Μείον μία οι κυρώσεις της Ε.Ε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρελθόν τείνει να καταστεί το πολιτικό μέτρο που επέβαλε η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας για αναστολή όλων των υψηλών ευρωτουρκικών πολιτικών διαλόγων λόγω των έκνομων δραστηριοτήτων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με μονομερείς ενέργειες και χωρίς καμιά διαβούλευση με τη Λευκωσία, το εν λόγω πολιτικό μέτρο τείνει να αρθεί σωρευτικά, με συνοπτικές διαδικασίες, και σε όλα τα επίπεδα της Ε.Ε, κάτι για το οποίο προειδοποίησε επανειλημμένα ο «Φ», με αφετηρία τη συνάντηση του Προέδρου της Ευρωβουλής Σασόλι με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και, εν συνεχεία, με την επικείμενη αποστολή του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και της Επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον στην Άγκυρα.

Όπως συναφώς πληροφορείται ο «Φ», η κυβέρνηση Ερντογάν άναψε πράσινο φως για την πραγματοποίηση τής εν λόγω αποστολής, την οποία ζήτησε πριν καν αναλάβει καθήκοντα η νέα Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκρίνοντας το μεταναστευτικό και την αναθέρμανση σχέσεων με την Άγκυρα και ξεχνώντας τις πολιτικές κυρώσεις.

Παράλληλα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, «ψήνεται» συνάντηση του νέου Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. και Αντιπροέδρου της Κομισιόν Γιοσέπ Μπορέλ με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου. Σημειώνουμε ότι ο κ. Μπορέλ είναι από την 1η Δεκεμβρίου ο αντικαταστάτης της Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία είχε στηρίξει τη Λευκωσία στο ζήτημα της ΑΟΖ, δρομολογώντας τόσο τις πολιτικές κυρώσεις όσο και τις αποφάσεις για στοχευμένα μέτρα. Παρόλα αυτά, ο διάδοχος της κ. Μογκερίνι, Ισπανός Γιοσέπ Μπορέλ, δεν αποκλείεται όπως πληροφορούμαστε να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την προσεχή Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Μπρατισλάβα.

Επιπλέον, όπως επίσης πληροφορούμαστε, δρομολογείται τετραμερής συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η τετραμερής αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, κάτι που παρέχει ένα ισχυρό άλλοθι στους τρεις Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν συναντούν τον Ερντογάν στο πεδίο της Ε.Ε. και ότι συνεπώς τυπικά δεν παρακάμπτουν τις πολιτικές κυρώσεις. Ωστόσο, η τάση για επαναπροσέγγιση της Τουρκίας από τους ηγέτες της Ε.Ε., με οποιοδήποτε καπέλο και κόντρα στις όποιες πολιτικές κυρώσεις, είναι τουλάχιστον προφανής, όπως και το κλίμα, ακόμη και για όσους επιλέγουν να αλληθωρίζουν.

Σε ό,τι δε αφορά στην ίδια την Κομισιόν, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου αναμένεται να βρίσκονται στην τουρκική πρωτεύουσα ο Έλληνας Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η Σουηδέζα Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, οι οποίοι μια μέρα νωρίτερα θα είναι στην Αθήνα για επαφές με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», κατά την επίσκεψη στην Άγκυρα θα γίνουν δεκτοί από τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και από τον ΥΠΕΣ Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος όπως λένε κοινοτικές πηγές δεν ήταν ιδιαίτερα ένθερμος να ικανοποιήσει το αίτημα Σχοινά – Γιόχανσον για συνάντηση.

Την ίδια ώρα, κύκλοι στην έδρα της Ε.Ε. επιστρατεύουν ερμηνείες και εμμένουν στον ισχυρισμό ότι οι πολιτικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας «αφορούσαν υψηλούς πολιτικούς διαλόγους και ότι σε αυτούς δεν εμπίπτουν οι υψηλές πολιτικές συναντήσεις», όπως αυτές που θα πραγματοποιήσουν ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Ίλβα Γιόχανσον. Και όπως επίσης λένε, δεν βλέπουν τίποτα μεμπτό. Ωστόσο, όπως έχει σημειώσει ο «Φ», η έννοια «υψηλός» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το επίπεδο των επισήμων που συμμετέχουν είτε σε θεσμοθετημένο διάλογο είτε σε συναντήσεις. Συνεπώς, δεν είναι η ατζέντα ή έστω μόνο η ατζέντα ή το πώς κάποιος επιδιώκει να βαπτίσει τις όποιες επαφές. Αλλά είναι το επίπεδο των συμμετεχόντων –και κυρίως αυτό– που καθορίζει εάν μια συνάντηση είναι υψηλού επιπέδου ή όχι.

Εξασφαλίζουμε φραστική στήριξη

Ο εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της Κομισιόν Πήτερ Στάνο κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, σε σχέση με το μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε από την Τουρκία με τη Λιβύη. Κληθείς από το ΚΥΠΕ να τοποθετηθεί επί των επαπειλούμενων επιπλοκών της συμφωνίας με την ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει στην Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις καλές γειτονικές σχέσεις με όλες τις χώρες που την περιβάλλουν και πρέπει να αποφύγει κάθε είδους απειλές ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ανεξάρτητα από ποιες είναι αυτές οι διαφορές».

Πρόσθεσε ότι στις 15 Ιουλίου «το Συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι οι οριοθετήσεις των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστούν με διάλογο και διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και επαναλαμβάνουμε πολλές φορές». Ο εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και στην επίλυση όλων των προβλημάτων που είναι δύσκολα ή αμφισβητήσιμα, με τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις», χωρίς πάντως να διευκρινίζει τι είναι «αμφισβητήσιμο».

Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
philenews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ