Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Süddeutsche Zeitung: Μια ιστορία που σπιλώνει την ελληνική αστυνομία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την ιστορία ενός νεαρού σύρου πρόσφυγα που συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία ξυλοκοπήθηκε και του αφαιρέθηκε η γερμανική ταυτότητα πρόσφυγα που είχε εν τω μεταξύ αποκτήσει, ασχολείται εκτενές δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

«…ο Καλίλ Μοζά μπορεί να διηγηθεί μια ιστορία η οποία δεν κολακεύει την Ελλάδα και την αστυνομία εκεί. Εάν ισχύουν όσα λέει ο νεαρός, βρέθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2017 σε ένα πλοιάριο στον Έβρο που τον είχαν βάλει Έλληνες αστυνομικοί για να διώξουν από την Ελλάδα 23 ανθρώπους: Σύρους, Ιρανούς, Σομαλούς. Παράνομα. Δεν υπήρχε δικαστική απόφαση, καμία διαδικασία ασύλου. Στο πλοιάριο και δρόμο».

Και η διήγηση συνεχίζεται: «Όταν τον πήραν οι Έλληνες αστυνομικοί από έναν σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στα σύνορα ‘δεν φορούσαν στολές, δεν ήξερα ποιοι ήταν’. Τον ανέβασαν σε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας, του πήραν τα χαρτιά, τη γερμανική ταυτότητα, όπως λέει ο Καλίλ Μόζα, ο οποίος γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1997 στο Χαλέπι και στην Καϊζερσλάουτεν εκδόθηκε μια γερμανική ταυτότητα πρόσφυγα. Οι αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν, λέει. Στην πλάτη, στη μύτη. Έχει φωτογραφίες στο κινητό που δείχνουν κόκκινα σημάδια στην πλάτη του. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν αργότερα, στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Έμεινε τρεις μέρες σε ένα κατάμεστο κελί ‘χωρίς φαγητό, χωρίς ιατρική βοήθεια’. Πάλι ξύλο. Αστυνομικοί τον οδήγησαν μαζί με άλλους πρόσφυγες στην τουρκική πλευρά του Έβρου. Και δεν άργησε μέχρι να έρθουν οι Τούρκοι αστυνομικοί».

Από εκεί και πέρα ξεκινάει μια Οδύσσεια για τον Καλίλ Μοζά η οποία διαρκεί τρία χρόνια για να βρει τα χαρτιά που του αφαιρέθηκαν από την ελληνική αστυνομία. Συμπαραστάτης του σε αυτή την περιπέτεια είναι ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος και η Γερμανίδα σύζυγος του Σίγκριτ.

Μαρία Ρηγούτσου
dw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ