Σαφείς αποστάσεις του Νίκου Δένδια από την διαφαινόμενη διάθεση του Μαξίμου να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα στην διαχείριση στο Αιγαίο, αλλά και αυστηρό μήνυμα, λέγοντας ότι οι υπουργοί ορκίζονται να διαφυλάττουν την εθνική κυριαρχία και όχι να την παραδίδουν.
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της ΕΣΤΙΑΣ:
Προς τριγωνική συμφωνία Αθηνών-Καΐρου-Λευκωσίας
Σε δύο φάσεις: Πρώτον με την Αίγυπτο, εν συνεχεία με την Κύπρο.
“Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αντιδράσει” η Ελλάς, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, δήλωσε απεριφράστως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από τον οποίο εζητήθη να σχολιάσει τις εξελίξεις μετά την υπογραφή μνημονίων για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και την αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Και ενώ η συγκεκριμένη αναφορά αποτυπώνει την πρόθεση της Ελλάδας να αντιδράσει, από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι το εσπευσμένο ταξίδι του κ.Δένδια στην Αίγυπτο και οι συνεχείς διαβουλεύσεις με την Λευκωσία αποσκοπούν σε μια τριγωνική κίνηση η οποία θα φέρει την χώρα μας μπροστά από τις εξελίξεις. Έχει καταστεί σαφές ότι το ζήτημα της υπογραφής συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου (Συμφωνίας, όχι Μνημονίου Αμοιβαίας Κατανοήσεως) υπήρξε το κύριο ζήτημα που συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο. Θα πρόκειται βεβαίως για συμφωνία οριοθετήσεως υφαλοκρηπίδος, αφού η υφαλοκρηπίς και όχι η ΑΟΖ καθορίζει τις ζώνες εκμεταλλεύσεως του ορυκτού πλούτου, υπό τον πυθμένα της θαλάσσης.
Σημειωτέον, εξάλλου, ότι ενώ η υφαλοκρηπίς υφίσταται αφ’ εαυτής, για να γίνει οριοθέτησις ΑΟΖ πρέπει πρώτα να έχει κηρυχθεί και από τις δύο συμβαλλόμενες χώρες. Και καθώς η Ελλάς είναι η μόνη χώρα της περιοχής που δεν την έχει κηρύξει, θα ήταν ενδεχομένως μια ουσιαστική κίνηση αντίδρασης να το πράξει στις αμέσως επόμενες ημέρες. Η Αίγυπτος έχει κηρύξει ΑΟΖ, όπως έχει πράξει από ετών και η Κύπρος και μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει συμφωνία οριοθετήσεως των θαλάσσιων ζωνών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο είναι, αμέσως μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας με την Αίγυπτο, να ακολουθήσει αντίστοιχη και με την Κύπρο. Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί θεμελιώδες να έχει προηγηθεί συμφωνία με τρίτη χώρα, εν προκειμένω με την Αίγυπτο, πριν από οιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. Το γεγονός ότι είναι εν εξελίξει λεπτομερείς συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς σχετικώς, απέφυγε κάθε δημόσια τοποθέτηση που σημαίνει ότι δεν ήθελε να προβεί σε μια πρόωρη αποκάλυψη.
Όμως και ο Έλλην υπουργός Νίκος Δένδιας, αν και όπως είπε δεν είναι του χαρακτήρος του “να παίρνει το γιαταγάνι”, μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, ετοποθετήθη κατά τρόπο που δεν επιδέχεται ερμηνεία: “Ο κάθε υπουργός, η Κυβέρνηση και ο Πρωιυπουργός ορκίζονται στο Σύνταγμα και τους νόμους. Υποχρεούνται να υπερασπιστούν την ελληνική επικράτεια ως αυτή τους παρεδόθη. Δεν έχουμε δικαίωμα εμείς να εκχωρήσουμε κυριαρχία, κυριαρχικό μας δικαίωμα”.
Και ενώ αύριο το ζήτημα πρόκειται να τεθεί από τον Πρωθυπουργό στην Σύνοδο Κορυφής του NATO, από ότι φαίνεται η Κυβέρνηση δεν περιμένει από εκεί σημαντική αντίδραση. “Το NATO έχει μια δυσκολία να λάβει θέση μεταξύ των μελών του” παραδέχεται ο κ.Δένδιας, ο οποίος τονίζει πως η Ελλάς “οφείλει να μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της οποιαδήποτε κρίση”. Όσο για τους συμμάχους “Ευρωπαίους και πέραν της Ευρώπης” ο κ. Δένδιας δηλώνει ότι είναι “ευκταίο” η Ελλάς να τους έχει δίπλα της.