Έντονη κριτική για τις εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνει το προσφυγικό στα ελληνικά νησιά άσκησαν οι ευρωβουλευτές σε ειδική συζήτηση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής. Την ευθύνη έχουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Έντονη κριτική για τις εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνει το προσφυγικό στα ελληνικά νησιά εξαιτίας της έλλειψης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, άσκησαν σήμερα οι ευρωβουλευτές στα κράτη μέλη της ΕΕ, στη διάρκεια ειδικής συζήτησης στην ολομέλεια της Ευρωβουλής.
Σχεδόν όλες οι πολιτικές ομάδες θεωρούν ότι η ανταπόκριση των εταίρων προς την Ελλάδα είναι πολύ μικρή ενώ έφεραν το παράδειγμα των 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων όπου μόνο τρία κράτη μέλη προθυμοποιήθηκαν να πάρουν ορισμένους στο έδαφός τους.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος για τη μεταναστευτική πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο συνωστισμό που επικρατεί στα ελληνικά νησιά, όπου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τις δυνατότητες φιλοξενίας των κέντρων στη Λέσβο, στην Κω και στη Σάμο.
Επιδείνωση της κατάστασης τους τελευταίους μήνες
Σύμφωνα με τον Έλληνα επίτροπο χρειάζεται κατεπείγουσα δράση για να βελτιωθεί η κατάσταση και να ανασάνουν τα νησιά και η Επιτροπή καταβάλει κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση παρέχοντας χρηματοδοτική και τεχνική υποστήριξη στη χώρα.
Πολλά από τα υφιστάμενα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους έξι μήνες λόγω αύξησης των αφίξεων ενώ η μεταφορά υποψήφιων προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα είναι ύψιστη προτεραιότητα, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα στη διάρκεια του χειμώνα, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Για τις επιστροφές υποψηφίων προσφύγων των οποίων τα αιτήματα ασύλου απορρίπτονται, ο επίτροπος είπε ότι ο αριθμός τους είναι πολύ χαμηλός, αφού όλο το 2019 έγιναν μόλις 190 επιστροφές είτε προς την Τουρκία, είτε σε τρίτες χώρες.
Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της μετανάστευσης είναι κοινή ευθύνη όλων των κρατών μελών, ενώ κάθε μέρα στο προσφυγικό δοκιμάζονται οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
dw