Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Σερβίας -Η "αιώνια φιλία" με την Ελλάδα και τα σχέδια τριμερούς με Κύπρο (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Αθήνα βρίσκεται για επίσημη διήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, την επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος συνοδεύεται από υπουργούς της σερβικής κυβέρνησης.
Αυτή την ώρα ο Σέρβος Πρόεδρος συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη εκεί τον υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Π. Πικραμμένος.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μια αιώνων φιλία μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας. Επίσης, ο Βούτσιτς ευχαρίστησε τον κ. Παύλοπουλο για τη φροντίδα των συμφερόντων της Σερβίας κατά τη διάρκεια της θητείας του.
“Σας ευχαριστώ που μας υποστηρίξατε. Η Ελλάδα μπορεί πάντοτε να υπολογίζει στη στήριξη της Σερβίας για οποιοδήποτε πρόβλημα” – δήλωσε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι η Σερβία θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα στην Κύπρο, όπως κάνει και η Ελλάδα στο Κοσσυφοπέδιο.
“Ξεκινήσαμε εκ νέου την αύξηση του εμπορίου. Οι Σέρβοι όλο και περισσότερο επισκέπτονται ως τουρίστες την Ελλάδα και οι Έλληνες τη Σερβία. Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας. Θα υποστηρίξουμε την ακεραιότητα της Ελλάδας. Αυτό δεν έχει αλλάξει ποτέ και δεν θα γίνει στο μέλλον”, σχολίασε ο Σέρβος Πρόεδρος.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα υπερασπίζεται τα σύνορά της και ευχαριστεί τη Σερβία για την υποστήριξή της στην Κύπρο, που είναι ένα ελληνικό εθνικό ζήτημα.
“Θέλουμε μια ειρηνική λύση σε αυτό το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι για μια λύση και θέλω να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο. Σας καλωσορίζω και πιστεύω ότι η επίσκεψή σας θα συμβάλει στην προσέγγιση των σχέσεών μας και θα επιταχύνει τη διαδικασία για την ένταξή σας στην ΕΕ – είπε ο κ.Παυλόπουλος.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ru55SpWFudg&w=711&h=400]
.
Ο Σέρβος υπουργός εξωτερικών στο πρωινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης – RTS, επισήμανε ότι η διακήρυξη για την σύναψη σχέσεων στρατηγικού εταίρου που θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας αποτελεί επιβεβαίωση των ιστορικά καλών σχέσεων και δέσμευση ότι θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν και στο μέλλον.
Τόνισε, επίσης, ότι ένα από τα θέματα των συνομιλιών που θα έχει ο Πρόεδρος Βούτσιτς στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι και η σύσταση ενός νέου περιφερειακού σχήματος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας και Κύπρου. Ο κ. Ντάτιστς εκτίμησε ότι η νέα αυτή τριμερής θα ενισχύσει την πάγια σερβική θέση για απόρριψη μονομερών ενεργειών σε θέματα εδαφικής ακεραιότητας.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pJerhZWCF9s&w=705&h=397]
.
Μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης θα δώσει στον Πρόεδρο της Σερβίας το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας του Δήμου Αθηναίων.
Στη συνέχεια ο Βούτσιτς θα συναντηθεί με διάφορους εξέχοντες Έλληνες επιχειρηματίες.
Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, την Τετάρτη, ο Βούτσιτς θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο έχει μακρόχρονη γνωριμία, στενές προσωπικές και διακοινοβουλευτικές σχέσεις.
Βούτσιτς και Μητσοτάκης θα συμπροεδρεύσουν στην τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας και στη συνέχεια θα υπογράψουν την Κοινή Δήλωση για την Καθιέρωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και ένα Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας για την περίοδο 2020-2022.
Η δήλωση συνεπάγεται μια σειρά κοινών θέσεων για τα πιο σημαντικά ζητήματα, την αμοιβαία υποστήριξη στα πιο σημαντικά θέματα και για τις δύο χώρες και μια σειρά άλλων γενικών πολιτικών θέσεων σχετικά με τις φιλικές και στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, προγραμματίστηκε επίσης συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Βούτσιτς και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμο Β’.
Τα κύρια θέματα των συνομιλιών στην Αθήνα αναμένεται να είναι η διμερής συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, καθώς και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.
Η Ελλάδα είναι μια φιλική χώρα που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και δεν έχει αναγνωρίσει μονομερώς την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Η αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του προέδρου Βούτσιτς περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Ιβίκα Ντάτσιτς, τον υπουργό Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάνταρ Αντικ, τον υπουργό Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν, τον υπουργό Παιδείας Μλάντεν Σαρτσέιτς και τον Υφυπουργό στο Υπουργείο Οικονομίας Ντράγκαν Στεβανόβιτς.
rts.rs

ΔΗΜΟΦΙΛΗ