Νιλς Γκούσταφ Νταλέν -Νομπελίστας και βιομήχανος

Ο Νιλς Γκούσταφ Νταλέν (30 Νοεμβρίου 1869 – 9 Δεκεμβρίου 1937) ήταν Σουηδός νομπελίστας και βιομήχανος, ο ιδρυτής της εταιρείας Άγκα και εφευρέτης της κουζίνας AGA και του φωτός Νταλέν το οποίο χρησιμοποιούνταν σε φάρους.

Το 1912 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Φυσικής «για την εφεύρεση των αυτόματων ρυθμιστών για το φωτισμό σε φάρους και σημαδούρες».
Ο Νταλέν γεννήθηκε στο Stenstorp, ένα μικρό χωριό στη Falkoping, Västra Götaland. Διαχειριζόταν το οικογενειακό αγρόκτημα, το οποίο επέκτεινε για να περιλαμβάνει έναν κήπο στην αγορά, εμπόρους σπόρων και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το 1912 εφηύρε έναν ελεγκτή λιπαρών για τον έλεγχο της ποιότητας του γάλατος το οποίο στάλθηκε στην Στοκχόλμη στον Gustaf de Laval, ο οποίος εντυπωσιάστηκε με τον αυτοδίδακτο Νταλέν και την εφεύρεση του και του πρότεινε να πάρει μια τεχνική εκπαίδευση. Στη συνέχεια εγινε δεκτός στο Chalmers University of Technology, όπου πήρε το μεταπτυχιακό του και ένα διδακτορικό στην έξοδο του το 1896.
Ο Νταλέν ήταν περίπου ο ίδιος τύπου εφευρέτη με τον Gustaf de Laval, δεν φοβόταν να δοκιμάσει «αδύνατες» ιδέες, αλλά ο Νταλέν ήταν πολύ πιο προσεκτικός με τα οικονομικά της εταιρίας. Τα προϊόντα του θα έπρεπε να έχουν μια σταθερή θέση στην αγορά πριν από την εισαγωγή ενός νέου προϊόντος.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της η AGA ήταν μία από τις πλέον καινοτόμες επιχειρήσεις στη Σουηδία και παρήγαγε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που μεγάλωνε κάθε χρόνο. Τέλος, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η AGA αναγκάστηκε να αλλάξει μεταξύ των προϊόντων και να επικεντρωθεί σε αέρια για βιομηχανική χρήση.
wikipedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ