Σε ψηφιακό σκοτάδι παραμένει, ακόμη και σήμερα, ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο ποσοστιαία κινείται στο 46,4%.
Σήμερα περίπου 4,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ήτοι το 53,6% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι 3,6 δισ. άτομα εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός σύνδεσης, στερούμενοι τις ευκαιρίες που παρέχει η ψηφιοποίηση σε μια σειρά από τομείς της καθημερινότητας.
Όσον αφορά τη συνολική χρήση του Διαδικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο στις ανεπτυγμένες χώρες, αυτή πλησιάζει τα επίπεδα κορεσμού, με σχεδόν 87% των ανθρώπων να βρίσκονται online. Η Ευρώπη είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη χρήση Διαδικτύου (82,5%), ενώ η Αφρική είναι η περιοχή με το χαμηλότερο ποσοστό διείσδυσης (28,2%).
Αναφορικά με τα εμπόδια, που φρενάρουν την περαιτέρω διείσδυση του Διαδικτύου στον παγκόσμιο πληθυσμό, αυτά σχετίζονται αφενός με το οικονομικό κόστος και αφετέρου η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων. Σε 40 από τις 84 χώρες, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, λιγότερο από το μισό του πληθυσμού έχει βασικές δεξιότητες πληροφορικής, όπως η αντιγραφή ενός αρχείου ή η αποστολή ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Στο μεταξύ, παιδιά ενός κατώτερου ψηφιακού …σύμπαντος παραμένουν – ακόμη και σήμερα – οι γυναίκες, καθώς τουλάχιστον το ήμισυ του γυναικείου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το 52% του γυναικείου πληθυσμού παραμένει σήμερα offline, έναντι 42% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες. Η μόνη περιοχή του κόσμου, όπου δείχνει να έχει επιτευχθεί η ψηφιακή ισότητα, είναι η αμερικανική ήπειρος, όπου το ποσοστό των γυναικών και των ανδρών, που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είναι ισόποσο.
Ψηφιακή ανισότητα
Σύμφωνα με την έρευνα του International Telecommunication Union (ITU), συνολικά, το ποσοστό όλων των γυναικών, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο παγκοσμίως, είναι 48% έναντι 58% των ανδρών. Ωστόσο, αν και ο αριθμός των χρηστών του Internet αυξάνεται, το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων διευρύνεται τουλάχιστον στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η σχετική μελέτη του ITU (Measuring digital development) δείχνει ότι, ενώ το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων συρρικνώνεται στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και την Ευρώπη, αυξάνεται στην Αφρική, στα αραβικά κράτη και στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.
Εκτός από τη χρήση του Διαδικτύου, οι γυναίκες δείχνουν να υπολείπονται ακόμη και σε ό,τι αφορά άλλες ψηφιακές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, από τις 85 χώρες που παρείχαν στοιχεία για την κατοχή κινητών τηλεφώνων, οι 61 έχουν υψηλότερο ποσοστό ανδρών με κινητά απ’ ό, τι οι γυναίκες. Από τις υπόλοιπες 24 χώρες, όπου υπάρχει ισότητα των φύλων στην κατοχή κινητών τηλεφώνων ή όπου περισσότερες γυναίκες έχουν κινητά τηλέφωνα από τους άνδρες, η Χιλή έχει το υψηλότερο ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων υπέρ των γυναικών στο 12%.
“Δεδομένου ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες συσκευές πρόσβασης στο Διαδίκτυο, η αντιμετώπιση του προβλήματος της κατοχής κινητού θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στο Διαδίκτυο”, αναφέρει το ITU.