Φουλ επίθεση της Ελλάδας: Απελάθηκε και επισήμως ο πρέσβης της Λιβύης -Έρχεται Αθήνα άνθρωπος του Χαφτάρ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσημα ανακοινώθηκε η απέλαση του Λίβυου πρέσβη, στον οποίο είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα – Τι αναφέρει η δήλωση του Νίκου Δένδια.

Ο Λίβυος επιτετραμμένος Mohamed Younis Menfi προσήλθε στο υπουργείο το εξωτερικών το πρωί, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και κατόπιν, του δόθηκε προθεσμία δυο ημερών να εγκαταλείψει την χώρα.
H δήλωση Δένδια:
Η ανάρτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης στην ιστοσελίδα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας.
Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.
Πέραν των τυπικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.
Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα.
Μάλιστα ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο» καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.
Τόνισε επιπλέον ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.
Μετά λύπης μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί, ο Λίβυος Πρέσβυς στην Αθήνα εκκλήθη στο Υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα.
Θα ήταν σκόπιμο, ως προς αυτό, να διευκρινίσουμε τα εξής:
α) η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς τη λιβυκή.
β) Ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαν τεθεί.
γ) Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του ΥΠΕΞ της Λιβύης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος παρέσχε το Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.
δ) Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων.
Σας ευχαριστώ.
.
https://twitter.com/GreeceMFA/status/1202881427899064320
.
Στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία καταψήφισε τη συμφωνία με την Τουρκία
Στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Aguila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.
Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων της αφρικανικής χώρας, ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.
Μάλιστα ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».
Κάλεσε δε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σαλέχ, έστειλε σχετική επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ζητώντας την καταδίκη της επίμαχης συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε ως «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».
Πηγές: skai, euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ