18/09/2021

Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τη Διαφθορά: Εξαγορασμένος πράκτορας από πανίσχυρο λόμπι ο Τσαβούσογλου με "ταρίφα" 255 χιλιάδες ευρώ

Εξαγορασμένος πράκτορας με ταρίφα τουλάχιστον 255 χιλιάδες ευρώ φαίνεται να ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP).
Ο πολύς λοιπόν Μεβλούτ δεν είναι μόνο νταής, εκβιαστής, υβριστής, τιμητής των πάντων και ένας κοινός πολιτικός τραμπούκος, όπως τεκμηρίωσα πρόσφατα σε κείμενό μου στον «Φιλελεύθερο», βάσει δεδομένων που προκύπτουν από τη δική του πολιτική διαδρομή. Είναι και εξωνημένος. Έχει την ταρίφα του. Τουλάχιστον 255 χιλιάδες δολάρια για «μια» εξυπηρέτηση.
Συγκεκριμένα και βάσει της έρευνας του OCCRP –που βασίζεται σε χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα 10ετίας από το 2008, τα οποία απέκτησε το Παρατηρητήριο– ο περιβόητος και φυλακισμένος σήμερα στις ΗΠΑ για διαφθορά λομπίστας Πολ Μάναφορτ, ο οποίος το 2016 διετέλεσε και ο πρώτος πρόεδρος της εκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, στρατολόγησε μυστικά τον Τσαβούσογλου και άλλους ως λομπίστες για την εξυπηρέτηση του Ουκρανού Προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ένας συνεργάτης και πρώην πολιτικός επιτελάρχης του Ουκρανού Προέδρου, ο εκατομμυριούχος πολιτικός Σέρχι Λοβοχκίν ήταν ο χρηματοδότης με ενδιάμεσο τον Μάναφορτ.
Η μυστική στρατολόγηση άρχισε το 2011, κράτησε δυο χρόνια και συμπεριλάμβανε δυο ομάδες. Μια συμπαγή και γνωστή ως «Hapsburg Group». Την αποτελούσαν ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας, Aleksander Kwasniewski, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Alfred Gusenbauer και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Romano Prodi, που υπηρέτησε και στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η άλλη αποτελείτο από άτομα, ένας εκ των οποίων ήταν και ο ηθικοπλάστης Τσαβούσογλου, που κάθε λίγο βγάζει τη γλώσσα του περίπατο κατηγορώντας τους Έλληνες για «απληστία», διότι δεν «μαθαίνουν» να μοιράζονται τα αγαθά τους με τους Τούρκους.
Στόχος του χρηματισμού ήταν να ξεπεραστούν εμπόδια που προέκυψαν για τη σύναψη συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά προέκυψαν λόγω της φυλάκισης από την Κυβέρνηση Γιανουκόβιτς της αρχηγού της ουκρανικής αντιπολίτευσης και πρώην Πρωθυπουργού της χώρας, Γιούλιας Τιμοσένκο.
Για τον χρηματισμό παρατίθενται πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα και, μαζί, και τα παράπονα των δυο ομάδων για καθυστερήσεις στις πληρωμές. Το «δεσμευμένο» ποσό ήταν της τάξης των 2 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα το 2013 υπήρχαν καθυστερημένες «οφειλές» 700 χιλ. ευρώ και με την ομάδα του Hapsburg Group να δυσανασχετεί έντονα. Τονίζεται μάλιστα πως η ομάδα «ήταν εκτός ελέγχου λόγω μη πληρωμών για τις υπηρεσίες τους» («the Hapsburg comrades are getting out of control because of non-payment of their services»).
Είναι στην ανταλλαγή των μηνυμάτων για τις καθυστερήσεις του 2013 που αναφέρεται ονομαστικά και ο Τσαβούσογλου. Είχε, λένε τα μηνύματα, «ανάγκη» για 230 χιλ. ευρώ (255 χιλ. δολάρια), και τα οποία του πληρώθηκαν «ξεχωριστά» από τους υπόλοιπους λομπίστες. Τελικά πληρώθηκαν όλα τα οφειλόμενα. Είναι από εδώ που συνάγεται πως η μίζα του Τσαβούσογλου πρέπει να ήταν πολύ μεγαλύτερη από το ποσό που αναφέρεται, αφού η μυστική συνεργασία είχε αρχίσει το 2011.
Την περίοδο 2003-2014 ο Τσαβούσογλου, που είναι ιδρυτικό μέλος του ισλαμιστικού κόμματος του Ερντογάν και εκλέγει βουλευτής το 2002, διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Parliamentary Assembly of the Council of Europe – PACE). Μάλιστα από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2014 ήταν και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Τότε, και υπό την επίσημη ιδιότητά του, επισκέφθηκε και φιλοξενήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Από το 2011 και για τα επόμενα δυο χρόνια ο Τσαβούσογλου άσκησε μυστικά πιέσεις υπέρ της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του στην PACE, αλλά και ως παρατηρητής στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2012 στη συγκεκριμένη χώρα. Σύμφωνα με το OCCRP ο Τούρκος πολιτικός συνηγόρησε δημοσίως για τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, μίλησε θετικά για τις εκλογές στα ΜΜΕ, ενώ επέκρινε συναδέλφους του της PACE, που διαφωνούσαν μαζί του για την έλλειψη διαφάνειας στις εκλογές. Το Παρατηρητήριο χαρακτήρισε την όλη δραστηριότητα του Τσαβούσογλου «ως ανήθικη διότι ήταν προσοδοφόρα». Όμως δεν την χαρακτήρισε παράνομη –ούτε και τις  συναφείς δραστηριότητες του Hapsburg Group υπέρ της Ουκρανίας– διότι δεν υφίσταται συγκεκριμένη νομοθεσία κατά του λόμπινγκ στην ΕΕ, μυστικού ή μη.
Η ειρωνεία είναι πως και λόγω του πληρωμένου λόμπινγκ, αλλά όχι μόνο, διότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ την επεδίωκαν, υιοθετήθηκε η συμφωνία σύνδεσης. Τελικά, όμως, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να την υπογράψει λόγω πιέσεων από τη Μόσχα. Ακολούθησαν τα γνωστά αιματηρά γεγονότα στη χώρα του 2014, η  ανατροπή της κυβέρνησης, ο εμφύλιος πόλεμος και η προσάρτηση της Ουκρανικής Κριμαίας από τη Ρωσία.
ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΣΤΗ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΟΣ
Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις εμπλούτισαν το βιογραφικό του Τσαβούσογλου και τον κατέστησαν άξιο και πρωτοκλασάτο μέλος της ισλαμιστικής κλεπτοκρατικής ελίτ του καθεστώτος Ερντογάν. Η ελίτ αυτή αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο με τα σκάνδαλα του 2013 και με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Ταγίπ, την άμεση οικογένειά του, τους Υπουργούς του και τους άμεσους κομματικούς του συνεργάτες.
Ταυτόχρονα και αυτό είναι το πολιτικά τραγικό, η συγκεκριμένη περίπτωση της Ουκρανίας περιγράφει μια  κατάσταση που κυριαρχεί στα υψηλά δώματα της εξουσιαστικής ελίτ σε παγκόσμιο επίπεδο και η οποία λειτουργεί υπόγεια, ανεξέλεγκτα και αυθαίρετα. Η ελίτ αυτή βραχυκυκλώνει τα πάντα χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα και με βασικό κίνητρο τον πλουτισμό. Από έναν  Τσαβούσογλου τέτοια συμπεριφορά είναι αναμενόμενη. Από έναν όμως πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Romano Prondi και την παρέα του, τι να πει κανείς; Τελικά ο κόσμος ίσως καταφέρει να προστατευθεί από αυτούς που τον φυλάνε, τάχατες. Από τους ηθικοπλάστες, ποτέ.
Του Μάριου Ευρυβιάδη
ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/o-ithikoplastis-tsavoysogloy-kai-oi-parees-toy/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ