Πρωθυπουργός για selfies – κυβέρνηση μπαμπούσκα! Αδύναμοι υπουργοί, άγνωστοι υφυπουργοί, πανίσχυροι μετακλητοί και επί θύραις Ministerexit.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εβγαλαν ωραίες φωτογραφίες, μοίρασαν βιογραφικά -που επιμελήθηκαν επικοινωνιολόγοι, εγκαταστάθηκαν στα γραφεία τους και υπέγραψαν χαμογελώντας την εκτέλεση του προϋπολογισμού που τους άφησε ο Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός άρχισε να «λείπει ταξίδι για δουλειές».

Του Γιώργου Λιακόπουλου anoiktoparathyro.gr

Αλλά όλο λάδι και από τηγανίτα τίποτε. Η νέα κυβέρνηση δείχνει να «κλάταρε» πριν την ώρα της και ήδη διακινούνται πληροφορίες για ανασχηματισμό και ονόματα που βλέπουν κιόλας την έξοδο.

Από την πλευρά τους πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν δύο στοιχεία:

Το πρώτο: ο τομέας στον οποίο διακρίθηκε ως τώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι … selfies. Κατά σύσταση προφανώς των επικοινωνιολόγων του για να δείχνει δημοφιλής.

Το δεύτερο: στην πράξη η κυβέρνηση αποδείχθηκε… μπαμπούσκα. Στα περισσότερα υπουργεία απέξω υπάρχει ο υπουργός. Από μέσα ο υφυπουργός που τοποθετήθηκε για να καλύπτει τις αδυναμίες του υπουργού. Παραμέσα ένας «γκαουλάιτερ» του Μεγάρου Μαξίμου- υφυπουργός, γενικός γραμματέας ή απλώς διοικητικός παράγοντας.

Δεν μάθαμε ακόμη αν και η ΕΥΠ έχει ήδη τοποθετήσει τους «ανταποκριτές» που ανήγγειλε κατά υπουργείο.

Και στο κέντρο της μπαμπούσκας βρίσκεται η πραγματική εξουσία. Με την μορφή ενός πρωθυπουργικού «συμβούλου», συνεργάτη, ή απλώς… συγγενή, που έχει εγκατασταθεί το Μέγαρο Μαξίμου και «κάνει τα κουμάντα». Έτσι οι περισσότεροι υπουργοί έχουν τη «σκιά» τους.

Αυτό είναι το «επιτελικό κράτος» που «οραματίσθηκε» ο καθηγητής Γ. Γεραπετρίτης και απέτυχε να «πουλήσει» στον Γ. Παπανδρέου προ ετών, αλλά το βρήκε θαυμάσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το «αγόρασε», το εγκατέστησε γύρω του και τώρα προκύπτει ήδη ότι δεν λειτουργεί.

Ο πολυπράγμων υπουργός Επικράτειας θα θεωρηθεί μάλλον περιττός μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, που χειρίζεται. Το προβληματικό μοντέλο διακυβέρνησης συμπαρασύρει την κυβέρνηση σε δυσλειτουργίες. Στην κορυφή του παγόβουνου φαίνονται τα αρνητικά αποτελέσματα στο Προσφυγικό, το Μακεδονικό, τη Νοβάρτις. Αλλά πάσχει ολόκληρος ο κυβερνητικός μηχανισμός.

Αν αρχίσουμε από τον Πρωθυπουργό, πολύ δύσκολα θα βρει κανείς μια πρωτοβουλία του άξια λόγου από τότε που εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου. Δίπλα του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, πρώην δικαστικός και ανέκαθεν φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, δείχνει αχρείαστος. Μόνο έργο του η παρουσία του στην Ακρόπολη για την επέτειο Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς- αλλά κι εκεί δεν βρήκε κάτι να πει, ή έστω κάτι για να δακρύσει.

Στα υπουργεία χάνει η μάνα το παιδί και ο υπουργός την υπογραφή του. Για παράδειγμα κανείς δεν πιστεύει – ούτε καν ο …ίδιος – ότι ο Μ. Βορίδης είναι κατάλληλος άνθρωπος στο υπουργείο Γεωργίας. Το ίδιο ισχύει για τον Χ. Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού και τον Βασ. Κικίλια στο υπουργείο Υγείας.

Η Νίκη Κεραμέως – με την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη κεχαγιά το κεφάλι της- θέλει τη δική της «μεταρρύθμιση» και μετατρέπεται σε πρόβλημα για τη δημόσια εκπαίδευση. Όπως και η Μενδόνη για τον πολιτισμό- για άλλους λόγους.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Ανάπτυξης απογυμνώθηκε από αρμοδιότητες υπέρ του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη και στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο συμπαθής …ιατρός Κ. Τσιάρας έχει βεντούζα τον συγκροτημένο Δημ. Κράνη -που δεν πρόλαβε να χαρεί ούτε μέρα την συνταξιοδότησή του από το δικαστικό σώμα.

Ο Νικ. Δένδιας ζει το δράμα του από την πρώτη στιγμή καθώς την ασφυξία που του δημιουργούσε η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού- που μετακινείται στην Ουάσιγκτον- αναλαμβάνει ένας παλιός συνεργάτης του Σαμαρά που τη διαδέχεται και ο -καλλιεργημένος και ευφυής -μετακλητός υπαλληλος Δημ. Μητρόπουλος, πρώην δημοσιογράφος, ο επί των δημοσίων σχέσεων Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και ο υπερατλαντικός μουσαφίρης υφυπουργός που είναι ήδη για φόρτωμα.

Μετά βίας κάποιοι υπουργοί προσπαθούν να ξεχωρίσουν. Π.χ. ο ευπρεπής Χρήστος Σταϊκούρας κατάρτισε τον προϋπολογισμό -τον οποίο δεν «πειράξαν» στο κοινοτικό κέντρο, για λόγους που αφορούν τον Σαλβίνι -αλλά πρέπει να ισορροπεί με δυο «ξερόλες» υφυπουργούς.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης δεν βρήκε τα πράγματα όπως πίστευε καθώς η παραβατικότητα του βγάζει γλώσσα. Δεν πρέπει να νιώθει καλά με τόσους δεξιούς γύρω που που δεν πείθονται για τον ιδεολογικό «γενιτσαρισμό» του, όσο και αν χειροκροτεί με πάθος τον Πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο.

Υπολογίζει στον υφυπουργό του Λ. Οικονόμου, αλλά ο αναπληρωτής Γ. Κουμουτσάκος καπελώθηκε ήδη από έναν υφυπουργό άλλου υπουργείου για την μεταναστευτική πολιτική. Πρώτη φορά υφυπουργός «συντονίζει» υπουργούς και αυτοί το δέχονται.

Μιλάμε για τον «σκληρό» Αλκιβιάδη Στεφανή που κατάπιε ήδη στο υπουργείο Άμυνας, τον δικηγόρο προϊστάμενο του Ν. Παναγιωτόπουλο- της καραμανλικής συνιστώσας- αλλά και τον παραγωγικό υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο στο υπουργείο Εσωτερικών, που νιώθει την ανάσα του στο προσφυγικό

Ο Κωστής Χατζηδάκης προσπαθεί να διατηρήσει το ευρωπαϊκό προφίλ του τετραγωνίζοντας τον κύκλο της ΔΕΗ, έχοντας δυο υφυπουργούς που προσπαθούν να τον ανταγωνιστούν, χωρίς να έχουν τις πολιτικές και κομματικές προϋποθέσεις του.

Στο υπουργείο Εργασίας είναι όλα τα λεφτά με το τρίο Στούτζες Βρούτσης- Μηταράκης- Δόμνα, που διαγκωνίζονται σε …μαργαριτάρια. Ο υπουργός και καλά με τους αριθμούς. Η αφασία κορυφώθηκε όταν μέτρησε τα εκκρεμή αιτήματα στο πρωτόκολλο των υπηρεσιών ως… εκκρεμούσες συντάξεις και τις έβγαλε ένα εκατομμύριο, προκαλώντας τρόμο στο οικονομικό επιτελείο.

Κατά τα λοιπά προσφέρει με φιλότιμο τις υπηρεσίες του στον ΣΥΡΙΖΑ, βγάζοντας μεταξύ των άλλων όσο πιο πολλούς εργαζομένους στο δρόμο μπορεί, με τις ρυθμίσεις του -σε διαγωνισμό με τον Άδωνι.

Ο προοριζόμενος κάποτε για δελφίνος του ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Πιερρακάκης – πρόταση του αφανούς κυβερνητικού εταίρου Βαγγ. Βενιζέλου-αποδεικνύεται καλός στις δημόσιες σχέσεις, που εξαφάνισαν τον έμπειρο υφυπουργό του Γρ. Ζαφειρόπουλο, που αδικείται.

Στο υπουργείο Μεταφορών ο έτερος Κ. Καραμανλής –του Αχ.- κατάφερε να αποδείξει ήδη ότι «δεν τόχει» και λέγεται ότι θα δει από τους πρώτους την έξοδο.

Τέλος ενώ όλοι ξέρουν τι είδους υφυπουργός με ρόλο υπερυπουργού είναι ο Λ. Αυγενάκης, λίγοι αντιλαμβάνονται γιατί είναι -και σε τι είναι -υπουργός ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Για τους υφυπουργούς ετοιμάζεται ήδη μνημείο δίπλα στον Άγνωστο Στρατιώτη: τω αγνώστω υφυπουργώ. Ποιος ξέρει ότι υπάρχουν υφυπουργοί με ονόματα: Αραμπατζή, Κόνσολας, Γεωργαντάς, Κοντοζαμάνης, Διακάκης, Φραγκογιάννης, Παπαθανάσης, Βεσυρόπουλος;

Από τους υπολοίπους ορισμένοι- που έχουν πολιτικό μέλλον -σαν τον Χρ. Δήμα, δεν έχουν αρμοδιότητες. Άλλοι σαν τον Α. Σκέρτσο που ανέλαβε να συντονίζει τους υπολοίπους διαπιστώνει ότι τους συντονίζει αφ’ υψηλού και ο… ανεψιός του πρωθυπουργού.

Και ο Στ. Πέτσας που ως πορτ παρόλ έγινε γνωστός και είχε καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ δεν έχει πλέον με τον… Πρωθυπουργό: με το χουνέρι που του έκανε στη Βουλή, έδωσε το δικαίωμα στον Τσίπρα να τον περιμένει στην επόμενη αναμέτρηση τους για να τον «κάνει ρόμπα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ