Η Κύπρος βάση της «βαριάς» βιομηχανίας πορνό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν κατά καιρούς ακούμε από προέδρους, υπουργούς και γκουρού των επιχειρήσεων ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών, σπανίως διερωτόμαστε: «Τι είδους υπηρεσίες θα προσφέρει;»

Στην πάροδο του χρόνου αντιληφθήκαμε ότι αυτές οι «υπηρεσίες» δεν είναι πάντοτε νόμιμες, δεν είναι πάντοτε ηθικές και δεν είναι πάντοτε υπηρεσίες με την κλασική έννοια του όρου. Καλό είναι λοιπόν να διευκρινίζουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, γιατί κατά καιρούς κατηγορηθήκαμε ως κόμβος παροχής υπηρεσιών σωματεμπορίου και διαχρονικώς ως κέντρο παροχής υπηρεσιών ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Εδώ και χρόνια όμως, αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, παρέχουμε την παραδοσιακή μας φιλοξενία και στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης πορνογραφικών ιστοσελίδων, χωρίς αυτό να αποτελεί παρανομία. Αποτελεί όμως ένα ερωτηματικό.
Η παγκοσμίως μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πορνογραφικού υλικού έχει γραφεία στην Κύπρο και όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι λόγοι είναι το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα και οι χαλαροί έως διάτρητοι μηχανισμοί ελέγχου. Η MindGeek έχει υπερσύγχρονα γραφεία στο Δάλι. Είναι μια πολυεθνική εταιρεία που κυριαρχεί στο διαδικτυακό πορνογραφικό τοπίο με δεκάδες ιστοσελίδες και πολλά εκατομμύρια χρήστες.
Παντού Ελλάδα
Η «διάσημη» πορνοστάρ Stoya στο ντοκιμαντέρ «Pornocracy: The New Sex Multinationals» αναφέρεται στην εμπειρία της από τη συνεργασία της με τη MindGeek, όταν είχε επισκεφθεί τα γραφεία της εταιρείας σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα: «Υπάρχει μια ομάδα αντρών με ελληνικά επώνυμα και βαριά ελληνική προφορά που λένε πως κατάγονται από το Κεμπέκ». Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ελληνική ρίζα στην προϊστορία της εταιρείας.
Μετά την τεράστια επιτυχία του YouTube, ο Ελληνοκαναδός Στέφανος Μάνος από το Κεμπέκ σκέφτηκε με δύο φίλους του να φτιάξει μια ανάλογη πλατφόρμα αποκλειστικά με πορνογραφικό υλικό στο οποίο θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση. Έφτιαξαν την εταιρεία Brazzers στο Μόντρεαλ, η οποία προμηθευόταν υλικό από την παραδοσιακή βιομηχανία πορνό η οποία δεν είχε αντιληφθεί την τεράστια διείσδυση του διαδικτύου και πουλούσε τα DVD που παρήγαγε σε χαμηλές τιμές. Η εταιρεία Brazzers άρχισε να δημιουργεί και άλλες ιστοσελίδες και να επεκτείνεται στο διαδικτυακό πορνό με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Το 2009 οι αμερικανικές αρχές στράφηκαν κατά του ομίλου εταιρειών Mansef στον οποίο ανήκε η Brazzers και δέσμευσε κεφάλαια 7 εκατ. δολαρίων για διάφορες φορολογικές παραβάσεις στις ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, ο Μάνος και οι συνεργάτες του πούλησαν τη Mansef στον Fabian Thylmann από τη Γερμανία, ο οποίος μετονόμασε τον όμιλο σε Manwin Inc., που δανειοδοτήθηκε γενναία, με την εμπλοκή πρώην στελεχών της Goldman Sachs, για να επεκταθεί. Φαίνεται όμως πως προέκυψαν και πάλι υποψίες φοροδιαφυγής και ο Thylmann το 2012 εκδόθηκε από το Βέλγιο, όπου ζούσε, στη Γερμανία. Φαίνεται πως υπήρξε διακανονισμός και έτσι δεν υπήρξε καμία ποινική διαδικασία. Ο Thylmann πούλησε τον όμιλο Manwin Inc έναντι 73 εκατ. δολαρίων και ο όμιλος μετονομάστηκε σε MindGeek.
Την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η MindGeek είχε 15 δισεκατομμύρια κλικ κάθε μήνα και έσοδα που ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Ταυτόχρονα, διατηρούσε γραφεία σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων και στην Κύπρο. Η MindGeek διαχειρίζεται τις ποιο δημοφιλείς ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού μεταξύ των οποίων το YouPorn, το Pornhub, το Redtube, το Xtube, GayTube, Tube8. Παράλληλα, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλες ιστοσελίδες μη πορνογραφικού περιεχομένου αλλά και σε διαδικτυακές υπηρεσίες με υψηλή ποιότητα.
Ενδοκυπριακός ανταγωνισμός
Μια άλλη μεγάλη εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών πορνογραφικού υλικού είναι η Hammy Media που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα Xhamster, με πολλά εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Λεμεσό, στη λεωφ. Μακαρίου.
Ισχυρό χαρτί στον επιχειρηματικό πόλεμο της πορνογραφίας στο Internet θεωρείται και η εταιρεία Ferry slip που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα Nakenprat. Η εταιρεία έχει επίσης έδρα τη Λευκωσία και οι ρίζες της βρίσκονται στη Νορβηγία. Το κοινό της ιστοσελίδας προέρχεται κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες και από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Άλλη παγκόσμια «κυπριακή» εταιρεία διαχείρισης ιστοσελίδων πορνό είναι η Youngtek Solutions που ελέγχει τις TNAFlix και EMPFlix. Τα γραφεία βρίσκονται στη Λευκωσία και οι μοναδικοί επισκέπτες στις ιστοσελίδες της αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ημερησίως.
Κολοσσός του διαδικτυακού πορνό είναι και η Fraserside Holdings η οποία είναι μέλος του ομίλου Private Media Group που προβάλλει αλλά και παράγει ταινίες για ενηλίκους με συμμετοχή σε 38 πλατφόρμες 24 χωρών παγκοσμίως.
Όλες οι ηλικίες με τζίρο πολλά δις
Η ελεύθερη πρόσβαση σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου έχει εκτοξεύσει τόσο τους χρήστες όσο και τα έσοδα. Οι χρήστες είναι άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Ωστόσο, θεωρείται ανησυχητικό το γεγονός ότι πρόσβαση έχουν όλο και περισσότεροι ανήλικοι. Υπολογίζεται πως 9 στα 10 αγόρια και 6 στα 10 κορίτσια έχουν δει πορνό στο διαδίκτυο πριν από τα 18 τους χρόνια, με το 15% των αγοριών και το 9% των κοριτσιών να έχουν δει και παιδική πορνογραφία. Η βιομηχανία πορνό έχει παγκόσμιο τζίρο ύψους 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 10 με 12 προέρχονται από τις ΗΠΑ.
Με απόφαση ΕΔΑΔ
Πριν από δύο μήνες περίπου το ΕΔΑΔ εκδίκασε υπόθεση που αφορούσε Ρώσο παραγωγό ερωτικών ταινιών (πορνό). Είχε ζητήσει άδεια για την αναπαραγωγή και διανομή των ταινιών του από το Ρωσικό Υπουργείο Τύπου και Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο του απάντησε αρνητικά. Προσέφυγε στα δικαστήρια της Ρωσίας χωρίς να επιτύχει ευνοϊκή απόφαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας διαπίστωσε ότι η παρέμβαση των Αρχών ήταν σύμφωνη με τον νόμο και το αρμόδιο υπουργείο να «επιδιώξει νόμιμους σκοπούς» για τους σκοπούς του άρθρου 10(2) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δηλ. την προστασία της ηθικής και των δικαιωμάτων τρίτων, ιδίως των παιδιών. Το ΕΔΑΔ κατέληξε ότι δεν επετεύχθη δίκαιη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και στην ανάγκη προστασίας των δημόσιων ηθών, συνεπώς υπήρχε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.
ΚΡΙΤΩΝΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
politis.com.cy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ