Η ονοματολογία απαξιώνει το πρόσωπο, αλλά και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 3 1
Διαρροές από διάφορα πολιτικά κέντρα αποδίδουν μάλιστα στον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα προθέσεις που σε καμία περίπτωση δεν έχει. Απορίες για τις συζητήσεις περί “μη πολιτικών προσώπων”

Η αλήθεια είναι πως αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της χώρας! Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας -και κατά κοινή ομολογία, ιδιαίτερα επιτυχημένος- αρκετό καιρό πριν λήξει η θητεία του, ενώ ασκεί με άψογο τρόπο τα θεσμικά του καθήκοντα και δεν έχει κατηγορηθεί από κανέναν περί του αντιθέτου, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κατάσταση αποσταθεροποίησης!

Καιρό τώρα, κυκλοφορούν ονόματα διαδόχων του, με την κυβέρνηση να μην κόβει την ονοματολογία, που είναι προσβλητική για τον Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά απαξιώνει πέραν του προσώπου και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας! Πολλές φορές, μάλιστα, η ονοματολογία τροφοδοτείται από κυβερνητικά στελέχη, όπως συνέβη με την εισήγηση υπουργού προς τον πρωθυπουργό για την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, θέμα που αποκάλυψαν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”. Ταυτόχρονα, διαρροές από διάφορα πολιτικά κέντρα επιμένουν να αποδίδουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προθέσεις που δεν έχει εκφράσει και πολύ περισσότερο δεν έχει, ότι πχ προτίθεται να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι δεν τον ενδιαφέρει μια δεύτερη θητεία. Ο πρωθυπουργός που έχει δηλώσει στη Φώφη Γεννηματά ότι θα λάβει τις αποφάσεις του για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα προτείνει “στα βουνά” που συνηθίζει να λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις του, τις ημέρες των Χριστουγέννων, είναι σαφές πως δεν μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο, καθώς η όλη ονοματολογία υποσκάπτει το θεσμό. Πολιτικά πρόσωπα επιμένουν, μάλιστα, ότι ονοματολογία δεν υπήρχε ούτε την περίοδο που ο Ανδρέας Παπανδρέου ενώ είχε συμφωνήσει να προτείνει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρότεινε τελικά τον Χρήστο Σαρτζετάκη!

Την ίδια στιγμή και με δεδομένες τις κινήσεις του νυν Προέδρου, όπως πχ η Συνάντηση των μη εκτελεστικών Προέδρων της ΕΕ στη χώρα μας και η έκδοση της “Διακήρυξης των Αθηνών”, επαναφέρει τη συζήτηση περί τυχόν πρότασης “μη πολιτικού προσώπου” για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όχι μόνο για το πώς θα επαναληφθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αλλά και για το πώς θα χειριστεί ένα μη πολιτικό πρόσωπο κρίσεις όπως του ‘15-που μακάρι να μην επαναληφθούν- ή άλλες  παρόμοιες καταστάσεις, ακόμα και το θέμα των διερευνητικών εντολών που είναι βέβαιον ότι θα προκύψει αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος με την αυξημένη πλειοψηφία που προβλέπει το Σύνταγμα, καθώς τότε οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ