Η επικείμενη αύξηση του ΕΦΚ στο τσίπουρο, θα εκτιναξει την τιμή του στα 15- 16 ευρώ ανά φιάλη 700 ml από 10,9 ευρώ που είναι σήμερα.
Αντίθετα, το ούζο αναδεικνύεται ο μεγάλος πρωταγωνιστής του κλάδου με μερίδιο 51,45% τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις διεθνείς με σημαντικότερη τη γερμανική.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών, Νίκος Καλογιάννης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο κλάδος βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση στην εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΕΦΚ στο τσίπουρο ανάλογου με αυτόν που ισχύει στα αλκοολούχα ποτά έως το 2021. Ο ίδιος απέκλεισε το γεγονός να “γλιτώσει” η χώρα μας από τον διπλασιασμό του ΕΦΚ.
Η αγορά του τσίπουρου το 2018 αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το 2017 καταγράφοντας τα τελευταία χρόνια μικρή μεν, αλλά σταθερή αύξηση. Όπως δείχνουν στοιχεία του Γενικού Χημείου του Κράτους που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ, η παραγωγή τσίπουρου ανήλθε πέρυσι στα 1,346 εκατ. άνυδρα λίτρα όταν το 2015 ήταν στα 973.862 λίτρα.
Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, η επικείμενη αύξηση του ΕΦΚ θα πλήξει πρωτίστως αυτούς που τον πληρώνουν, δηλ. τους επίσημους αποσταγματοποιούς. Ο ειδικός φόρος της φιάλης τσίπουρου θα διπλασιαστεί στα 7,14 ευρώ (από 3,6 ευρώ που είναι τώρα) και ο ΦΠΑ θα ανέλθει περίπου 3 ευρώ (από 2,1 ευρώ) και έτσι οι φόροι αντιστοιχούν στο 66% της ενδεικτικής τιμής πώλησης. Το σημαντικό είναι επίσης ότι ενδέχεται να υπάρξει έξαρση της αισχροκέρδειας και του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, 4 στα 5 ποτήρια είναι χύμα προϊόν, παρανόμως παραγόμενο και διακινούμενο, και μόνο 1 στα 5 ποτήρια χύμα προϊόντος διήμερων παραγωγών είναι δηλωμένο στις αρμόδιες αρχές, με τις απώλειες από τον ΕΦΚ να αγγίζουν τα 47,7 εκατ. ευρώ το 2016.
Με πληροφορίες από εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”