Νικηφόρος Γ’ Βοτανειάτης – Καθ’ έξιν συνωμότης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νικηφόρος Γ΄ Βοτανειάτης (1002 – 10 Δεκεμβρίου 1081) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας (1078 – 1081). Ανήκε σε οικογένεια που ισχυριζόταν ότι κατάγεται από την Δυναστεία των Φωκάδων.

Φωτογραφία: Από Otto Nickl – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48626573

Ικανός στρατηγός με μακρόχρονη καριέρα στο στρατό. Επιπλέον, σφετεριστής και καθ’ έξιν συνωμότης. Αυτοανακηρύχθηκε βασιλεύς στη Νίκαια και μετά από την υποστήριξη των πατρικίων και την παραίτηση του Μιχαήλ Ζ’, στέφθηκε επίσημα. Παντρεύτηκε την Μαρία, σύζυγο του Μιχαήλ Ζ’. Νίκησε τον έτερο στασιαστή, Νικηφόρο Βρυέννιο. Στο τέλος υπήρξε και ο ίδιος θύμα συνωμοσίας του Ιωάννη Δούκα υπέρ του Αλεξίου Α’.

Δεν άφησε το σημάδι του και δεν πέτυχε τίποτα εκτός από την αναχαίτιση κάποιων εξεγέρσεων. Δεν επιβίωσε τελικά σε μια περίοδο προδοσιών, συνωμοσιών και εξεγέρσεων. Βασιζόταν σε άλλες ισχυρές φυσιογνωμίες που τελικά τον πρόδωσαν.

Ο Νικηφόρος Γ΄ είχε σημαντικό ρόλο την εποχή που ήταν αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Ι΄ Δούκας, υποστήριξε τον Ισαάκιο Α΄ Κομνηνό στην επιτυχή του προσπάθεια να καταλάβει τον θρόνο και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στην “μάχη του Πολέμωνος”.

Επαναστάτησε εναντίον του ανίκανου αυτοκράτορα Μιχαήλ Ζ΄, διεκδίκησε και πήρε τον θρόνο (1078), τον βοήθησαν οι Σελτζούκοι. Ο Μιχαήλ Ζ΄ Δούκας βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση επειδή την ίδια εποχή επαναστάτησε και ο περίφημος στρατηγός Νικηφόρος Βρυέννιος ο Πρεσβύτερος, παραιτήθηκε και κλείστηκε σε μοναστήρι, τον διαδέχθηκε ο Νικηφόρος ως Νικηφόρος Γ΄.

Με την στέψη του ο Νικηφόρος Γ΄ προσπάθησε να παντρευτεί την Ευδοκία Μακρεμβολίτισσα αλλά απέτυχε, παντρεύτηκε τελικά την Μαρία Αλανή πρώην σύζυγο του προκατόχου του Μιχαήλ Ζ΄. Ο Νικηφόρος Γ΄ αντιμετώπισε στην αρχή εξεγέρσεις στις οποίες συμμετείχαν πολλοί Αρμένιοι πρίγκιπες και δύο Παυλικιανοί αρχηγοί. Σταδιακά εξαρτήθηκε πλήρως από τον Αλέξιο Α΄ Κομνηνός που τον διαδέχτηκε όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από επανάσταση (1081).

Ο Ροβέρτος Γυισκάρδος επιτέθηκε στην Βυζαντινή αυτοκρατορία με το πρόσχημα ότι ο Νικηφόρος Γ΄ αρνήθηκε να ορίσει Συναυτοκράτορα τον γιο του Μιχαήλ Ζ΄ και της Μαρίας Αλανής Κωνσταντίνο όπως είχε υποσχεθεί. Ο υπέργηρος Νικηφόρος Βοτανειάτης αποσύρθηκε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Περιβλέπτου και πέθανε την ίδια χρονιά.

με στοιχεία από byzantium

Περισσότερα ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ