Οι πιο βίαιες διαδηλώσεις στην ιστορία του σύγχρονου Ιράν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκετές μέρες μετά την αποκλιμάκωση των διαδηλώσεων στο Ιράν, η Τεχεράνη έδωσε για πρώτη φορά στοιχεία στη δημοσιότητα για τις κινητοποιήσεις φωτογραφίζοντας ως υποκινητές τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

200.000 Ιρανοί συμμετείχαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη χώρα διαμαρτυρόμενοι για την εκτόξευση των τιμών της βενζίνης, σύμφωνα με στοιχεία της ιρανικής κυβέρνησης. Παρατηρητές κάνουν λόγο για τις πιθανότατα μαζικότερες κινητοποιήσεις από την ανακήρυξη του Ιράν σε ισλαμική δημοκρατία πριν από 40 χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις έχουν αποκλιμακωθεί, μόλις τώρα το ιρανικό καθεστώς δίνει στη δημοσιότητα σχετικές πληροφορίες. Όπως για παράδειγμα ότι βίαιοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε εκατοντάδες τράπεζες, κυβερνητικά κτήρια, πρατήρια βενζίνης, οχήματα και επιτέθηκαν σε 50 εγκαταστάσεις δυνάμεων ασφαλείας.

Η Τεχεράνη, η οποία κατέβασε στο δρόμο τους υποστηρικτές της στην προσπάθεια να δημιουργήσει ένα αντίβαρο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, φωτογραφίζει ως υπαίτιο των ταραχών ξένες δυνάμεις κατηγορώντας την Ουάσιγκτον, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία ότι οργάνωσαν και κατεύθυναν τους διαδηλωτές.

Ο Ιρανός πολιτικός επιστήμονας Ζάντεγκ Ζιμπακαλάμ εκτιμά ότι το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η χρήση βίας τόσο από την πλευρά των διαδηλωτών, όσο και από τις δυνάμεις ασφαλείας: «Σε περίπτωση που δεν υπάρξει η κατάλληλη απάντηση από την κυβέρνηση, τότε οι επόμενες κινητοποιήσεις θα είναι ακόμα πιο βίαιες. Προς το παρόν όμως βλέπουμε άτομα να συλλαμβάνονται και να καταδικάζονται, προφανώς με στόχο να κλείσει το ταχύτερο, το όλο ζήτημα».

Για πάνω από 300 νεκρούς μιλούν κύκλοι της αντιπολίτευσης

Παρά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα έστω και με καθυστέρηση, η Τεχεράνη δεν είπε λέξη για θύματα. Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για τουλάχιστον 140 νεκρούς ενώ κύκλοι της ιρανικής αντιπολίτευσης μιλούν για περισσότερα από 300 θύματα.

Οι περισσότεροι Ιρανοί φοβούνται να μιλήσουν για την κατάσταση στη χώρα στο μικρόφωνο ξένων σταθμών. Ένας 36χρονος αρχιτέκτονας όμως λέει σε συνεργάτη της γερμανικής τηλεόρασης ARD σε ένα πάρκο της Τεχεράνης, ότι λυπάται «που καταπιέζονται κυρίως νέοι άνθρωποι του διαμαρτύρονται για την ανεργία και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο». Αναφερόμενος στα φαινόμενα βίας ο αρχιτέκτονας εκτιμά πάντως πως «Οι περισσότερες κινητοποιήσεις έγιναν ειρηνικά. Οι διαδηλωτές παρεμπόδιζαν κυρίως την κυκλοφορία. Ακόμα όμως κι αν υπήρξαν φαινόμενα βίας, παρόμοια με εκείνα των “Κίτρινων Γιλέκων” στην Γαλλία, οι δυνάμεις ασφαλείας αντέδρασαν με μετριπάθεια ούτε σκότωσαν, ούτε συνέλαβαν διαδηλωτές».

Κάριν Ζενς
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

dw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ