Την Τρίτη η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες.

Μιλώντας στην έναρξη του τριήμερου Συνεδρίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, πριν από λίγο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κενά που δημιουργεί η διεθνής αστάθεια και εκμεταλλεύεται η Τουρκία, καταπατώντας -όπως επισήμανε- το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας με τις ενέργειές της τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Η Ελλάδα δρα με στόχο την ουσία, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και σε μία έμμεση αναφορά στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι τα εθνικά συμφέροντα είναι πολύ βαριά για να υπηρετούνται με την ελαφρότητα της δημαγωγίας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης -σε επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ- χαρακτήριζε το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και τόνιζε ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε δικαίωμα να το υπογράψει.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα, στο οποίο τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.
Την απέλαση εντός 72 ωρών του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, ανακοίνωσε επισήμως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο πρέσβης δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που έθεσε η ελληνική πλευρά, προκειμένου να παραδώσει το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο και δεδομένου ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, που υπογράφει τη Συμφωνία, τον Σεπτέμβριο διαβεβαίωνε την ελληνική πλευρά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
«Ενέργεια εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο», χαρακτήρισε τη συμφωνία ο κ. Δένδιας. Η Συμφωνία αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ανέφερε. Πάντως, η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Σιγιάλα δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή είναι απαράδεκτη.
«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Σιγιάλα στο πρακτορείο Reuters. Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε, είπε.
Την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα ομόλογου του Κώστα Τασούλα. Ο Λίβυος αξιωματούχος αντιδρά στην συμφωνία Λιβύης- Τουρκίας και με σχετική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την χαρακτήρισε απειλή προς το λιβυκό κράτος.
Στρατηγικό βήμα της Τουρκίας κατά αυτών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε τη συμφωνία με τη Λιβύη ο πρόεδρος της μεγάλης τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταδίκασε την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει το πρέσβη της Λιβύης καταφεύγοντας σε σκληρούς χαρακτηρισμούς
Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες.
Από την Αλεξανδρούπολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε ότι το λεγόμενο «Μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι όχι απλώς άκυρο, αλλά παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς, αφού δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Γι` αυτό και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Μνημόνιο βρίσκει την Λευκωσία σε συνεχή διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους και άλλα κράτη της περιοχής μας, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά στους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Παναγιώτης Σεντώνας, Αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου. Αναφορικά με την προσφυγή της χώρας στη Χάγη, πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης -τόνισε- είναι να αξιοποιήσει όλα τα παρεχόμενα πολιτικά και νομικά μέσα προκειμένου να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματά της.
Από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, είπε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματά μας. «Αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα, θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος, με νομιμοποίηση, να το επικυρώσει στη Λιβύη. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει».
Αιχμές και για Τσίπρα: «Ενώ εγώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό, έγιναν ατυχείς και διχαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα». Σήμερα απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα. Ανυποχώρητη η Τουρκία για την συμφωνία με την Λιβύη.Ανεπιθύμητος στην Ελλάδα ο πρέσβης της Λιβύης. Έχει προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την χώρα. «Που βρέθηκαν τα σύνορα της Τουρκίας στην Λιβύη;», αναρωτήθηκε. Για σκανδαλώδη απόφαση κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ.
Mιλώντας από το βήμα της διάσκεψης που διοργανώνει για 34η χρόνια το Αραβικό Ινστιτούτο Επιχειρηματιών στην Τυνησία, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Το διακύβευμα για την Τυνησία μετά την επανάσταση, αλλά και για την Τουρκία στις αρχές του 2000, ήταν να επανέλθετε στην οικονομική ανάπτυξη με απεξάρτηση από τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, να προστατευθεί η κοινωνία και να ενισχυθούν ουσιαστικά η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε και πρόσθεσε ότι «τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένων των στέρεων δημοκρατικών θεσμών στην Ελλάδα και τη συμμετοχή της στην ΕΕ, και εμείς στην Ελλάδα δώσαμε έναν αντίστοιχα σημαντικό αγώνα για την έξοδο από την κρίση και για την ανάκτηση μέρους της κυριαρχίας μας από τους δανειστές».
Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κ. Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι «δεν έχουμε απλώς «δυσκολίες» στη σχέση μας με την Τουρκία. Έχουμε προκλήσεις, απειλές και δυστυχώς πια έχουμε και ενέργειες. Ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και δεν θα πρέπει να υποτιμάται το πρόβλημα ούτε να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο».
Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση αναφέρει: «Ο κ. Πρωθυπουργός, με τη σημερινή ομιλία του από το βήμα της βουλής, απέδειξε ότι δε μπορούμε να του έχουμε εμπιστοσύνη διότι είπε για τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας (δυστυχώς) τα ίδια ακριβώς που είχε πει πριν τις εκλογές για τη συμφωνία των Πρεσπών!
Είπε δηλαδή για την συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας «ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει αυτή η συμφωνία»! Εάν λοιπόν κάνει και στα Ελληνοτουρκικά ό,τι έκανε με τις Πρέσπες τότε είναι βέβαιο ότι οι Τούρκοι θα φτάσουν να κάνουν γεωτρήσεις και στο… Σούνιο!».
ΕΡΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ