8/05/2021

Κλεισούρα: Ενταφιασμός οστών Ελλήνων πεσόντων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

Σε απλή θρησκευτική τελετή, αλλά ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά, έγινε σήμερα στο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο της Κλεισούρας στο νομό Πρεμετής, η επίσημη ταφή των οστών άλλων 193 πεσόντων του ηρωικού έπους του 40.

Της θρησκευτικής ακολουθίας ηγήθηκε ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, ενώ παραβρέθηκαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα Σοφία Φιλιππίδου, ο συμπρόεδρος της μικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό εκταφή, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων του έπους του 40, πτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος και μέλη, Έλληνες και Αλβανοί, της μικτής αυτής επιτροπής επί εδάφους, τοπικοί παράγοντες και απλοί Έλληνες.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, τα οστά των Ελλήνων πεσόντων καλυμμένα με την εθνική σημαία τοποθετήθηκαν σε ξεχωριστά κενοτάφια για να αναπαυθούν εν ειρήνη ύστερα από ολόκληρα 79 χρόνια.
Ταυτόχρονα εψάλη ο ελληνικός εθνικός ύμνος και κατατέθηκαν στεφάνια στο βάθρο του γιγάντιου σταυρού που κοσμεί το ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στην Κλεισούρα.
Από το τις 22 Γενάρη 2018 που άρχισε η έμπρακτη εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας του 2010 για τον εντοπισμό εκταφή, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων του έπους του 40, το σύνολο των οστών των Ελλήνων πεσόντων που αναπαύονται πλέον εν ειρήνη στα δύο επίσημα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία στην Αλβανία, έφτασε σε 1050, αντίστοιχα 950 στο νεκροταφείο της Κλεισούρας και 100 στο ιστορικό νεκροταφείο από τον πόλεμο του 40, στο ελληνικό μειονοτικό χωριού Βουλιαράτες.
Πηγές του ΑΠΕ από την μικτή ελληνοαλβανική επιτροπή αναφέρουν ότι οι εργασίες για τον εντοπισμό, εκταφή ταυτοποίηση και ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του 40 συνεχίζονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, μέσα σε κλίμα άριστης συνεργασίας με την αλβανική πλευρά και εφαρμόζοντας με συνέπεια όλα τα απαιτούμενα κριτήρια. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέσα στο 2019 θα πραγματοποιηθεί και νέα ταφή οστών Ελλήνων πεσόντων στα αντίστοιχα κοιμητήρια.
Τα οστά συλλέγονται από περιοχές δίπλα στα στενά της Κλεισούρας, Πρεμετής, όπου δόθηκαν οι φονικότερες μάχες και έπεσε ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων πεσόντων στο σύνολο των 8.500 στο αλβανικό μέτωπο.
Αλβανία-Ανταπόκριση Παναγιώτης Μπάρκας
Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ