Cyber Monday: Ηλεκτρονικές αγορές -Τι να προσέξετε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την Βlack Friday σειρά έχει σήμερα η Cyber Monday. H Cyber Monday δημιουργήθηκε μόλις το 2005 και ακολούθησε το ανοδικό κύμα των online πωλήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 6,59 δισ. δολάρια έναντι 2,65 δισ. δολ. δύο χρόνια πριν, το 2015.

Στον υπόλοιπο κόσμο η Δευτέρα που ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών είναι η Cyber Monday όπου οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες και καταστήματα επιδίδονται στις δικές τους προσφορές. Στην Ελλάδα φαίνεται να ακολουθεί απλώς μία ακόμη παράταση στις εκπτώσεις που πραγματοποίησαν κυρίως οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών.

Είναι στόχος αυτής της προωθητικής ενέργειας, όπως ονομάζεται η Cyber Monday να δημιουργεί στους υποψήφιους καταναλωτές την αίσθηση του «επείγοντος» ώστε να αποφασίσουν για κάποια αγορά που έχουν στο μυαλό τους. Πριν ωστόσο «ξεχυθείτε στους δρόμους των διαδικτυακών αγορών» καλό είναι να γνωρίζετε μερικά πράγματα.

Στις κυβερνοαγορές δεν χρειάζεται θάρρος αλλά πρόληψη

– Επενδύστε σε μια ισχυρή λύση κυβερνοασφάλειας για να προστατεύσετε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για διαδικτυακές αγορές.

– Δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά για να αποφύγετε την απώλεια των προσωπικών σας αρχείων αν είστε ο στόχος μιας κυβερνοεπίθεσης.

– Διατηρήστε ενημερωμένα τα Windows και άλλες εφαρμογές.

– Χρησιμοποιήστε μοναδικούς, πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης για κάθε ηλεκτρονικό λογαριασμό. Αν αυτό σας φαίνεται πολύ δύσκολο, κατεβάστε ένα password manager app.

– Χρησιμοποιήστε με ιδιαίτερη προσοχή τη φορητή σας συσκευή για ηλεκτρονικές αγορές. Συντομευμένες διευθύνσεις URL, που χρησιμοποιούνται συχνά επειδή είναι φιλικές στο τηλέφωνο, μπορούν να αποκρύψουν την αναδρομολογήση σε κάποιο επικίνδυνο site. Εάν πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε μια συναλλαγή, απενεργοποιήστε το Wi-Fi και χρησιμοποιήστε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Διαφορετικά, περιμένετε μέχρι να επιστρέψετε σε μια ασφαλή σύνδεση.

– Αποφύγετε τις αγορές σε ιστότοπους που φαίνονται ύποπτοι ή ελαττωματικοί, ανεξάρτητα από το πόσο εντυπωσιακές είναι οι «ευκαιρίες» που προσφέρουν.

– Μην κάνετε κλικ σε άγνωστα link που λαμβάνετε μέσω email ή μέσω μηνυμάτων κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και από άτομα που γνωρίζετε, εκτός αν περιμένατε το μήνυμα.

– Μειώστε το ποσό των χρημάτων που έχετε στην τράπεζα και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς σας ή χρησιμοποιήστε μια προπληρωμένη κάρτα για ηλεκτρονικές πληρωμές.

– Περιορίστε τον αριθμό των συναλλαγών σας στην τραπεζική σας κάρτα.

– Ενεργοποιήστε και πάντα χρησιμοποιείτε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (που επαληθεύονται από τη Visa, τη MasterCard κτλ.).

Τι να προσέξετε στις εμπορικές ιστοσελίδες ώστε να είναι αξιόπιστες

– Την ταυτότητα του προμηθευτή: (πλήρης εταιρική επωνυμία, έδρα, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ).
– Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος και την συνολική τιμή του: (συμπεριλαμβανομένων φόρων, επιβαρύνσεων, εξόδων αποστολής, τυχόν εξόδων σε περίπτωση επιστροφής κλπ).
– Τη διαθεσιμότητα, τον τρόπο πληρωμής και αποστολής του προϊόντος.
– Το δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών, καθώς και την πολιτική επιστροφής των προϊόντων της επιχείρησης σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος αυτού.
– Ηλεκτρονικό σύνδεσμο στην πανενωσιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών (πλατφόρμα ΗΕΔ). Ασφαλή μέθοδο συναλλαγής: (κατά την καταχώρηση των στοιχείων της συναλλαγής πρέπει να εμφανίζεται το εικονίδιο ασφάλειας-μια κλειδαριά πάνω αριστερά στο browser και η διεύθυνση που ξεκινά με https://).

ΕΡΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ