Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Όλοι πλην Λακεδαιμονίων. Με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία αρκετά μεγαλύτερη από την πλειοψηφία 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα υπήρξαν άρθρα τα οποία υπερψηφίστηκαν από όλα τα κόμματα με αποτέλεσμα τα ΝΑΙ να προσεγγίσουν τα 300.

Μόνη εξαίρεση το άρθρο 4 του νομοσχεδίου στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε “παρών” και το Μέρα 25 ΟΧΙ με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 206 ψήφους.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου ΝΑΙ ψήφισαν 288 βουλευτές από ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ , ΚΚΕ και Ελληνική ΛΥΣΗ, ενώ βρέθηκαν επτά Όχι και ένα “παρών”

Επί του συνόλου του νομοσχεδίου ΝΑΙ ψήφισαν 288 βουλευτές, 6 ΟΧΙ και ένας “παρών”.

Η πολιτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών

«Έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να λάβει το άρθρο αυτό νομική σάρκα και οστά. Και είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της ΝΔ και καθώς φαίνεται, με μεγάλη διακομματική συναίνεση», είπε από το Βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την στάση που είχε προεκλογικά, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καταλογίζοντάς του λαϊκισμό και λέγοντας χαρακτηριστικά “εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν θα γίνω”.

Αναφερόμενη στη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είπε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό, και με προβληματικά σημεία. Επικράτησαν, είπε, κομματικές υστεροβουλίες, ωστόσο «είναι μια αρχή, και παρά τις ενστάσεις μας, δίνουμε θετική ψήφο».

Ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για την ψήφο των αποδήμων, ανέφερε ότι η θετική ψήφος του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, δεν σημαίνει καθόλου και αποδοχή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για την «Ελλάδα που μεγαλώνει» και για τα «εθνικά μας δίκαια που τώρα θα βρουν νέους εκφραστές».

«Δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους. Εμείς σήμερα για λόγους αρχής θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε. Γιατί σύμφωνα με το νόμο σας, Έλληνες αγωνιστές, διαπρεπείς, σύμβολα, που ζουν στο εξωτερικό, δεν θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, δεν θα ψηφίζουν για την πατρίδα τους», τόνισε στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«H ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Έλληνες της διασποράς έχει πολύ μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία. Σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο για την πατρίδα μας γίνεται πράξη ένα αίτημα δεκαετιών, ένα συνταγματικά προβλεπόμενο αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα. Να μπορούν να ψηφίζουν για την Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ