Έρχεται τεράστια αύξηση στις τιμές του τσίπουρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επικείμενη αύξηση του ΕΦΚ στο τσίπουρο, θα εκτιναξει την τιμή του στα 15- 16 ευρώ ανά φιάλη 700 ml από 10,9 ευρώ που είναι σήμερα.

Αντίθετα, το ούζο αναδεικνύεται ο μεγάλος πρωταγωνιστής του κλάδου με μερίδιο 51,45% τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις διεθνείς με σημαντικότερη τη γερμανική.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών, Νίκος Καλογιάννης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο κλάδος βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση στην εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΕΦΚ στο τσίπουρο ανάλογου με αυτόν που ισχύει στα αλκοολούχα ποτά έως το 2021. Ο ίδιος απέκλεισε το γεγονός να “γλιτώσει” η χώρα μας από τον διπλασιασμό του ΕΦΚ.
Η αγορά του τσίπουρου το 2018 αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το 2017 καταγράφοντας τα τελευταία χρόνια μικρή μεν, αλλά σταθερή αύξηση. Όπως δείχνουν στοιχεία του Γενικού Χημείου του Κράτους που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ, η παραγωγή τσίπουρου ανήλθε πέρυσι στα 1,346 εκατ. άνυδρα λίτρα όταν το 2015 ήταν στα 973.862 λίτρα.
Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, η επικείμενη αύξηση του ΕΦΚ θα πλήξει πρωτίστως αυτούς που τον πληρώνουν, δηλ. τους επίσημους αποσταγματοποιούς. Ο ειδικός φόρος της φιάλης τσίπουρου θα διπλασιαστεί στα 7,14 ευρώ (από 3,6 ευρώ που είναι τώρα) και ο ΦΠΑ θα ανέλθει περίπου 3 ευρώ (από 2,1 ευρώ) και έτσι οι φόροι αντιστοιχούν στο 66% της ενδεικτικής τιμής πώλησης. Το σημαντικό είναι επίσης ότι ενδέχεται να υπάρξει έξαρση της αισχροκέρδειας και του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, 4 στα 5 ποτήρια είναι χύμα προϊόν, παρανόμως παραγόμενο και διακινούμενο, και μόνο 1 στα 5 ποτήρια χύμα προϊόντος διήμερων παραγωγών είναι δηλωμένο στις αρμόδιες αρχές, με τις απώλειες από τον ΕΦΚ να αγγίζουν τα 47,7 εκατ. ευρώ το 2016.
Με πληροφορίες από εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ