24/09/2021

Κυπριακό: Παρασκηνιακές κινήσεις από Τουρκία που αποδίδουν

Η Άγκυρα θέλει στο πιάτο τη συνομοσπονδία και αυτό θα το επιδιώξει με τακτικές κινήσεις, που θα αναγκάζουν την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί συζήτηση έξω από το κουτί, που έχει ξεκινήσει μετά το Κραν Μοντάνα, παρασκηνιακά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κατοχική Τουρκία παρόλο που έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της δεν πρόκειται να φορτωθεί ένα νέο αδιέξοδο, επιλέγοντας συντήρηση των παρασκηνιακών συζητήσεων, παράλληλα με τις προκλητικές επεκτατικές κινήσεις της.
Με βάση τα όσα διαμηνύονται προς τους συνομιλητές της, η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές τα εξής:
Πρώτο, να διεξαχθούν ουσιαστικές συνομιλίες μετά τις ψευδοεκλογές, που χρονικά τοποθετούνται τον Απρίλιο του 2020. Παρόλο που οι πλείστοι θεωρούν πως αυτό το ζητά σε σχέση με την παρουσία Ακιντζί στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, τούτο δεν είναι απόλυτα σωστό. Η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο για να επιβάλλει τετελεσμένα και να σφίξει τον κλοιό των πιέσεων γύρω από τη Λευκωσία, θέλοντας να την παρασύρει στο δική της γήπεδο. Τους ενοχλεί ο Ακιντζί, είναι όμως σαφές πως στις συζητήσεις του με τα Ηνωμένα Έθνη ο κατοχικός ηγέτης διαπιστώνεται να είναι «εντός γραμμής».
Δεύτερο, να μην συμφωνηθούν στη συνάντηση του Βερολίνου «όροι αναφοράς», καθώς «αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις».
Τρίτο, να μην εκδοθεί ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση Γκουτέρες- Αναστασιάδη – Ακιντζί.
Τέταρτο, να συγκληθεί μετά τον Απρίλιο «άτυπη» πενταμερής διάσκεψη για να ξεκαθαρίσει η μορφή της επιδιωκόμενης συμφωνίας στο Κυπριακό. Θέλει με αυτό τον τρόπο να νομιμοποιήσει τη συζήτηση των άλλων εναλλακτικών μορφών, πρωτίστως όμως της συνομοσπονδίας.
Με τα πιο πάνω δεν φαίνεται να διαφωνεί ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ωστόσο θεωρεί πως τον εξυπηρετεί προεκλογικά να υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό, έστω και χωρίς να υπάρχει συμφωνημένη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Ίσως, ενδεχομένως, με προώθηση ΜΟΕ, φτάνει να δημιουργούνται εντυπώσεις.
Σε σχέση με την πενταμερή σημειώνεται συναφώς ότι η Αθήνα διαφωνεί και κάνει ό,τι είναι δυνατό να την αποφύγει. Πέραν από τα πιο πάνω τίθεται και οι τουρκικοί όροι για εκ προοιμίου αποδοχή από την ελληνική πλευρά της αξίωσης για «θετική ψήφο», δηλαδή τα τουρκικά βέτο. Καθώς επίσης και την απαίτηση για συνεκμετάλλευση στα ενεργειακά.
Αναφορικά με τη μορφή της λύσης, στο θέμα της συνομοσπονδίας η Άγκυρα κάνει συστηματική δουλειά παρασκηνιακά. Είναι προφανές πως η Άγκυρα με το ψηστήρι που κάνει, άρχισε να δημιουργεί συνομιλητές, που λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου θεωρούν πως αυτή η «εναλλακτική επιλογή», μπορεί να αποτελεί διέξοδο.
Σε μια πενταμερή συνάντηση οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να αποδείξουν πως οι συζητήσεις δεν αποδίδουν και πως υπάρχει απόσταση απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων.
Τούτο, όπως σημειώνουν σε συνομιλητές τους, έχει αποδειχθεί με την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα. Είναι προφανές πως εάν στην πενταμερή, όταν και όποτε συγκληθεί, αποδειχθεί αδιέξοδο με σημείο αιχμής τη μορφή της λύσης, τότε η Άγκυρα θα θέσει εκβιαστικά τα ζητήματα. Είτε ακραίες κινήσεις σε σχέση με τα κατεχόμενα και το μέλλον του παράνομου καθεστώτος είτε συζήτηση του συνομοσπονδιακού μοντέλου, το οποίο είναι ό,τι χειρότερο για την Κύπρο. Η Τουρκία διά της συνομοσπονδίας θα ελέγχει ολόκληρο το νησί ενώ θα είναι διά του μορφώματος που θα προκύψει και εντός της Ε.Ε.
Σημειώνεται συναφώς πως και ο Ακιντζί, ο οποίος αναφέρεται σε ομοσπονδία, εκείνο που επί της ουσίας θέλει είναι συνεργασία ψευδοκράτους- Κυπριακής Δημοκρατίας υπό κοινή σκεπή. Δηλαδή, συνομοσπονδία. Τούτο περιέγραψε στο διάγγελμα του με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Ένταση και κινήσεις επιβολής
Η ενίσχυση των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, αφορά προγραμματισμένες κινήσεις, συνιστά και απάντηση στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις αλλά γίνεται τούτο και ενόψει της συνάντησης Γκουτέρες, Αναστασιάδη, Ακιντζί στο Βερολίνο, που χρονικά τοποθετείται στις 25 Νοεμβρίου. Η αποστολή του «Πορθητή» στον κόλπο της Καρπασίας, κοντά στον τόπο που διενήργησε γεώτρηση το «Γιαβούζ» δημιουργεί ερωτηματικά. Γιατί να στέλνεται εκ νέου εκεί γεωτρύπανο;
Πρόκειται για πολιτική καθαρά κίνηση;
Σημειώνεται συναφώς πως ο «Πορθητής» βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα λίγο έξω από τα 12 ναυτικά μίλια από τις κυπριακές ακτές (12,4 νμ) εντός της υφαλοκρηπίδας. Την ίδια ώρα το «Γιαβούζ» παραμένει στο θαλασσοτεμάχιο 7, το «Μπαρμπαρός» διενεργεί έρευνες στα θαλασσοτεμάχια 8 και 9, ενώ αποφασίσθηκε το δεύτερο ερευνητικό, το Oruc Reis, να σταλεί δυτικά της Κύπρου.
Είναι σαφές πως η τακτική της έντασης υιοθετείται ως εργαλείο επιβολής. Εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στη νεκρή ζώνη και την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, τον εποικισμό της οποίας αν και δεν είναι προτεραιότητα τον συντηρούν.
ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
Μετά και την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ενόψει και της διαμόρφωσης της λίστας ονομάτων προσώπων και οργανισμών, στην Άγκυρα επιχειρούν να βρουν διεξόδους. Κυρίως σε ό,τι αφορά την τεχνική υποστήριξη και το εξειδικευμένο προσωπικό για τις παράνομες γεωτρήσεις της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Είναι σαφές πως το καθεστώς Ερντογάν, έχοντας ως δεδομένο ότι δεν θα μπορεί να απευθύνεται σε Ευρωπαίους υπηκόους όπως και εταιρείες, θα στραφεί προς τρίτες χώρες και υπηκόους τρίτων κρατών. Εξ όσων συναφώς πληροφορούμαστε, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει κρούσεις προς τη Νότια Κορέα.
Πόρτα στη Λουτ από την Άγκυρα
Έριξε πόρτα στην απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λούτ η Άγκυρα και αυτό την οδήγησε να ακυρώσει και το ταξίδι της στην Αθήνα. Περιορίστηκε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες και σε μακρές συζητήσεις με τους εμπλεκομένους. Είναι, πάντως, προφανές πως η μη πραγματοποίηση συναντήσεων με εκπροσώπους των λεγόμενων εγγυητριών δυνάμενων, κυρίως Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ ήταν στο πρόγραμμα, οφείλεται πρωτίστως στην Άγκυρα, αλλά και επειδή η κ. Τζέιν Χολ Λουτ, θέλοντας να μην εκθέσει την κατοχική δύναμη, δεν έκανε ταξίδι στην Αθήνα, στην οποία βεβαίως την ανέμεναν για συναντήσεις.
Το γεγονός ότι μόνο στη Λευκωσία έκανε επαφές σαφώς δεικνύει ότι η εικόνα που θα έχουν ο Γενικός Γραμματέας και ο Διεθνής Οργανισμός, εν γένει, δεν θα είναι πλήρης, κάτι που προφανώς ήθελε η Τουρκία.
Είναι σαφές, πάντως, πως η κ. Τζέιν Χολ Λουτ διατηρεί κανάλια επικοινωνίας με τους εμπλεκομένους, είναι ωστόσο σαφές πως δεν θέλει να κακοφανίσει την τουρκική κυβέρνηση υποβαθμίζοντας το γεγονός ότι η Άγκυρα αρνήθηκε να τη δεχθεί για επαφές, αν και η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού ζήτησε τούτο.
Κώστας Βενιζέλος
philenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ