Σημίτης: Κατηγορεί τον Καραμανλή για να απαλλάξει την Τουρκία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ολίσθημα του πρώην Πρωθυπουργού με τις “συνοριακές διαφορές ” και “τα συναφή θέματα”

Είναι προς τιμήν του πρώην Πρωθυπουργού ότι δεν υιοθέτησε τον πρωτοσέλιδο τίτλο “Για όλα φταίει ο Καραμανλής” που επέλεξε απογευματινή εφημερίδα για να προβάλει το “βαρυσήμαντο” άρθρο του για τα ελληνοτουρκικά. Δεν ήταν δικά του λόγια όπως προέκυψε από την ανάγνωση του κειμένου του.

Ωστόσο, πέραν από τις τυχόν σκοπιμότητες που οδήγησαν την εφημερίδα να το παρουσιάσει έτσι, λίγες ημέρες μετά την δημοσκόπηση της MRB για την προεδρική εκλογή με τα γνωστά αποτελέσματα (στην οποία ο κ.Σημίτης εμφανίζεται να έχει αποδοχή μόλις 2% στην ερώτηση για τον καταλληλότερο Πρόεδρο της Δημοκρατίας), είναι παραπάνω από προφανές ότι το νόημα του άρθρου ήταν ακριβώς αυτό. Ότι επειδή ο Κώστας Καραμανλής δεν συνέχισε την μεγάλη “επιτυχία” του στο Ελσίνκι και δεν προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις σημερινές απειλές και εκβιασμούς της Τουρκίας.

Η επίμαχος παράγραφος που γέννησε τον δημοσιογραφικό τίτλο είναι η εξής:
“Μετά τη Συμφωνία του Ελσίνκι αναπτύχθηκε μια δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτέλεσμα της οποίας ήταν οι διερευνητικές συνομιλίες για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων διαφορών. Αλλά στις συζητήσεις αυτες η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε συνέχεια. Το αποτέλεσμα της στάσης του 2004 είναι οι σημερινές απειλές και εκβιασμοί της Τουρκίας”. Συνέπραξε λοιπόν ο κ.Σημίτης, έδωσε δικαίωμα, δεν είναι αθώος του αίματος.

Επειδή οι περιστάσεις είναι κρίσιμες και περιθώρια διχασμού δεν υπάρχουν, η κριτική της Εστίας θα αποφύγει τους χαρακτηρισμούς και θα είναι διαπιστωτική. Θέλουμε να θυμίσουμε στον κ.Σημίτη τα εξής:

1. Η πολιτική της προφυγής στη Χάγη για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς, της υφαλοκρηπίδας, συμφωνήθηκε στην Γενεύη το 1975 μεταξύ των Πρωθυπουργών της Ελλάδος και της Τουρκίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ παρόντος του μετέπειτα (2004-2006) υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Πέτρου Μολυβιάτη. Ο τελευταίος έγραψε το κοινό ανακοινωθέν. Η Χάγη ήταν πολιτική Καραμανλή λοιπόν, όχι δική του.

2. Η συμφωνία του Ελσίνκι για την οποία τόσο κομπορρημονεί ο πρώην Πρωθυπουργός ανέτρεψε τη Χάγη. Ανέτρεψε την πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή και όλων των μετέπειτα Πρωθυπουργών της μεταπολίτευσης, του Ανδρέα Παπανδρέου συμπεριλαμβανομένου, που μιλούσαν για μια και μόνη διαφορά. Ο κ.Σημίτης ομολογεί μόνος του άλλωστε στο κείμενό του ότι στο Ελσίνκι συμφωνήθηκε ότι η Τουρκία “θα έπρεπε σε εύλογο χρονικό διάστημα να επιλύσει τις τυχόν συνοριακές ή άλλες διαφορές της με τα κράτη μέλη στη βάση των αρχών το Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”.

Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε κάτι στον κ.Σημίτη, καθώς η μνήμη του τον αδικεί -λογικό, το 1999 ήταν 62 ετών, σήμερα είναι 82 ετών, όλων η μνήμη εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και ημών των νεωτέρων. Θυμίζουμε: η συμφωνία του Ελσίνκι, στην οποία έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του αναφέρεται ρητώς σε “συνοριακές διαφορές και συναφή θέματα”. Όχι σε συνοριακές ή άλλες διαφορές. Τρία χρόνια μετά τα Ίμια και δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης με την οποία η Ελλάς αναγνώρισε κατόπιν συμμαχικών πιέσεων “νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο”, ποια ήταν, αλήθεια, αυτά τα “συναφή θέματα” που θα εδέχετο η Ελλάς να θέσει υπό την κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου; Οι γκρίζες ζώνες;

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ