Μειώσεις φόρων, ρύθμιση οφειλών και μετά κοινωνικό μέρισμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα πάγια ρύθμιση τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020, η οποία προβλέπει διπλάσιες δόσεις από τις ισχύουσες, ελάχιστη δόση 30 ευρώ, επιτόκιο 5% αλλά και εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, όλες οι βεβαιωμένες οφειλές θα μπορούν κατόπιν αίτησης των οφειλετών, πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτών, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται ως εξής:
Από 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις (από 12 που είναι σήμερα).
Εως 48 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών ή από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.

Στο «φουλ» οι μηχανές στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα και την ομάδα του να έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ
[email protected]
Κατόπιν του φορολογικού νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών οργανώνει τα επόμενα βήματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο στην παρούσα φάση βρίσκεται το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη Πέμπτη και περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές.
Εν τω μεταξύ, ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Το γεγονός ότι η ΕΕ εκτιμά ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα, ενώ παράλληλα δεν βλέπει δημοσιονομικό κενό λόγω του πακέτου των φοροελαφρύνσεων, αποτελεί θετική εξέλιξη και, φυσικά, ψήφο εμπιστοσύνης στον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα έσβηνε κι έγραφε ώστε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που απέστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες να είναι ξεκάθαρο και να μην αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας την Παρασκευή συμμετείχε στο Εurogroup, όπου μπορεί η Ελλάδα να μην ήταν στην ατζέντα, αλλά είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομολόγους του στο περιθώριο της συνεδρίασης ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν θετικό, με τους Ευρωπαίους να εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.
Τις επόμενες εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό θα εξετάσει τους τρόπους διάθεσης του υπερπλεονάσματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί κάτι σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα και βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διανεμηθεί με δίκαιο τρόπο και σε όσο μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Οσον αφορά στις βελτιωτικές κινήσεις για την πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας που ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικός, βασικός στόχος είναι να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των δανειοληπτών, καθώς το ευνοϊκό καθεστώς με κρατική επιδότηση θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στην παρούσα φάση στο οικονομικό επιτελείο δεν υπάρχει σκέψη για παράταση στη λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας.
Με βάση τις βελτιωτικές κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών, πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο εκτός της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Το μέτρο αφορά κυρίως σε όσους έχουν μετατεθεί εξαιτίας της εργασίας τους, όπως, π.χ., αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, τελωνειακοί, ιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, καθηγητές κ.λπ.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες. Το μέτρο διευκολύνει συγγενείς όταν κάποιο εμπλεκόμενο μέλος ζει στο εξωτερικό και αδυνατεί να ενταχθεί στην πλατφόρμα, θανόντες που οι κληρονόμοι τους δεν έχουν αποδεχτεί την κληρονομιά, διαζευγμένα ζευγάρια που δεν επικοινωνούν πλέον κ.λπ. Αίτηση θα μπορούν να υποβάλουν οι οφειλέτες που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, ώστε να μην χρειάζεται η συνυπογραφή της αίτησης από το έτερο εν διαστάσει μέλος.
Ταυτόχρονα, αποκτούν δικαίωμα για κρατική επιδότηση όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ δίνεται επίσης η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25ετίας.
Πλέον στην πλατφόρμα θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων αλλά και όσοι τα δάνειά τους αγοράστηκαν ή ανατέθηκαν σε εταιρείες απόκτησης ή διαχείρισης απαιτήσεων θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Βάσει των νέων δεδομένων, ισχύει η προστασία στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανυποβολή της αίτησης. Το μέτρο διευκολύνει τους οφειλέτες που μπήκαν στην πλατφόρμα, η αίτησή τους έχει όμως λανθασμένα στοιχεία.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης από την τράπεζα της αμοιβής του δικηγόρου, εφόσον οι οφειλέτες επιθυμούν να αναθέσουν σε εξειδικευμένο δικηγόρο την προετοιμασία της αίτησής τους. Να σημειωθεί επίσης ότι καταργείται το πιστοποιητικό γης, το έντυπο υπολογισμού της αξίας των κινητών περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, ενώ είχε καταργηθεί και η υποχρέωση κατάθεσης του πιστοποιητικού βαρών.
Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των δανειοληπτών είναι πολύ περιορισμένο, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα σχεδιάστηκε για να υποδεχτεί περίπου 100.000 αιτήσεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβληθεί πάνω από 300. Γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Σταϊκούρας προχώρησε στις παραπάνω βελτιωτικές κινήσεις, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων.
Πάντως, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη μέχρι το τέλος του έτους να προχωρήσει σε αναμόρφωση του πτωχευτικού νόμου για τους ιδιώτες. Το νέο καθεστώς προστασίας αναμένεται να είναι πιο αυστηρό αναφορικά με τις ρυθμίσεις και τις διαγραφές δανείων που πραγματοποιούνταν βάσει του νόμου Κατσέλη. Επομένως, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τους δανειολήπτες που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους.
Αλλάζουν όλα στη φορολογία
Μείωση φόρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών στο 30% του εισοδήματος, επιμήκυνση του χρόνου εντός του οποίου μπορεί να μεταφέρεται η φορολογική ζημία των επιχειρήσεων, αναστολή του ΦΠΑ στις πωλήσεις όλων των ακινήτων οι οικοδομικές άδειες των οποίων εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, καθώς και κίνητρα στις επιχειρήσεις για τη χορήγηση παροχών σε είδος προβλέπει, μεταξύ άλλων, το φορολογικό νομοσχέδιο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών.
Οπως επεσήμανε το υπουργείο, με το φορολογικό νομοσχέδιο μειώνονται μαζικά φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντί να αυξάνονται, επιβραβεύεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας, αντιμετωπίζονται ευνοϊκά δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και παροχές υπέρ των εργαζομένων και προσελκύονται ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα, αντί να διώχνονται, με κίνητρα να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Βασικό πυλώνα των εισηγούμενων διατάξεων αποτελεί, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που τα τελευταία έτη επιβαρύνθηκαν σημαντικά, με την υιοθέτηση ευνοϊκότερων φορολογικών συντελεστών. Οι κυριότερες φορολογικές ελαφρύνσεις περιλαμβάνουν:
Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους από 22% που είναι σήμερα. Με τη μείωση αυτή αναμένεται να ευνοηθούν, όχι μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά. Επιπλέον, μειώνονται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.
Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα (για το 2018).
Επιπρόσθετα, αναπροσαρμόζονται οι μειώσεις από τον φόρο εισοδήματος για τη διατήρηση του αφορολογήτου, εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τη στήριξη ευπαθών ομάδων (βρεφική προστασία), καθώς και για την κοινωνική προστασία, και αποκαθίστανται διαπιστωμένες ανισότητες σε βάρος ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ήτοι:
Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως του αριθμού αυτών.
Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.
Μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.
Νέα πάγια ρύθμιση για οφειλές
Ελάχιστη δόση 30 ευρώ, επιτόκιο 5% και εισοδηματικά κριτήρια
Νέα πάγια ρύθμιση τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020, η οποία προβλέπει διπλάσιες δόσεις από τις ισχύουσες, ελάχιστη δόση 30 ευρώ, επιτόκιο 5% αλλά και εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, όλες οι βεβαιωμένες οφειλές θα μπορούν κατόπιν αίτησης των οφειλετών, πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτών, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται ως εξής:
Από 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις (από 12 που είναι σήμερα).
Εως 48 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών ή από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.
Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για οφειλές που ρυθμίζονται έως 48 δόσεις καθορίζεται με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη και ειδικότερα για τα φυσικά πρόσωπα με βάση τον μέσο όρο του συνολικού εισοδήματός τους (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, για τα οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.
Η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2020 για να εφαρμοστεί στις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020. Αυτό κατ’ ουσίαν σημαίνει ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2019 ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις θα μπορούν να εξοφληθούν μόνο με τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 127 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφορεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ