Οι δραστηριότητες του Έλληνα ΥΠΕΞ στα Σκόπια -Ποιους είδε και τι είπε (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλη την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας συνάντησε ο Νίκος Δένδιας

Την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη ‘Βόρεια Μακεδονία’, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Ο κ. Δένδιας, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια είχε συναντήσεις ακόμη με τον Πρόεδρο της ‘Βόρειας Μακεδονίας’, Στέβο Πεντάροφσκι, και τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=j7cGP3yE6P0&w=711&h=400]
.
https://twitter.com/GreeceMFA/status/1199312207714160640
https://twitter.com/GreeceMFA/status/1199303955509129217
https://twitter.com/GreeceMFA/status/1199272289138810882
.
Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, N. Dimitrov (Σκόπια, 26.11.2019)
Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα εδώ. Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία.
Μια χώρα γειτονική της Ελλάδας, μια χώρα πολύ σύντομα σύμμαχος της Ελλάδας, μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, η οποία, ελπίζω σύντομα, θα ξεκινήσει τις σχετικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Έχει δε, προς τούτο, την πλήρη στήριξη της Ελλάδας.
Όπως γνωρίζετε, οι δύο Πρωθυπουργοί μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Zoran Zaev, συναντήθηκαν πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, κι εγώ προσωπικά έχω συναντηθεί ήδη αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα με τον ομόλογό μου.
Θα μου επιτρέψετε να σταθώ πρώτα στις διμερείς μας σχέσεις. Όπως γνωρίζετε, οι διμερείς μας σχέσεις και, βεβαίως, η ευρωπαϊκή πορεία της Βορείου Μακεδονίας περνούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη, έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της, χρειάζεται όμως εντατικοποίηση της προσπάθειας για την κάλυψη όλων των καθυστερήσεων που υπάρχουν για την πλήρη και συνεπή ολοκλήρωση της εφαρμογής της.
Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία συνεργαζόμαστε σε εποικοδομητικό πνεύμα για την ουσιαστική ανάπτυξη των σχέσεών μας, πάνω σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, στη βάση του Σχεδίου Δράσης που αποτελεί και τον χάρτη πορείας μας.
Αρκετές πρωτοβουλίες έχουν ήδη ωριμάσει σε επίπεδο συμφωνιών. Θα αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών. Σε αυτές περιλαμβάνονται η οικονομική συνεργασία, η στρατιωτική συνεργασία, η προώθηση των επενδύσεων και κυρίως των υποδομών, η διασυνδεσιμότητα.
Σήμερα στην επίσκεψή μου, με συνοδεύει ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Οικονομικές Σχέσεις και συνεργάτης μου, κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, ακριβώς για να υπογραμμίσουμε με αυτή μας την παρουσία το εύρος των σχέσεών μας.
Θα σταθώ, όμως, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βορείου Μακεδονίας. Τονίζω, για ακόμη μία φορά, ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ -όπως και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων- αποτελεί κοινό συμφέρον, κοινό προορισμό με στόχο την μετάβαση της περιοχής σε μία νέα πραγματικότητα, βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Στο πλαίσιο αυτό, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνιστά σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πάγια επιδίωξη της Ελλάδας, η οποία εισήγαγε την πολιτική αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης και την υπηρετεί μέχρι σήμερα με συνέπεια και συνέχεια.
Συμμερίζομαι, λοιπόν, την απογοήτευση που προκάλεσε, εδώ στη Βόρεια Μακεδονία, η μη λήψη θετικής απόφασης τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, δεν έχουμε το περιθώριο να μείνουμε εκεί ή να κοιτάμε πίσω.
Από την δική μας πλευρά, κινητοποιηθήκαμε από την επόμενη ημέρα.
Μάλιστα, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, τόσο ο κ. Dimitrov όσο και ο ασκών χρέη Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Cakaj, είναι προσκεκλημένοι σε άτυπο πρόγευμα εργασίας, στις 9 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Εργαζόμαστε, λοιπόν, για τη διαμόρφωση των συνθηκών εντός της ΕΕ που θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα. Ισχυρή προϋπόθεση αποτελεί, βεβαίως, η προσπάθεια στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο από όλα τα υποψήφια κράτη-μέλη. Για όλα αυτά, εμείς προσφέρουμε στη Βόρειο Μακεδονία την απόλυτη συνεργασία μας.
Τέλος, σε λίγο θα μεταβώ εκτάκτως στη γειτονική μας Αλβανία, να εκφράσω την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα σήμερα το πρωί και για να διατυπώσω τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να αντιμετωπισθούν οι τραγικές συνέπειες και να αναλογιστούμε το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον που μας ενώνει.
Φίλες και φίλοι, θέλω ξεκάθαρα να σας πω ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει όσο μπορεί.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη θερμή υποδοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ