπικό, αλλά και στην απολιγνιτοποίηση.
«Περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των υπαλλήλων, που θα οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό του κόστους εργασίας και παράλληλα την κατάργηση της μονιμότητας των νέων υπαλλήλων», ανέφερε σχετικά.
Επιπροσθέτως, η έκπτωση 75% που είχαν υπάλληλοι και εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, τόσο στο ρεύμα όσο και στις υπόλοιπες υπηρεσίες, έκανε γνωστό ότι η έκπτωση καταργείται πλήρως στις υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και η έκπτωση στο ρεύμα περιορίζεται στο 30%.
«Από αυτό εξοικονομούμε 30-35 εκατομμύρια το χρόνο», εκτίμησε ο Κωστής Χατζηδάκης, που σχολίασε ότι, «την ώρα που καλούνται όλοι να βάλουν πλάτη για της ΔΕΗ, δεν μπορούν να μη βάλουν οι υπάλληλοί της».
Συμπλήρωσε δε ότι, «θα είναι ιδιαίτερα αποδοτικό το μέτρο της εθελούσιας εξόδου», το οποίο ξεκαθάρισε πως «δε θα επιβαρύνει καθόλου τα Ταμεία», ενώ «θα αποπληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια».
Σχετικά με την τιμή πώλησης του ρεύματος από τη ΔΕΗ προς τους ανταγωνιστές της, είπε ότι έρχεται κυρωτικό νομοσχέδιο στη Βουλή για την αύξηση της τιμής του, που μέχρι τώρα ήταν κάτω του κόστους παραγωγής.
«Προσπαθούμε να βρούμε ισορροπίες για τους ‘κακοπληρωτές’», είπε, καταλήγοντας πως «είμαστε υπέρ του κοινωνικού τιμολογίου».
Πηγή: ant1news