Γιατί δεν φτιάχνονται εργοστάσια αυτοκινήτων στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για τη μεταφορά της μονάδας αυτοκινητοβιομηχανίας της Volkswagen από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για πάγωμα της επένδυσης της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Τουρκία εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Βεβαίως ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης είχε παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να προβεί σε ανακοινώσεις καθώς ακόμη δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.
Χθες, κατά τη διάρκεια του Innovation Forum που διοργανώθηκε από τη γερμανική πρεσβεία και το ελληνογερμανικό επιμελητήριο, ο εκπρόσωπος μιας άλλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έδωσε την απάντηση στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν γίνονται επενδύσεις για μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια ο κ. Ιωάννης Καλλίγερος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mercedes Benz Hellas, μετέφερε την απάντηση που έλαβε όταν έκανε το ίδιο ερώτημα σε υψηλόβαθμο στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η απάντηση
Η απάντηση είναι ότι για να έρθουν στην Ελλάδα αυτοκινητοβιομηχανίες θέλουν λιμάνια που να λειτουργούν, θέλουν να υπάρχει ένα επαρκές τραπεζικό σύστημα αλλά και ένα σύστημα δικαιοσύνης που δε θα χρειάζεται για να πάρει μία απόφαση 10 με 15 χρόνια. Ο κ. Καλλίγερος τόνισε ότι από τον Ιούλιο γίνονται σημαντικά βήματα, τα οποία όμως θα πρέπει όλοι να στηρίξουν προκειμένου η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Στο χθεσινό Innovation Forum πάντως τέθηκε το θέμα της συνεργασίας μεταξύ μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών που επιδιώκουν την καινοτομία και βασίζονται στην υψηλή τεχνολογία, με καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις. Και οι 4 ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στο forum και παρουσίασαν το δικό τους success story το οποίο κατέδειξε ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που ανταποκρίνονται στα υψηλά standards της απαιτητικής γερμανικής βιομηχανίας.
Κοινό χαρακτηριστικό των ελληνικών εταιρειών ήταν ότι διέθεταν υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση, είδαν την κρίση ως ευκαιρία και αναζήτησαν οι ίδιες την επαφή με τους μελλοντικούς τους πελάτες, δηλαδή τις μεγάλες βιομηχανίες που δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά εκτείνονται στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας ακόμη και της διαστημικής τεχνολογίας.
Τι παράγουμε
Έτσι σήμερα μπορεί η Ελλάδα να μην κατασκευάζει αυτοκίνητα και να μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο με δεδομένο το επιχειρηματικό περιβάλλον να μπορέσει να πείσει μεγάλες εταιρείες να έρθουν να δημιουργήσουν εργοστάσια στη χώρα μας, ωστόσο υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν σημαντικά μέρη του αυτοκινήτου, που απαιτούν υψηλή τεχνολογική εξειδίκευση όπως είναι το λογισμικό για τα συστήματα πλοήγησης ή για τους σένσορες που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά μέρη του αυτοκινήτου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ελληνικής εταιρείας η οποία παράγει το λογισμικό για τους σένσορες του ABS γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι εκτός από τα παραδείγματα ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας, ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, η ELVALHALCOR και οι εταιρείες της αποτελούν σημαντικούς προμηθευτές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και όχι μόνο, παρέχοντας μέρη του αυτοκινήτου που κατασκευάζονται από αλουμίνιο ή από χαλκό.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Πηγή:Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ