Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει για το Airbnb

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς μπορεί η απόφαση να επηρεάσει τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλείται αύριο να αποφασίσει για το αν το Airbnb αποτελεί ψηφιακή πλατφόρμα διαμοιρασμού που διευκολύνει τις μισθώσεις ή αν πρόκειται για περίπτωση μεσιτείας, ενώ μέσω αντιδράσεων από πόλεις του κόσμου αλλά και την τουριστική βιομηχανία.
Οι επιπτώσεις της απόφασης αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, ενώ μέσω της υπόθεσης υπογραμμίζεται η σοβαρότητα των νομικών διλημμάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικές Αρχές της εκάστοτε χώρας.
Οι αντιδράσεις για το Airbnb υπάρχουν λαμβάνουν πλέον μορφή ντόμινο από πόλη σε πόλη, τόσο από τους κατοίκους που καταγγέλλουν ότι εκδιώκονται από τις περιοχές τους για να μείνουν τουρίστες, όπως στη Βαρκελώνη, όσο και από τοπικούς παράγοντες του τουριστικού κλάδου.
Πρόσφατα η Airbnb δέχτηκε εντονότατα παράπονα από τη γαλλική τουριστική ένωση, με τον αρμόδιο εισαγγελέα να απαγγέλλει κατηγορίες στην πλατφόρμα για παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τις μισθώσεις μέσω μεσιτείας, παρότι τον περασμένο Απρίλιο η πλατφόρμα είχε κερδίσει την υποστήριξη ενός δικαστικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που σε μία μη δεσμευτική απόφασή του σημείωνε ότι η εταιρεία έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως ψηφιακή υπηρεσία ελεύθερη να λειτουργεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Οι δικαστές ακολουθούν αυτή την οδηγία στο 80% των υποθέσεων, ωστόσο είναι πιθανό η συγκεκριμένη απόφαση να γείρει προς το μέρος των ξενοδόχων. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την Uber.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Πιέσεις δέχεται η ψηφιακή πλατφόρμα και στην Ελλάδα, με την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Ναυπλίου να φέρνει τα πάνω – κάτω, αφού διατάχθηκε η απαγόρευση ενοικίασης διαμερισμάτων συγκεκριμένης πολυκατοικίας μέσω της πλατφόρμας μετά την προσφυγή των υπόλοιπων ενοίκων της.
Βάσει της απόφασης, η ιδιοκτήτρια καλείται να μη μισθώσει ξανά το σπίτι με τον ίδιο τρόπο και να περιοριστεί σε χρήση κατοικίας, ενώ εάν δεν συμμορφωθεί θα πληρώνει πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση.
Λίγες μέρες αργότερα, όμως, το Πρωτοδικείο Αθηνών μπήκε εξέδωσε ανατρεπτική απόφαση, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα εκμετάλλευσης του διαμερίσματος μέσω Airbnb.
Πηγή: ant1news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ