Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Ευάγγελος Αποστολάκης: Σοβαρή και κρίσιμη η κατάσταση με την Τουρκία [video]

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η οποιαδήποτε παραβίαση ενός χώρου, πρέπει να χαρακτηριστεί από το αν παραβιάζονται τα κυριαρχικά σου δικαιώματα ή όχι. Εδώ τίθεται ένα θέμα. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα χωρικά μας ύδατα και την υφαλοκρηπίδα. Δεν ξέρω με ποιους όρους θα έρθει εκεί. Θέλει ψυχραιμία και πολύ σοβαρότητα και πολύ καλή ανάλυση της κατάστασης. Δεν μπορούμε να αντιδρούμε με συναισθηματισμό και πρόχειρες αποφάσεις»

«Η οικονομική ζώνη είναι κυριαρχικό δικαίωμα. Αν το διακηρύξεις πρέπει να είσαι έτοιμος να το προασπίσεις. Αν το παραβιάσουν, το χάνεις. Έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν για να προσδιοριστούν ΑΟΖ, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν ήταν αρκετά και από τις δύο πλευρές. Όμως εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση πρέπει να γίνουν τέτοιες κινήσεις. Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και για τα 12 μίλια και για όλα»
«Φτάσαμε. Γίνεται κάποια ενέργεια, οι πληροφορίες δείχνουν ότι κάτι έχουν στο μυαλό τους και θα πρέπει να υπάρχει μια αντίδραση. Βάσει λογικής αντιδράς, στέλνεις πλοία, στέλνει κι άλλος και σε λίγο χρόνο συγκεντρώνεται μια πολύ μεγάλη δύναμη σε έναν χώρο κι αυτό θεωρείται κλιμάκωση. Για να γίνει αποκλιμάκωση πρέπει να γίνουν κουβέντες… Είναι αυτό ακριβώς που έγινε στα Ίμια. Φτάσαμε πολλές φορές σε τέτοια κατάσταση από μικροεπεισόδια που μπορεί να είχαν εξελιχθεί».
«Η Κύπρος βασίζεται στη διεθνή υποστήριξη. Δεν έχει ούτε στρατιωτικές δυνάμεις σοβαρές ούτε περιμένει μόνη της να υπερασπιστεί τον εαυτό της στρατιωτικά. Και δεν μπορεί. Χτίζει συμμαχίες με κράτη που έχουν λόγους να προασπίσουν τα συμφέροντά της. Καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό μετέχουμε σ’ αυτές τις Ενώσεις, διαφορετικά τι νόημα έχει;».
https://www.facebook.com/nooz.gr/videos/432308790774282/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ