Σεισμός στην Αλβανία: Η… ανταπόκριση του Έλληνα ΥΠΕΞ για τον ΑΝΤ1! (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τ/σ Ant1 και στον δ/φο Ν. Χατζηνικολάου από την Αλβανία (Τίρανα, 26.11. 2019)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο σημείο αυτό θα συνομιλήσουμε με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στα Τίρανα αμέσως μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια. Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα σας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλησπέρα κ. Χατζηνικολάου, καλησπέρα στους τηλεθεατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλουμε να μας μεταφέρετε το κλίμα που υπάρχει στα Τίρανα και να μας πείτε με ποιον τρόπο βοηθά η Ελλάδα τη γείτονα χώρα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, καταρχήν εγώ πήγα με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Rama και την Πρέσβη μας εδώ, την κα Φιλιππίδου, στο Δυρράχιο. Και πήγαμε ακριβώς στο σημείο κατάρρευσης κτιρίων, παρακολουθήσαμε μάλιστα προσπάθειες απεγκλωβισμού θυμάτων. Η χώρα μας, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει στείλει δύο μονάδες ΕΜΑΚ, οι οποίες ήδη επιχειρούν.
Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη που προσέφερε βοήθεια και τεχνογνωσία, γιατί δυστυχώς εμείς έχουμε εμπειρία σεισμών, όπως καλά γνωρίζετε. Επίσης κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την επαφή της αλβανικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρωπαϊκή αρχή Πολιτικής Προστασίας, μέσω του Κύπριου Επιτρόπου, του κ. Στυλιανίδη, για να βοηθηθεί η αλβανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ανάγκες αυτή την πολύ δύσκολη ώρα.
Έχουν υπάρξει πολύ εκτεταμένες καταστροφές, πάρα πολλοί άνθρωποι είναι έξω από τα σπίτια τους σε υπαίθριους καταυλισμούς, μέσα σε ένα στάδιο που έχει φτιάξει η αλβανική κυβέρνηση. Αλλά, όπως καλά γνωρίζουμε από την εμπειρία που έχουμε, αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολα πράγματα, δεν είναι καθόλου εύκολο να τα χειριστεί κανείς. Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ μεγάλος, ήταν σε απόσταση δέκα μιλίων από τις ακτές, σε μικρό εστιακό βάθος – αυτό μου είπε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, με τον οποίο περιηγήθηκα τα σημεία της καταστροφής. Γενικά έχει υπάρξει μια πάρα πολύ εκτεταμένη καταστροφή στην Αλβανία.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RgcDPs84I4s&w=640&h=360]
.
Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ι. Meta (Τίρανα, 26.11.2019)
«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, τόσο για σας όσο και για τον λαό της Αλβανίας.
Βρίσκομαι εδώ με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να εκφράσω τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στον αλβανικό λαό και σε εσάς προσωπικά και προκειμένου να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια τη δύσκολη αυτή ώρα.
Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία από σεισμούς. Ήδη δύο μονάδες της ΕΜΑΚ βρίσκονται εδώ και παράσχουν βοήθεια.
Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, για οποιαδήποτε ενίσχυση χρειαστείτε απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και γενικότερα.
Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου προς το λαό της Αλβανίας και την ευχή ότι θα επιστρέψω στα Τίρανα κάτω από καλύτερες συνθήκες.
Σας ευχαριστώ πολύ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ