Ο Θάνος Ντόκος και «η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 1 2
της Φανούλας Αργυρού*

 Τα γεγονότα άρχισαν και πάλιν να τρέχουν  το ένα μετά το άλλο και κάποια να περνούν απαρατήρητα ή με ελάχιστες αναφορές και επικρίσεις και να παραμερίζονται εφόσον έρχονται νεότερα και η ιστορία πάει λέγοντας.

Προτού ανακοινωθεί, λοιπόν,  η συμφωνία Τουρκίας/Λιβύης για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ τους,  συνέβη και κάτι άλλο.

image003Καθώς (η Τουρκία) απαιτεί και διεκδικεί το μισό ελληνικό Αιγαίο, πλημμυρίζει με χιλιάδες «έποικους» την Ελλάδα (επέκτεινε το ίδιο σχέδιό  της και εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας – καταφθάνουν από όλες τις πλευρές «αποστολές» (λαθρομεταναστών) στο νησί μέσω κατεχομένων και θαλάσσης ) καθώς παράλληλα καταβροχθίζει και εκατομμύρια ευρώ από την ναρκωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση,  παραβιάζει καθημερινά το ελληνικό και κυπριακό FIR χρησιμοποιώντας μάλιστα (πρόσφατα) και πακιστανικά αεροπλάνα, καταπατεί και εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει αλλά την θεωρεί “defunct” τουρκικό έγγραφο που κατατέθηκε στην ΕΕ από την Τουρκία, χωρίς η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία που είναι ισότιμα μέλη να απαιτήσουν την απόσυρσή του, μας ήλθε  ο κ. Θάνος Ντόκος να προτείνει σε συνέντευξή του «Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο» με την Τουρκία»!  Σχετικό, το πρωτοσέλιδο της ιστορικής εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» των Αθηνών στις 25 Νοεμβρίου 2019. 

Ποιος είναι ο κύριος αυτός; Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (από το «γνωστό» ΕΛΙΑΜΕΠ προερχόμενος). Μήπως  υποκαθιστά τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια;  O κ. Ντόκος είναι ένα τυπικό μέλος της ελλαδικής ακαδημαϊκής και εξωτερικής πολιτικής ελίτ,  που εκπαιδεύτηκε και έκανε καριέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Αμερική, ΝΑΤΟ και… Τουρκία. 

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε την 7λεπτη συμμετοχή του στο 14ο Συνέδριο του Economist στη Κύπρο το 2018. Προσέξτε πως αναφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμές στην Κύπρο, αλλά δίχως να αναφέρεται στην κατοχή, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλήματα πολέμου κτλ. Επίσης προσέξτε πως ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ να ονομάσει την Τουρκίαπαρά μόνο ας «κάποια χώρα» (“a certain country”) που κάνει «διπλωματία των κανονιοφόρων» (“gunboat diplomacy”). Τυπική τακτική αρκετών ακαδημαϊκών που μασούν τα λόγια τους… 

https://www.youtube.com/watch?v=I4J4_OYojgY

Πρέπει, όμως, να  υπενθυμίσουμε και τι συνέβη πριν 4 χρόνια:

Προηγήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2015!

Να θυμίσω  ότι την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου (μοιρασιά νησιών, πετρέλαιο, αέριο…) απαιτεί η Τουρκία προ πολλού. Όμως, το 2015 σε σεμινάριο στην Άγκυρα, ο Γιώργος Παπανδρέου ομολόγησε ότι «Εγώ πρότεινα στον Ερτογάν την εκμετάλλευση της Ενέργειας!». (Βλέπε άρθρο της γράφουσας στην «Ελευθερία» Λονδίνο 26.3.2015 www.eleftheria.co.uk «Δύο σεμινάρια σε ‘Αγκυρα και Φόρειν ΄Οφις και η διπλωματία των βόθρων!» και www.olympia.gr με φωτογραφίες )

image001

Ο Γιώργος Παπανδρέου, στη μέση ο Νεόφυτος Λοιζίδης του πανεπιστημίου του Κέντ και ο Χικμέτ Τσετίν στο συνέδριο στο τουρκικό USAK (λεπτομέρειες στο άρθρο μου στην «Ελευθερία» 26.3.2015 και στο www.olympia.gr)

«Η Τουρκία δεν είναι επεκτατική χώρα»

«Ο κ. Θάνος Ντόκος χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη» την πρόσφατη τοποθέτηση του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι «η Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική και επεκτατική χώρα». Και ζητάει από τις δύο χώρες «να δουν πιο ζεστά το ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» για την αποφυγή θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο». (iEpikaira  23.11.2019 «ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Στην πρώτη συνέντευξή του μιλά για λύσεις καζάν-καζάν ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος!»)

Και στην Κύπρο ποία χώρα εισέβαλε με δύο εισβολές το 1974 κ. Ντόκο, ποία χώρα έκτοτε για 45 χρόνια  κρατά υπό κατοχή τη μισή μας Κύπρο κύριε Ντόκο μήπως η Βενεζουέλα; Ποία χώρα έχει ξεριζώσει και εκτοπίσει σχεδόν 200,000 Έλληνες της Κύπρου από τις περιουσίες τους και έχει δολοφονήσει χιλιάδες πολίτες, βίασε εκατοντάδες γυναίκες όλων των ηλικιών στο αιματηρό της πέρασμα, αφήνοντας ερείπια και πτώματα; Ποία χώρα έχει συλήσει και καταστρέψει πέραν των 500 Χριστιανικών Εκκλησιών, Κοιμητηρίων και ιερών χώρων στα κατεχόμενα; Δεν είναι επεκτατισμός αυτός της Τουρκίας κύριε Ντόκο, δεν είναι αρπαγή/επεκτατισμός βάση του σχεδίου Δρ Νιχάτ Ερίμ από το Νοέμβριο του 1956 για «επανάκτηση της Κύπρου»; Ποία χώρα έχει αμαυρώσει τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο με το σοβινιστικό σύνθημα “Ne mutlu Türküm diyene “Τι ευτυχία το να μπορεί να λέει κάποιος ότι είναι Τούρκος»

Ορθώς επεσήμανε ο ακαδημαϊκός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης σε ομιλία του  που έγινε στα πλαίσια εκδήλωσης του Δημοκρατικού Κόμματος για την ίδρυση του ψευδοκράτους(2019) όταν είπε ότι:  «O μεγαλύτερος κίνδυνος για την αναγνώριση του ψευδοκράτους προέρχεται από εμάς τους ίδιους».  Αυτό ισχύει, δυστυχώς, τόσο για την κατάσταση στην Κύπρο (αναγνώριση του ψευδοκράτους) όσο και για όλες τις παραβιάσεις και παράνομες διεκδικήσεις της κατοχικής Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας.

«Η αναγνώριση θα έλθει με τη λύση»

Εδώ πρέπει να προσθέσω ότι αυτό ακριβώς ήταν και είναι  που έχουν  υπόψη τους και οι κηδεμόνες Βρετανοί. Γι΄αυτό και δεν αναγνώρισαν μέχρι σήμερα το ψευδοκράτος. Όπως οι ίδιοι έγραψαν και μας αποκάλυψαν με την αποδέσμευση των επισήμων εγγράφων τους του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (κοινώς γνωστό ως Φόρειν ΄Οφις), «η αναγνώριση θα έλθει με τη λύση»!!!   Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι να φανούν… παράνομοι εφόσον ευελπιστούν ότι εμείς οι ίδιοι θα αναγνωρίσουμε και θα αθωώσουμε την Τουρκία για τα εγκλήματά της, για τα οποία και οι ίδιοι φέρουν την πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη;

Έτσι, διπλοπρόσωπα, είναι που έγραψαν και τα ψηφίσματα 540/1983 και 550/1984, πάντοτε αποφεύγοντας εν τω μεταξύ (κακής αρχής γενομένης από το ψήφισμα του Σ.Α 353 της 20ηςΙουλίου 1974,  ελέω Μακαρίου)  να αναφέρουν την ΤΟΥΡΚΙΑ ως την χώρα που εισέβαλε και κρατά υπό παράνομη κατοχή με χιλιάδες κατοχικά στρατεύματά της το κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έκτοτε, έχοντας ήδη εποικίσει και με εκατοντάδες χιλιάδες κουβαλητούς έποικους της Ανατολίας, για να αντικαταστήσει το κενό που άφησαν οι Έλληνες της Κύπρου, που βάσει του σχεδίου Δρ. Νιχάτ Ερίμ ξερίζωσε…

Μέχρι σήμερα, ΚΑΜΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ) τόλμησε να απαιτήσει από τους Βρετανούς (τους “penholders”) που γράφουν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ  ΩΣ AN INVADER AND OCCUPIER όπως έχει και όχι μόνο…

«Ο εκφυλισμός της κατοχής και η αυτοενοχοποίηση των κυπριακών κυβερνήσεων»

Σε συσχετισμό με τα ψηφίσματα, θα ήθελα να αναφερθώ και  στο κατά τα άλλα πολύ κατατοπιστικό άρθρο του κ. ΄Αντη Λοίζου στη Σημερινή 27 Νοεμβρίου 2019 με τον πιο άνω τίτλο και συγκεκριμένα στην αναφορά του ότι : «…είναι αξιοπερίεργο … μνημείο ανικανότητας όλων σχεδόν των πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων της ΚΔ, πώς έφθασε σήμερα η ΚΔ να έχει εξουδετερώσει αφ’ εαυτής όλα τα υπέρ της ψηφίσματα του ΣΑ και της Ολομέλειας του ΟΗΕ … και να συζητά για μια λύση που στερείται των βασικών χαρακτηριστικών ενός στοιχειώδους δημοκρατικού κράτους με αποδοχή και νομιμοποίηση εγκλημάτων πολέμου, με ισότητα του 18% με το 82%, αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής…»

Δυστυχώς η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο. Η μνημειώδης ανικανότητα όλων στεγάζεται  στο γεγονός, ότι οι ίδιοι κατάντησαν την  ΚΔ να υλοποιεί ευλαβικά την υλοποίηση  όλων εκείνων των ψηφισμάτων, που νομιμοποιούν τα εγκλήματα πολέμου εις βάρος της ΚΔ και των Ελλήνων της νήσου, με εξίσωση του 18% με το 82%, με αποδοχή των τετελεσμένων των δυο εισβολών κτλ κτλ.

Με το  διζωνικό ψήφισμα  Σ.Α. 649/90 επί Γιώργου Βασιλείου, που δέχθηκε την  βρετανο-τουρκική ρατσιστική Δι-κοινοτική Δι-ζωνική Ομοσπονδία με αποκορύφωμα αξιώσεων με το ψήφισμα 750/92. Το οποίο καθαρά παραπέμπει στην έκθεση S/23780 του ΓΓ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, στην οποία εξηγείται ακριβώς τι εννοούν με τη ΔΔΟ και την εξίσωση του 18% με το 82%, με ξεχωριστές πλειοψηφίες στη κάθε ομόσπονδη περιοχή. (Βλέπε βιβλίο  Φανούλας Αργυρού «Διζωνική v Δημοκρατία», σελ. 361-362.)

Και, παρόλο ότι οι βρετανικές ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΕΣ «Ιδέες Γκάλι» (ο μ.  Γλ. Κληρίδης -ελέω εκλογών-  έφερε τότε και 4 συνταγματολόγους για τη γνωμάτευση)  δεν έγιναν δεκτές,  εντούτοις το έγγραφο Γκάλι συνέχισε ανεμπόδιστο από την κυπριακή ηγεσία αφενός και τους Βρετανούς «pen holders» στον ΟΗΕ αφετέρου. Το 750/92 ετοιμάστηκε από τον Sir David Hannay ο οποίος ανέλαβε τον ίδιο χρόνο αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ, αντικαθιστώντας τον Sir Crispin Tickell, για να μας φέρει στη συνέχεια το επίσης απορριφθέν το 2004  «Σχέδιο (του) Ανάν»…

Ο Sir Crispin Tickell ήταν ο αξιωματούχος που ετοίμασε το έγγραφο για  ανασύσταση της ΚΔ σε «ΔΥΟ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑ ΚΡΑΤΗ» στις 3 Ιανουαρίου 1964 και το σχέδιο «Το Μέλλον της Κύπρου» τον ίδιο χρόνο, προσβλέποντας -10 χρόνια μπροστά- στην προετοιμασία της τουρκικής εισβολής… (σελ. 97/98 «Διζωνική v Δημοκρατία»).

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 8/12/2019

ΔΗΜΟΦΙΛΗ