Ευρωβαρόμετρο: Η ανεργία αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου.

Παρόλο που συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απασχολεί τους περισσότερους Ευρωπαίους, οι Έλληνες, οι Ιταλοί και οι Κύπριοι θέτουν ως το σημαντικότερο ζήτημα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%) θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως ύψιστη προτεραιότητά του. Η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας (31%), η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (24%), καθώς και η καταπολέμηση της ανεργίας (24%) ακολουθούν ως προτεραιότητες των πολιτών στην ΕΕ. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν συγκεκριμένα ένα ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς το 58 % των ερωτηθέντων ζητεί ένα Κοινοβούλιο με μεγαλύτερη επιρροή στο μέλλον. Πρόκειται για αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων από την άνοιξη του 2019, καθώς και για το υψηλότερο ποσοστό στο συγκεκριμένο ερώτημα από το 2007.
Υψηλά ποσοστά στήριξης της ΕΕ καταγράφονται στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το 59% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ως θετική της συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο με 81%και τα χαμηλότερα σε Ιταλία και Τσεχία με 37%. Οι Έλληνες θεωρούμε κατά 47% ως θετική τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ.
Χαμηλά ποσοστά καταγράφονται στο αίσθημα ικανοποίησης των Ευρωπαίων πολιτών για τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην ΕΕ. Περισσότερο ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Δανοί και οι Ιρλανδοί με ποσοστό 77%, ενώ οι Έλληνες με ποσοστό μόλις 34% εμφανιζόμαστε ως οι πλέον δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ. Ωστόσο οι Έλληνες δείχνουμε περισσότερο δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ίδια μας τη χώρα, καθώς μόλις το 32% δηλώνει ότι λειτουργεί σωστά.
Διχασμένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες αναφορικά με την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μόνο οι Ιρλανδοί πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη στο δεύτερο νομοθετικό όργανο της ΕΕ σε ποσοστό που ξεπερνάει το 50%, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι Έλληνες, οι Βρετανοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι. Παράλληλα οι Έλληνες ζητούν σε ποσοστό 77% την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις μαζί με του Κύπριους και τους Ισπανούς.
Αναφορικά με τις αξίες που θα πρέπει να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες δηλώνουν ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Δώδεκα κράτη – μέλη, στην κορυφή των οποίων είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, το θεωρούν ως το πλέον σημαντικό ζήτημα, ενώ τέσσερα κράτη -μέλη θεωρούν ως μείζον θέμα τη διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου, τρία κράτη – μέλη την ισότητα ανδρών και γυναικών και ένα κράτος -μέλος θεωρεί ως προτεραιότητα την αλληλεγγύη εντός της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ