Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Τουρκικό ΥΠΕΞ Vs EE… Δεν σταματούν πουθενά οι Τούρκοι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε το τούρκικο Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του την οποία εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής.

Το τούρκικο ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, επισημαίνει πως η ΕΕ «δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης το οποίο υπεγράφη με κανονικό τρόπο και σύμφωνα με το τυπικό» και προσθέτει πως «δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει τις περιοχές ευθύνης στις θάλασσες».

Επιπλέον, η Άγκυρα χαρακτηρίζει το Συμβούλιο της ΕΕ «εκπρόσωπο άδικων και παράνομων θέσεων Ελλάδας και Κύπρου» ενώ κατηγορεί την Αθήνα για καταπάτηση των δικαιωμάτων της στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης.

«Αυτή η στάση της ΕΕ δεν θα μας σταματήσει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τo Συμβούλιο της ΕΕ, με την απόφαση την οποία έλαβε με τη δικαιολογία της αλληλεγγύης, συνεχίζει να γίνεται εκπρόσωπος των μαξιμαλιστικών, άδικων και, σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο, παράνομων θέσεων του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας.

Όπως έχουμε αναφέρει και νωρίτερα, η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει τις περιοχές ευθύνης στις θάλασσες. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστήριο και δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκιάς- Λιβύης το οποίο υπογράφηκε με κανονικό τρόπο και σύμφωνα με το τυπικό.

Oταν η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση χωρίς να έχει δικαίωμα και σαν να είναι κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί υπέγραφε συμφωνίες με με τις χώρες τις περιοχής το 2003, 2007 και το 2010 που ήταν εναντίον των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων η ΕΕ σιωπούσε και όταν Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης η ΕΕ έκλεινε τα μάτια.

Αυτή η στάση της ΕΕ απέναντι μας είναι μια απόδειξη της διαφορετικής πολιτικής που τηρεί. Αυτή η στάση δεν θα μας σταματήσει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: naftemporiki

ΔΗΜΟΦΙΛΗ