Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κάθε λόγο να χαμογελά, καθώς οι θετικές επιδόσεις της γαλλικής οικονομίας, που αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από τη γερμανική, φέρνουν αυτόν και τη χώρα του σε πλεονεκτική θέση στους κόλπους της Ευρώπης.
Όμως η Γαλλία διεκδικεί πλέον ρόλο σημαντικού παίκτη και στην υπερεθνική σκακιέρα. Αυτό δείχνουν, άλλωστε, και οι σκληρές αντιπαραθέσεις του Μακρόν με τον Τραμπ για τον εμπορικό πόλεμο και την κλιματική αλλαγή.
Της Αμαλίας Κάτζου
[email protected]
Στον δρόμο της ανάκαμψης
Ο Γάλλος Πρόεδρος φαίνεται ότι κερδίζει το στοίχημα της ανάκαμψης της γαλλικής οικονομίας, η οποία στο γ΄ τρίμηνο έτρεξε με ρυθμό 0,3%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, τη στιγμή που η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε ταχύτερα του αναμενόμενου και το Εμπορικό Επιμελητήριό της προειδοποίησε ότι οι εξαγωγές της θα συρρικνωθούν το επόμενο έτος για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος. Μάλιστα, η επιτροπή οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2020 στο 0,9%, μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης τον Οκτώβριο.
Η επιτροπή αναμένει ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει στο 0,5%. Οι σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης βλέπουν την επιβράδυνση της οικονομίας ως προσωρινή κάμψη και δεν περιμένουν «ευρεία και βαθιά» ύφεση. Ωστόσο, οι ίδιοι απευθύνουν έκκληση για μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική. Έτσι, την ώρα που η γαλλική οικονομία καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η γερμανική επιβραδύνεται. Η Κομισιόν εκτιμά πως η οικονομία της Γερμανίας θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 0,4% φέτος (η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για 0,5%) και 1% το 2020, έναντι εκτίμησης για 1,4% που είχε κάνει η Κομισιόν τον Ιούλιο. Η Γαλλία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,3% την επόμενη χρονιά, από 1,4%, που εκτιμούσε προηγουμένως, ενώ η Κομισιόν επιβεβαίωσε την προηγούμενη εκτίμησή της για 1,3% φέτος.
Άσχημα μαντάτα για τη Γερμανία
Την ίδια στιγμή η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υποδηλώνοντας ότι βαθαίνει η ύφεση στη μεταποίηση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Υποχώρησε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,4% και ενώ τον Αύγουστο είχε ενισχυθεί κατά 0,3%. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η βιομηχανική παραγωγή ήταν 4,3% χαμηλότερα, έναντι πρόβλεψης για αρνητική κίνηση κατά 2,9% και μετά τις απώλειες 3,9% του Αυγούστου.
Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτέλεσμα
Το Bloomberg θεωρεί πως θετικά επιδρούν στη οικονομία η πολιτική μείωσης των φόρων αλλά και η μικρότερη εξάρτηση από τις εξαγωγές. Αντικατοπτρίζει, επίσης, τα πρόωρα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που αποσκοπούν στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες, με δεδομένο μάλιστα πως το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Γαλλία έχει ενισχυθεί λόγω των περικοπών στους εταιρικούς φόρους του Μακρόν αλλά και την αύξηση της απασχόλησης μετά τις αλλαγές στον εργατικό νόμο. Σημειώνεται πως ο αριθμός των νεοϊδρυθεισών εταιρειών έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ από την εκλογή του Μακρόν. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι τόσο γρήγορος, που ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Γαλλίας, Olivier Garnier, τον περιγράφει ως «αξιοσημείωτο». «Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές πολιτικές, συγχαίρουμε τη Γαλλία», δήλωσε ο Florian Hense της Berenberg. «Είτε πρόκειται για τη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είτε για τη Γαλλία, η αγορά εργασίας αποτελεί “κλειδί” σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας», ανέφερε.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος Gilles Moec δηλώνει στην Axa ότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί επίσης να συμβάλει στη σχετική ισχύ των γαλλικών επενδύσεων, η οποία χρηματοδοτείται κυρίως από δανεισμό, σε αντίθεση με τη Γερμανία. Σε μια εποχή με χαμηλά επιτόκια, είναι μια στρατηγική που θα μπορούσε επίσης να αποδώσει μακροπρόθεσμα. «Εκτός από την κυκλική στήριξη, η ανθεκτικότητα στις επενδύσεις συμβάλλει επίσης σε αξιοπρεπείς προοπτικές για δυνητική ανάπτυξη», ανέφερε.
Αποκτά προβάδισμα
Η θετική πορεία της γαλλικής οικονομίας, την ώρα που η Γερμανία διολισθαίνει προς την ύφεση, θα μπορούσε να έχει ευρύτερες πολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη, παρέχοντας στον Μακρόν πολιτικό κεφάλαιο για να προωθήσει την ατζέντα του. Αυτό περιλαμβάνει μια πιο ενεργή βιομηχανική πολιτική και το «κτίσιμο» μιας οικονομίας που θα ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα. Πάντως, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη στο ενεργητικό του μια επιτυχία σε σχέση με τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ, αν και κατώτερη των αρχικών του προσδοκιών. Με τα νέα δεδομένα οι Γάλλοι αξιωματούχοι δεν διστάζουν πλέον να κουνούν το δάχτυλο στη Γερμανία σχετικά με την εθνική δημοσιονομική πολιτική της.
Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν πως η Γαλλία έχει αρχίσει να παίρνει πράγματι κεφάλι, μετατοπίζοντας το βάρος μεταξύ των ισχυρότερων εταίρων στον περίφημο γαλλογερμανικό άξονα. Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τις ενισχυμένες ευρωπαϊκές αντιλήψεις, δεν είναι τυχαίο ότι ήταν εντέλει πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν. Οπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι στον Γάλλο Πρόεδρο πιστώνεται και η επιλογή του Βέλγου Σαρλ Μισέλ για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, εξάλλου, που είναι η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προοπτική της ενοποίησης, ουσιαστικά εξυπηρετεί τα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 127 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.