Η ουσία της συνάντησης Δένδια-ΓΓ ΟΗΕ; Του είπα (για Τουρκία-Λιβύη), μου είπε, περιμένουμε…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, σε Έλληνες δημοσιογράφους με το πέρας της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Antonio Guterres (Γενεύη, 16.12.2019)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ποια ήταν τα θέματα που θίξατε; Πέρα από το θέμα της Λιβύης θίξατε και Κυπριακό;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχήν συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον Γενικό Γραμματέα. Δηλαδή, το γεγονός ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία. Όπως επίσης τους κινδύνους που οι αντίθετες με το Δίκαιο της Θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή. Από εκεί και πέρα, είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω μαζί του για το Κυπριακό, για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας και να του δηλώσω την προθυμία της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί αυτή του την προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε ανταπόκριση σε αυτή την παρέμβασή σας από το Γενικό Γραμματέα σε σχέση με τη Λιβύη;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε σχέση με τη Λιβύη, ο Γενικός Γραμματέας, όπως αναμέναμε, μου είπε αφού με άκουσε με προσοχή, ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ