Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ερντογαν δεν έχει καμία αξία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι υπέγραψε τη συμφωνία με τη Λιβύη και τη στέλνει στον ΟΗΕ, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι αν χρειαστεί η Τουρκία να προστατεύσει τα πλοία της στην ανατολική Μεσόγειο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια κι αν είναι αυτά.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
“Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία.
Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής”.
Οι απειλές Τσαβούσογλου
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τέλος της ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ISRI) στη Ρώμη είχε εκτοξεύσει ευθείες απειλές υποστηρίζοντας πως εάν χρειαστεί η Τουρκία να προστατεύσει τα πλοία της στην ανατολική Μεσόγειο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια κι αν είναι αυτά.
“Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι”, είπε χαρακτηριστικά ενώ ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: “Εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη της ‘τδβκ’ (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος). Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία”.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Τουρκία προτείνει να μην γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τα έσοδα να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί.
“Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ε/κ, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα ΗΕ, σε όλους. Αλλά αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι”, επανέλαβε.
Αμετακίνητος ο Ερντογάν
Αμετακίνητος μένει ο Ερντογάν στο θέμα της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία, “διαγράφοντας” τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχουν τα ελληνικά νησιά στις θαλάσσιες ζώνες.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος, ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι υπέγραψε τη συμφωνία και τη στέλνει στον ΟΗΕ, ενώ χαρακτήρισε σκανδαλώδη την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη από τη χώρα.
Νωρίτερα, το μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως και κατέστη έτσι νόμος του τουρκικού κράτους.
Η Αθήνα, από πλευράς της, υπογραμμίζει διαρκώς το παράνομο και νομικά άκυρο της συγκεκριμένης συμφωνίας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα.
«Η Ελλάδα απέλασε τον πρέσβη της Λιβύης. Τι συνέβη λοιπόν; Τι κερδίσατε με την απέλαση;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ