Γκόλγουεϊ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιρλανδική πόλη Γκόλγουεϊ είναι η μία από τις δυο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2020. Τρεις είναι οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η μικρή πόλη: η γλώσσα, το τοπίο και η μετανάστευση.

Φωτογραφία: By This is a collage of free images in Wikimedia Commons., CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74540186

Πολλή βροχή, ιρλανδέζικη μουσική και πολλές παμπ όπου χορεύουν και τραγουδάνε δυνατά. Όλα αυτά στην ιρλανδική πόλη Γκόλγουεί, η οποία μαζί με την πόλη Ριέκα στην Κροατία είναι οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2020.

Η πόλη δεν θα μπορούσε να είναι πιο ιρλανδική. Θεωρείται προπύργιο της παραδοσιακής μουσικής της χώρας και ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί το Brexit και ό,τι το συνοδεύει.

Η μικρή πόλη με το πανεπιστήμιο και τους πολλούς φοιτητές έχει αμέτρητα γραφικά σπιτάκια. Λένε πως είναι η πιο νεανική, φιλική και μουσική πόλη της χώρας. Σε κάθε γωνιά στέκει ένας μουσικός που -παρά τον κακό καιρό- σου φτιάχνει το κέφι. «Το Γκόλγουεϊ είναι σαν την Βαρκελώνη, αλλά με βροχή. Και βρέχει 240 μέρες το χρόνο» δηλώνει η Έλεν Μάριτζ, καλλιτεχνική διευθύντρια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος.

«Είναι το πιο ασυνήθιστο κομμάτι της Ευρώπης, άγριο, στην άκρη της Ευρώπης και με θέα τον Ατλαντικό. Η Αμερική είναι η επόμενη στάση» συνεχίζει.

Το Brexit αναστατώνει την περιοχή

Η πόλη έχει 80.000 κατοίκους και το καλοκαίρι την επισκέπτονται Ιρλανδοί και ξένοι τουρίστες για τα μουσικά φεστιβάλ της. Τρεις είναι οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η μικρή πολιτιστική πρωτεύουσα: η γλώσσα, το τοπίο και η μετανάστευση. Μόνο στην ιρλανδική γλώσσα είναι αφιερωμένα 30 από τα συνολικά 150 πρότζεκτ. Όσον αφορά τη μετανάστευση, το επίκεντρο είναι τόσο στην ιστορία της Ιρλανδίας, αλλά και στην μεγάλη πολυπολιτισμική πραγματικότητα στην Ευρώπη.

Το Γκόλγουεϊ βρίσκεται 160 χλμ από τα σύνορα με την Βόρεια Ιρλανδία που ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία. Η ατμόσφαιρα στην πόλη είναι ήδη τεταμένη, γιατί σύντομα η Μεγάλη Βρετανία δεν θα ανήκει πλέον στην ΕΕ και θα μπορούσαν και πάλι να αναθερμανθούν. Για ολόκληρες δεκαετίες στη Βόρεια Ιρλανδία γίνονταν μάχες ανάμεσα στους Καθολικούς Εθνικιστές που ήθελαν ένωση με την Ιρλανδία και στους Προτεστάντες Ενωτικούς που ήθελαν να συνεχίσουν να ανήκουν στη Μεγάλη Βρετανία. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Ανάμεσα στα έργα που θα παρουσιαστούν είναι μια εγκατάσταση με τίτλο «Συνοριακή γραμμή», στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι και από τις δυο πλευρές. Ο Φινλανδός καλλιτέχνης Κάρι Κόλα θα φωτίσει τα βουνά Κονιμάρε, ενώ στις ακτές της πόλης θα γίνει ανάγνωση της Οδύσσειας του Ομήρου. Στους συμμετέχοντες και η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ, η οποία βραβεύθηκε πρόσφατα με το βραβείο Booker.

Σίλβια Κουσίντλο
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

dw

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ