Süddeutsche Zeitung: «Ο Μητσοτάκης ξέρει τί θέλουν οι επενδυτές»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια θετική εν γένει εικόνα της ελληνικής οικονομίας σκιαγραφεί η Süddeutsche Zeitung αποδίδοντας τα θετικά μηνύματα των τελευταίων μηνών στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στην αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές άρθρο της Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια σημαντική ένδειξη για την συντελούμενη αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα είναι ο συνωστισμός που παρατηρείται και πάλι στις ελληνικές τράπεζες. «[…] Το ό,τι τόσοι πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν και πάλι στις τράπεζες προκαλεί καταρχήν αισιοδοξία. Σταδιακά αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των Ελλήνων που μετά από χρόνια επιστρέφουν και πάλι τα χρήματά τους στις τράπεζες. Το ό,τι πραγματοποιούν κάθε έμβασμα ξεχωριστά δείχνει όμως επίσης ότι στα τέλη του μήνα δεν μένουν λεφτά. […] Η κατάσταση στα υποκαταστήματα των τραπεζών αντικατοπτρίζει την οικονομική κατάσταση στη χώρα: παντού εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα αλλά οι προοπτικές είναι καλές», αναφέρει χαρακτηριστικά η SZ.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «το ό,τι ο χρηματιστηριακός δείκτης εκτοξεύθηκε από τις αρχές της χρονιάς στα ύψη οφείλεται σε έναν κυρίως άνθρωπο: τον Ιούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Μητσοτάκης προέρχεται μεν από μια από τις ‘μισητές’ πολιτικές δυναστείες της χώρας γνωρίζει όμως πολύ καλά πώς σκέφτονται οι διεθνείς επενδυτές.
Με τον «Ηρακλή» στη μάχη κατά των κόκκινων δανείων
[…] Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Μητσοτάκης έβαλε μπρος: ανέθεσε κυβερνητικά και άλλα αξιώματα σε τεχνοκράτες και όχι όπως παλιά σε ευνοούμενους ή κομματικούς στρατιώτες. Έβαλε τέλος στους κεφαλαιακούς ελέγχους ενώ θέλει να μειώσει δραστικά τους φόρους.
[…] Ωστόσο απροσδόκητες δεν είναι φέτος οι εξελίξεις μόνον στα χρηματιστήρια αφού και η ελληνική αγορά ομολόγων έχει εντυπωσιάσει τους επενδυτές. Ιδιαίτερα αισθητό έγινε αυτό στις αρχές του φθινοπώρου όταν οι επενδυτές πλήρωσαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά για τριετή χρεόγραφα αρνητικό επιτόκιο.
Σύμφωνα με την SZ, το ανοδικό ράλι στο χρηματιστήριο επιβεβαιώνει την αλλαγή του κλίματος. «Ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών βρίσκονται κυρίως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές […]. Και αυτό παρότι οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων εξακολουθούν να περιέχουν περί τα 79 δις ευρώ κόκκινων δανείων. Σημειωτέον ότι πρόκειται για το ήμισυ περίπου όλων των δανείων. Αυτό δεν επιβαρύνει μόνον τις τράπεζες αλλά το σύνολο της οικονομίας. Διότι όταν μπορεί ανά πάσα στιγμή να σκάσει η φούσκα, τότε υπάρχει ένας διαρκής φόβος και οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα δάνεια σε επιχειρήσεις», επισημαίνει η εφημερίδα παραπέμποντας στη συνέχεια στο φιλόδοξο, όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Οι πολιτικοί το βάφτισαν Σχέδιο Ηρακλής. Προφανώς γνωρίζουν τί έχουν να αντιμετωπίσουν» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Ένταξη με δυνατότητα ανάκλησης
Στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας μετά τη γαλλική άρνηση αναφέρεται σε δηλώσεις του προς την Süddeutsche Zeitung, o πρόεδρος της χώρας Στέβο Πεντάροφσκι, προχωρώντας την ίδια ώρα σε μια ιδιότυπη πρόταση. “Γιατί να μην αποπέμπονται νέα μέλη όταν παρεκκλίνουν από τη δημοκρατία;” είπε ο Πεντάροφσκι προς την Süddeutsche Zeitung. Την πρόταση αυτή, όπως αναφέρει ο ίδιος, είχε υποβάλει στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά το βέτο του τελευταίου στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία». Αναφερόμενος στη γαλλική άρνηση, ο Πενταρόφσκι κάνει μεν λόγο για μια «δυσάρεστη έκπληξη», την ίδια ώρα όμως εκφράζει κατανόηση στην κριτική που ασκεί ο γάλλος πρόεδρος στις ενταξιακές διαδικασίες.
Κριτική ασκεί όμως ο ίδιος στη συγκυρία της σχετικής απόφασης. «Εδώ και χρόνια η ΕΕ διαβεβαιώνει “ότι η χώρα μας πληροί όλα τα κριτήρια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, πλην εκείνου που αφορά τη διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα”. Αυτό όμως έχει πλέον λυθεί όπως λέει». Παρά τη δυσμενή εξέλιξη όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία πάντως, ο ίδιος «δεν θεωρεί λάθος την αλλαγή του ονόματος της χώρας αφού άνοιξε το δρόμο και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ που από τη δεκαετία του 1990 ήταν προτεραιότητα για τη χώρα του».
Κώστας Συμεωνίδης
dw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ