16 Δεκεμβρίου 1989 -Η αρχή του τέλους για τον Τσαουσέσκου (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν 16 Δεκεμβρίου του 1989 όταν στην Τιμισοάρα ξεκίνησε η επανάσταση που έμελε να οδηγήσει στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος Τσαουσέσκου στην Ρουμανία.

Η απόφαση των αρχών να μεταθέσουν τον προτεστάντη ιερέα Λάζλο Τόκες ήταν η αφορμή. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους κατά του καθεστώτος. Οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν εντολή να καταστείλουν βίαια του συγκεντρωμένους.

Ο Ιβάν Μπαράντας ήταν μέλος της συνεργείου της ουγγρικής τηλεόρασης που κάλυψε τα γεγονότα.

«Yπήρχε μεγάλο πλήθος στην Τεμεσβάρ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι στρατιώτες συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές. Ακούγονταν πυρά και υπήρχαν οδομαχίες. Μετά αποφασίσαμε να σταματήσουμε να τραβάμε πλάνα και πήγαμε στο ξενοδοχείο. Κάποιος από το δρόμο πυροβόλησε προς το δωμάτιο μας που ήταν στο δεύτερο όροφο. Ήταν μια στοχευμένη βολή, αλλά ήμασταν τυχεροί. Πυροβόλησαν στοχεύοντας τις σκιες πίσω από τις κουρτίνες που ήταν οι συνάδελφοί μου, ο εικονολήπτης και ο ρεπόρτερ», ανέφερε ο κ. Μπαράντας.

.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=k9LP3vZkOZE&w=711&h=400]

.

Ο Γ. Λάζλο ήταν αρχισυντάκης στο Ουγγρικό ραδιόφωνο.

Η άμεση μετάδοση των γεγονότων στην Τιμισοάρα ήταν η αιτία που η επανάσταση κατά του Τσαουσέσκου έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

«Μετέφρασα το ρεπορτάζ από τα γερμανικά και το βάλαμε στο μεσημεριανό δελτίο, που είχε τότε ένα εκατομμύριο ακροατές. Τις επόμενες ώρες ήρθε μια αλυσιδωτή αντίδραση. Περίπου 40 ραδιοφωνικοί σταθμοί και τηλεοπτικά κανάλια του κόσμου πήραν από εμάς του υλικό, που αποδείκνυε για πρώτη φορά πως πυροβολούσαν το πλήθος στην Τιμισοάρα και ξέσπασε η επανάσταση», δήλωσε ο κ. Λάζλο.

Στην αιματηρή επανάσταση κατά του Τσαουσέσκου, που διατηρούσε την εξουσία από το 1965, σκοτώθηκαν 1.142 άνθρωποι. Οι 104 εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν σε οδομαχίες στην Τιμισοάρα.

euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ