“Η EE είναι απολύτως αλληλέγγυα με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΕΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως αλληλέγγυα με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ, όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, πιο πρόσφατα δε τον Ιούνιο 2019.

Το διμερές «Μνημόνιο Συνεννόησης» μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, της 27ης Νοεμβρίου 2019, για τη θαλάσσια οριοθέτηση δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενό του. Αναμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς καθυστέρηση.

Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ