«Καλύτερα στη Μόρια» είπαν κάποιοι από τους πρόσφυγες που έφτασαν λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ι.Μ. Πορετσού, της Ι.Μ. Ηλείας, στα όρια Ηλείας – Αχαΐας την πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες με παιδιά, εφήβους και έφηβες από τη Σομαλία, το Σουδάν, το Κονγκό, το Ιράκ και ελάχιστοι από τη Συρία, σύμφωνα με το
kalavrytanews.com.
Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι των χωριών Πλατανίτσα και Αγράμπελα, οι οποίοι αντέδρασαν στην απόφαση του μητροπολίτη Ηλείας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο μοναστήρι, έμειναν έκπληκτοι όταν μέσα σε λίγα λεπτά τους είδαν να βγαίνουν και πάλι έξω και να επιβιβάζονται στα λεωφορεία.
Τελικά παρέμειναν, έπειτα από διαβουλεύσεις παρέμειναν, τρεις γυναίκες (δύο από Συρία και μια από Ιράκ με ένα μικρό παιδάκι) όλοι οι υπόλοιποι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Καταφύγιο στους πρόσφυγες, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, που βρίσκονται στην Ελλάδα προσφέρει η Εκκλησία, ανοίγοντας τις πόρτες των μοναστηριών ώστε να φιλοξενηθούν για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Από τις πρώτες μητροπόλεις που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της κυβέρνησης για συνεργασία στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική, είναιη Μητρόπολη Ηλείας, η οποία διαθέτει τις Μονές Πορετσού και Δίβρης, αλλά και χώρο στη μαθητική εστία «Αγία Φιλοθέη», ώστε να εγκατασταθούν μονογονεϊκές οικογένειες που εξαιτίας του πολέμου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τη Συρία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και άλλες μητροπόλεις της ελλαδικής Εκκλησίας προσανατολίζονται στο να προσφέρουν χώρους για την εγκατάσταση προσφύγων, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Το μοναστήρι στη Μονή Πορετσού, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την Πάτρα και βρίσκεται δίπλα στο χωριό Αγράμπελα, είναι ανενεργό, αφού δεν υπάρχει εγκατεστημένη ανδρική αδελφότητα.
«Μας έγινε μια πρόταση από την Πολιτεία εάν διαθέτουμε χώρους ώστε να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και δεχτήκαμε. Στο μοναστήρι Πορετσού αναμένεται να εγκατασταθούν σαράντα με πενήντα άτομα. Ανάλογος αριθμός προσφύγων θα φιλοξενηθεί και στην Ιερά Μονή Διβρής. Εμείς προσφέραμε τους χώρους, όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το κράτος», αναφέρουν από τη Μητρόπολη Ηλείας.
Προσθέτουν, δε, «αυτό που ζητήσαμε είναι να έρθουν μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες και παιδιά. Η Εκκλησία συμβάλλει όσο μπορεί. Η πλειοψηφία των κατοίκων εδώ δεν αντιδρά στη φιλοξενία προσφύγων. Εμείς οι Ελληνες δεν πήγαμε πρόσφυγες στην Αυστραλία, στη Γερμανία και στην Αμερική; Εκείνοι μας δέχτηκαν…».
Κατάλληλος για τη διαμονή των προσφύγων κρίθηκε και ο χώρος όπου κάθε καλοκαίρι λειτουργεί κατασκήνωση γύρω από την Ιερά Μόνη Δίβρης. Οπως και η μαθητική – φοιτητική εστία «Αγία Φιλοθέη», που βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πύργου – Πατρών. Φιλοξενεί ετησίως περί τις 35 φοιτήτριες και 50 μαθήτριες.
Στο χώρο της Φοιτητικής Εστίας λειτουργεί και δημοτικό σχολείο που εξυπηρετεί κυρίως αθίγγανους μαθητές και μαθήτριες, για τους οποίους το Ιδρυμα προσφέρει δωρεάν φαγητό.
Η πρωτοβουλία του μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανού, δείχνει τη διάθεση της Εκκλησίας να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος χθες παρενέβη δημόσια στο θέμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους ιεράρχες να συνεργαστούν και να συμβάλουν για τη διαχείριση του προβλήματος.
Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε χθες στη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες, καρδινάλιο Leonardo Sandri, «η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται κάτω από έναν εκβιασμό της Τουρκίας, που όταν θέλει ανοίγει τη στρόφιγγα και στέλνει τους πρόσφυγες». Μάλιστα, δεν αρκέστηκε να ασκήσει κριτική μόνο στην Τουρκία, αλλά και στους Ευρωπαίους εταίρους.
«Ως Εκκλησία δεν μπορούμε να μη βοηθήσουμε τον ανήμπορο άνθρωπο, έχουμε όμως την απαίτηση να μας πουν πού ακριβώς είναι τα σύνορά μας και αν είναι υποχρεωμένα όλα τα κράτη να φυλάνε τα σύνορα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος. Και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο οι πρόσφυγες βρίσκουν φραγμούς και δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα και αν η Ευρώπη είναι αυτή που ήθελαν οι δημιουργοί της.
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως είναι λυπηρό η Εκκλησία να χρησιμοποιείται στα χέρια των πολιτικών ως εργαλείο όταν τη χρειάζονται, ενώ ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του με αφορμή τα προβλήματα της εποχής και τις δυσκολίες ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «να μας δώσει ο Θεός δύναμη και να μας βγάλει τον εγωισμό».
Πηγή: https://www.kalavrytanews.com