Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο πρακτορείο Ria Novosti και τον δημ/φο G. Melnik
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μεταβαίνετε στη Μόσχα για τις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο ομόλογο σας, τον κύριο Σεργκέι Λαβρόφ. Ποια είναι η ατζέντα των διαπραγματεύσεων; Ποια θέματα θέλετε να συζητήσετε και πώς αξιολογείτε την τρέχουσα κατάσταση των διμερών μας σχέσεων;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα είναι η πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ και μου δίνει ιδιαίτερη χαρά που θα μπορέσουμε να συζητήσουμε σε βάθος για θέματα που μας απασχολούν. Ελλάδα και Ρωσία διατηρούν ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των καλών και συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας. Επισημαίνω ότι η Ελλάδα, παρά τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν, παρέμεινε σταθερός συνομιλητής της Ρωσίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης συγκυρίας αναφορικά με τις σχέσεις της με τη Δύση, όπως αυτή των τελευταίων ετών. Άλλωστε, η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα και βέβαια στην ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, περιοχές άμεσου ενδιαφέροντός μας. Για το λόγο αυτό επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, με γνώμονα τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, ιδιαίτερα σε μία ευαίσθητη συγκυρία, όπως η τρέχουσα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τον Ρώσο ομόλογό μου κ. Λαβρόφ, το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή, με στόχο την αναζήτηση κοινών τόπων ως προς τη διαχείριση τρεχουσών προκλήσεων. Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και το εμπάργκο της Ρωσίας περιορίζουν την πρόσβαση των Ελλήνων αγροτών στην τεράστια ρωσική αγορά. Υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron για την υπέρβαση των διαφορών και των κυρώσεων στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ωφελούν κανέναν; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι νομίζετε για την αποκατάσταση της πρακτικής των συνόδων κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο αυτής. Αυτό ισχύει και σε σχέση με τις κυρώσεις που υιοθετήθηκαν εναντίον της Ρωσίας, τις οποίες η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει. Από την άλλη πλευρά, αν και η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες μέλη που υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρεί καλές, λειτουργικές σχέσεις και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, είναι δυστυχώς και μεταξύ εκείνων που πλήττονται ιδιαίτερα από τη συμπερίληψη αγροτικών προϊόντων στα ρωσικά αντίμετρα, αφού, όπως γνωρίζετε, τα αγροτικά είναι μεγάλο μέρος των εξαγωγών μας. Η χώρα μας θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και επιδιώκει να συμβάλει θετικά στο διάλογο με τη Ρωσία. Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου. Άλλωστε, όπως η Ελλάδα γνωρίζει καλά, λόγω προκλητικά παραβατικών συμπεριφορών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μόνο η επιμονή στην αυστηρή τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου μπορεί να διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών και την περιφερειακή σταθερότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ήδη σημαντικές σε τομείς μη στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως τουρισμός και real estate, στο συγκρότημα «Ελούντα» στην Κρήτη η επένδυση είναι περίπου 410 εκατομμύρια ευρώ. Σε ποιους άλλους τομείς βλέπετε ευκαιρίες για τις επενδύσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος και την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων; Υπάρχουν προοπτικές στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα του φυσικού αερίου, σε σχέση με το σχέδιο Turkish Stream;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όπως σωστά επισημαίνετε, υπάρχουν ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών μας σχέσεων και την ενίσχυση της ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Δεν θα έλεγα, βεβαίως, ότι ο τομέας του τουρισμού δεν θεωρείται στρατηγικός για την χώρα μου. Αντιθέτως. Αλλά φυσικά είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε ρωσικές επενδύσεις και σε άλλους τομείς. Κατ’ αρχάς, ρωσικές επενδύσεις, σε κλάδους όπως οι υποδομές, οι μεταφορές και οι κατασκευές, μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω συμμετοχής επενδυτικών ομίλων στο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η Κυβέρνησή μας και υλοποιείται κυρίως μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνδυασμό με το εν εξελίξει πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μάλιστα, οι Ρώσοι επενδυτές, όπως και όλοι οι επενδυτές, μπορούν να αξιοποιήσουν τα προνόμια του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου (χρηματοδοτικά κίνητρα, μείωση γραφειοκρατίας, απλοποίηση διαδικασιών), που ψηφίστηκε πρόσφατα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδυτικών προγραμμάτων μείζονος σημασίας για τη χώρα.
Θα ήθελα επίσης να κάνω αναφορά στους κλάδους των υψηλών τεχνολογιών και της εφηρμοσμένης έρευνας, όπου, μέσω της σύμπραξης επιχειρηματικών ομίλων, θερμοκοιτίδων και συστάδων νεοφυών επιχειρήσεων, θα μπορούσαν να προκύψουν συνέργειες αμοιβαία επωφελείς και με σημαντική προστιθέμενη αξία για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και, κατ’ επέκτασιν, για τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας με προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στο μέλλον. Χαιρετίζουμε τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ρωσικών εταιρειών, πρωτίστως, στον τομέα του φυσικού αερίου, ενώ ενδιαφερόμαστε ταυτόχρονα για την ενίσχυση της συνεργασίας και σε άλλα πεδία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η Ρωσία και η Ελλάδα γιορτάζουν παραδοσιακά σημαντικά γεγονότα της κοινής μας ιστορίας, μόλις πριν λίγες μέρες γιόρτασαν την επέτειο της Μάχης του Ναυαρίνου. Έχουν προγραμματιστεί κοινές εκδηλώσεις το 2021 σε σχέση με την 200η επέτειο της ελληνικής επανάστασης; Αν ναι, ποιες εκδηλώσεις;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο προγραμματισμός αναφορικά με τις εκδηλώσεις για την 200η επέτειο της ελληνικής επανάστασης βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας αναγνωρίζει τον αποφασιστικό ρόλο που η Ρωσία, αλλά και άλλες μεγάλες δυνάμεις της εποχής, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, διαδραμάτισαν στην ελληνική επανάσταση. Γνωρίζουμε, επίσης, τον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής διασποράς στη Ρωσία αναφορικά με την έναρξη και την εξέλιξη του αγώνα για την ανεξαρτησία. Πρόθεσή μας, ως εκ τούτου, είναι να τιμήσουμε την ιστορία των λαών και των κρατών μας και να επισημάνουμε την ανάγκη να αποτελέσει οδηγό για την μελλοντική εξέλιξη των σχέσεών μας.
Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Ρωσική Ομοσπονδία (Μόσχα, 06.11.2019)
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει στη Μόσχα, όπου πρόκειται να συναντηθεί, αύριο 6 Νοεμβρίου, με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Lavrov.
Οι συνομιλίες αναμένεται να περιστραφούν, μεταξύ άλλων, γύρω από τις διμερείς πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας. Οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν, επίσης, πάνω σε μία ευρεία θεματολογία περιφερειακού ενδιαφέροντος, που περιλαμβάνει τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.
Τέλος, θα συζητηθούν και ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό/προσφυγικό.
Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περί τις 11.20 πμ (ώρα Ελλάδας).